Severna Amerika

POSETA NA DELEGACIJA NA MPC NA SAD

Delegacijata na Makedonskata pravoslavna crkva vo ~ij sostav bea mitropolitot Polo{ko - kumanovski g. Kiril i proto|akon Dimitar Bel~ovski, a ja predvode{e Negovoto Bla`enstvo Arhiepiskopot Ohridski i Makedonski g.g. Stefan, izvr{i kanonska poseta na Amerikansko - kanadskata eparhija.

Vo ramkite na posetata bea opslu`eni sveti bogoslu`bi i ostvareni sredbi i sostanoci vo 17 makedonski pravoslavni crkvi, vo prisustvo na pove}e iljadi vernici. Povod za ovaa redovna poseta be{e odr`uvaweto na tradicionalniot Crkovno - naroden sobir na Makedoncite od Severnoamerikanskiot kontinenet, vo prviot vikend od septemvri i redovnoto Eparhisko sobranie, koi godinava se odr`aa vo gradot Hamilton, Kanada, od prvi do ~etvrti septemvri.

Za vreme na ovoj prestoj vo SAD, Negovoto Bla`enstvo g.g. Stefan ja predvode{e i delegacijata na MPC na Mileniumskiot samit na verskite lideri od site religii i duhovni dvi`ewa, vo organizacija na Obidenetite nacii, koj{to se odr`a od 28 - 31 avgust vo Wujork.

GRUEVSKI IZBEGNA NESRE]A

Ministerot za finansii, Nikola Gruevski i delegacijata koja so nego zamina so eden od dvata vladini aviona za London, kade {to treba{e da se potpi{e dogovor so EBRD, za malku izbegna katastrofa. Spored soop{tenieto koe be{e isprateno do mediumite, avionot od tipot "lirxet" so koj letala delegacijata, sleta prvo vo Viena kade {to bilo dopolnuvano gorivo. Pri poletuvaweto od aerodromot, do{lo do eksplozija na tri od ~etirite gumi i spored ekspertite, da se slu~elo toa samo deset minuti podocna, koga trkalata }e bile vovle~eni, }e do{lo do katastrofa, bidej}i od toplinata bi eksplodiral rezervoarot za gorivo.

INCIDENT VO [UTKA

Vo skopskata naselba "[uto Orizari", na glasa~koto mesto br. 2.958, bile evidentirani nekolku incidenti. Tamu najprvo do{lo do verbalna raspravija me|u dve grupi aktivisti od SR i OPR, {to podocna prerasnala vo tepa~ka. Pritoa, pote{ko bil povreden Amdi Bajram, pratenik vo Sobranieto na Makedonija. Po incidentot, Amdi Bajram, poradi seriozni naru{uvawa na negovata zdravstvena sostojba, itno bil prenesen na Klinikata za kardiologija, kade {to mu bila uka`ana lekarska pomo{.

KAFE -MUABET

[efot na makedonskata dr`ava, Boris Trajkovski i premierot Qup~o Georgievski imaa neformalna sredba vo skopskata kafeana "Dal met fu". Trajkovski i Georgievski vo naglaseno relaksirana atmosfera razgovaraa pove}e od eden ~as, a vo nivnoto dru{tvo bea i ministerkata za vnatre{ni raboti, Dosta Dimovska, ministerot za odbrana, Quben Paunovski, kako i pratenicite od VMRO-DPMNE, Danilo Gligorovski i Jordan Bo{kov. Onaka slu~ajno, vo isto vreme vo "Dal met fu" naminaa i kandidatot za gradona~alnik za Op{tinata "^air", Ace Milenkovski i pratenikot Aleksandar Florovski, no za niv na masata nema{e mesto. Isto taka, sosema slu~ajno, se pojavi i liberalot Slobodan Danevski, koj sekako, samo od kurtoazija otide srde~no da gi pozdravi.

OT[TETA

Germanija }e im pla}a ot{teta na Makedoncite {to prinudno rabotele vo Tretiot Rajh. Makedonskite dr`avjani {to bile na prinudna rabota vo Germanija za vreme na Vtorata svetska vojna, }e mo`at da dobijat ot{teta od germanskata Vlada od najmnogu 15.000 gm.

Me|unarodnata organizacija za migracija (IOM), preku Kancelarijata vo Skopje }e vr{i registracija na makedonskite gra|ani {to bile deportirani na teritorijata na Germanskiot Rajh vo granicite od 1937 godina ili na teritorijata okupirana od Germanija i bile prinudeni da rabotat vo komercijalno pretprijatie.

TRANSPLANTACIJA NA KOSKENA SRCEVINA

Na Klinikata za hematologija vo Skopje, za prvpat bea izvedeni dve transplantacii na koskena srcevina na pacienti bolni od leukemija. Kaj edniot pacient e izvr{ena transplantacija so negova sopstvena srcevina, a kaj drugiot so donirana. Operaciiite gi izvedoa na{i hirurzi i ~etvorica lekari od Hematolo{kata klinika "Papanikolau" od Solun.

NOV BRAN PO@ARI

[umski po`ar, koj izbuvnal nad gostivarskoto selo Vrutok, do pladneto zafatil pove}e od 100 hektari dabova i borova {uma.

Edinici na protivpo`arnite brigadi izlegle na teren, no imale te{kotii so lokalizirawe na po`arot poradi silniot vetar, koj go pro{iruval. Ako ne bide lokaliziran po`arot navreme, postoi opasnost toj da go zafati i seloto Pe~kovo.

Po`ar izbuvnal i na planinata Belasica, vo mestoto Svidovska Krstosnica, me|u selata Kukli{ i Svidoica. Zapaleni se borova i bukova {uma vo radius od tri kilometri. Po`arot s# u{te ne e pod kontrola. Vo negovo gasewe u~estvuvaat ekipi od protivo`arnite edinici vo Strumica, `iteli na Kukli{ i vraboteni vo [umskoto stopanstvo "Belasica".

"KROTEWETO NA FURIJATA"

Na 22 septemvri, na scenata na Narodniot teatar vo Bitola, stratuva{e sezonata 2000/2001. Na scenata na ovoj Teatar be{e postavena pretstava "Kroteweto na furijata" od Vilijam [ekspir {to e vo re`ija na Dimitar Stankovski.

PRIVATIZACIJA NA ESM

Gra|anite {to sami investirale vo pro{iruvawe na infrastrukturata na JP "Elektrostopanstvo na Makedonija" mo`at da stanat potencijalni akcioneri na ESM, i pokraj toa {to dr`avata neodamna se proglasi za edinstven sopstvenik i akcioner.

Nadle`nite vo ESM potvrdija deka vakvi dogovori so nivnite korisnici postojat, no negiraat deka se pokrenati sudski sporovi.

Vo ESM isto taka izjavuvat deka naj~esto gra|anite investitirale vo delovite vo koi Pretprijatieto nema isplanirano distributivna mre`a. Spored ekonomskite eksperti vo zemjite na Jugoisto~na Evropa, elektrostopanstvata i telekomunikaciite se najatraktivni pretprijatija za privatizacija.

GRABE@

Spored prilepskata policijata, Muzafer Dervi{ovski od Prilep so negoviot bratu~ed na {esti septemvri sedel vo kafeana, vo koja podocna do{ol i Mir~eski so svojot prijatel Zoran N. koi sednale na istata masa. Koga prestanale da pijat, Mir~eski pobaral od Dervi{ovski da ja plati smetkata. Potoa, site zaedno so taksi-vozilo zaminale vo kafeanata "Hacienda" vo blizina na prilepskoto selo Koware. Tamu osomni~eniot Mir~eski izvadil pi{tol i mu naredil na Dervi{ovski da puka vo vozduhot. Toj go zel pi{tolot i ispukal dva kur{uma vo vozduhot. Koga mu go vratil pi{tolot, Mir~eski go obvinil deka pri pukaweto go rasipal i mu pobaral 2.000 gm ot{teta. Dervi{ovski se sprotivstavil i odbil da mu dade pari. Osomni~eniot, revoltiran, mu go vperil "rasipaniot" pi{tol vo glavata na Dervi{ovski i mu go zel pari~nikot vo koj imalo 400 {vajcarski franci, 300 germanski marki i 3.000 denari.

KAUBOJSKI UPAD

Denovive, vrabotenite vo Teniskiot klub "Jug" od Skopje, mesto utrinsko kafe, "ispija" u{te eden kaubojski upad vo nivnite prostorii vo Gradskiot park, od stranata na lica {to se pretstavuvaat za ~lenovi na Makedonska teniska asocijacija, ~ij samonare~en pretsedatel e porane{niot minister za iseleni{tvo, Martin Trenevski. Lu|eto od ovaa asocijacija, vo pridru`ba na nekolku pretstavnici na MVR, kako i so nekolku "batki" od privatnata agencija za obezbeduvawe "Kometa", vlegoa vo klupskite prostorii, od koi prethodno bea izbrkani vrabotenite vo najuspe{niot skopski klub. Objasnuvaweto be{e deka tie se edinstvena legitimna teniska asocijacija vo dr`avata, koja, soglasno so Dogovorot za zakup na prostoriite so Javnoto pretprijatie za stopanisuvawe so objekti za sport vo sopstvenost na Republika Makedonija (datira od 11 avgust godinava) ima pravo da vleze vo "svoite" prostorii za koi pla}a kirija, odnosno deka vrabotenite vo TK "Jug", se tie {to nasilno se vselile vo prostoriite {to gi koristat so godini.

SPEKTAKL

Na 27 septemvri 2000 godina, vo 20 ~asot, pred Kameniot most, }e po~ne golemiot spektakl na Companie Malabar - "Patot po vodenite soni{ta"

Na ovoj spektakl }e mu prethodi nastapot na uli~niot teatar Irrvish od Avstrija na vlezot vo Trgovskiot centar, dodeka vo 22 ~asot, vo MKC, legendarnite zabavuva~i od teatarot "Dervo" }e ja odigraat pretstavata "Edna{".

GLASALE I MALOLETNICI

Spored koalicijata "Gra|anite za gra|anite", na 439 nabquduvani mesta se zabele`ani 2.000 slu~ai na grupno glasawe za {to se dobieni 6.951 glas.

Vtoriot krug od lokalnite izbori be{e nabquduvan od koalicijata "Gra|anite za gra|anite". Pokraj naporite na ovaa Koalicija da obezbedi ispolnuvawe na zakonskite obvrski od Zakonot za lokalni izbori i od DIK, na golem broj nabquduva~i ne im bilo dozvoleno da gi posetat izbira~kite mesta.

Podatocite uka`uvaat na slu~ai na javno glasawe i grupno glasawe. Kolevski re~e deka "nabquduva~ite zabele`ale i slu~ai na partisko agitirawe, fizi~ki presmetki pome|u privrzanici na razni politi~ki partii i obidi za manipulacii, pritisoci i potkupuvawe na romskite glasa~i".

TA@EN BILANS

Na odr`anata konferencija za pe~at, {to ja svika {efot na delegacijata i pretsedatel na Kongresot na lokalni i regionalni vlasti na Sovetot na Evropa, Klod Kazagrande, informira{e za preliminarnite zaklu~oci na delegacijata od nabquduvaweto na vtoriot krug na lokalnite izbori vo dr`avava. Anga`irani bile dve ekipi na delegacijata. Ednata ekipa gi pokrivala regionite na Skopje i na Strumica so 15 izbira~ki mesta, a vtorata ekipa gi posetila izbira~kite mesta vo regionot na Tetovo i na Gostivar, poto~no 17 izbira~ki mesta. Spored Kazagrande, za vreme na glasaweto se zabele`ani golem broj neregularnosti. Konstatirano e pove}ekratno glasawe odnosno, edno lice da glasa za pove}e lica. Kako nov element, vo vtoriot krug, se javuva tenzijata {to bila dosta zabele`liva na izbira~kite mesta i koja dovela do zakani upateni do nabquduva~ite. Kako zaklu~ok, pretsedatelot na delegacijata, Kazagrande, re~e deka nivnite prvi vpe~atoci ne se ohrabruva~ki i poradi toa javno gi povikuvaat makedonskite vlasti da dojdat do odredena pravna evolucija. Na krajot, pretsedatelot Kazagrande re~e deka, sepak, za niv, ovie slu~uvawa pretstavuvaat ta`en bilans.