Makedonskite (ne) crkovni sostojbi (1)

SEKTA[TVO POME\U MAKEDONCITE VO AVSTRALIJA

Pi{uva: proto|akon Slave PROJKOVSKI

  • ^itaj}i gi i slu{aj}i gi ovie "vesti", ~ovek }e pomisli deka nekoj so "svoite" istomislenici e pozagri`en za idninata na MPC i na makedonskata nacija od samata Makedonska pravoslavna crkva i od samata makedonska dr`ava
  • Ovoj novope~en "mesija", zaedno so svoi istomislenici i lobisti od RM, registriral "Avstralisko-makedonska pravoslavna crkva, kako "samoupravna verska institucija na Makedoncite vo Avstralija"
  • Makedoncite vo Avstralija ne se biv{i zatvorenici "deportirani na pust kontinent"! Tie se emigranti, iselenici i doselenici, sekoj tamu do{ol so svojata maka - od maka!

Denovive skoro vo site glasila vo R. Makedonija mo`evme da pro~itame i da slu{ame najrazli~ni "vesti" od Avs-tralija: deka vo tamo{nata Makedonska pravoslavna eparhija se slu~il raskol; deka bila sozdadena Avstralisko-makedonska pravoslavna crkva"; deka Sinodot na MPC bil zagri`en, a makedonskite iselenici vo Avstralija GORDI; deka vladikata Petar vodel bitka samo za imotot na MPCO vo Avstralija i za ni{to drugo; deka Igor Avramovski so svoi istomislenici gi spasuva vernicite i "imotot" od vladikata Petar, od Sinodot na MPC, od poglavarot na MPC i od nekoi dr`avnici-predavnici na makedon{tinata; deka poglavarot na MPC, namesto da ja poseti Avstralija i da pridonese za sreduvawe na sostojbite, ete, izbral da "{eta vo Amerikansko-kanadskata eparhija, primenuvaj}i eskiva`a za da se podgreva poltikata {to ja vodi vladikata Petar"; deka "dr`avata na RM zatai vo razre{uvaweto na ovoj "konflikt" i s# taka red "vesti", "gri`i" "konstatacii", "preporaki" itn.

^itaj}i gi i slu{aj}i gi ovie "vesti", ~ovek }e pomisli deka Igor Avramovski so "svoite" istomislenici e pozagri`en za idninata na MPC i na makedonskata nacija od samata Makedonska pravoslavna crkva i od samata makedonska dr`ava. Neizbe`en e vpe~atokot deka toj, spored "vestite", se inaugurira vo mesija, koj najnapred }e gi spasi Makedoncite od lica koi "podmolno gi uzurpirale vitalnite pozicii vo makedonskite dr`avni i crkovni organi" i koi "gi sabotirale na{ite (~itaj - negovi) napori" za miren `ivot na makedonskite vernici vo Avstralija.

NOVOPE^EN "MESIJA"

Ovoj novope~en "mesija", zaedno so svoi istomislenici i lobisti od RM, registriral "Avstralisko-makedonska pravoslavna crkva, kako "samoupravna verska institucija na Makedoncite vo Avstralija". I zamislete, po seto ova - "Sinodot e zagri`en", no "arhijereite ne se ni malku iznenadeni", pa "Sinodot naskoro nema da rasprava za ovoj problem", "informiraat" (ne)informiranite novinari.

Razbravme deka trebalo da mu veruvame na Igor koga ni veli deka tokmu negovata "AMPC" e "prvata avtokefalna MPC vo ovoj vek"; deka "vernicite ne sakaat da ja primat jurisdikcijata na Makedonskata pravoslavna crkva" ({to e ~ist apsurd!); deka koga se vo pra{awe makedonskite pravoslavni crkovni op{tini na ovaa Eparhija, ne stanuvalo zbor za crkva, "tuku i za drugi vidovi objekti, koi ja obezbeduvaat osnovnata egzistencija na op{tinite i nivnite `iteli" (?). Zna~i, gospodinot Igor Avramovski saka da n# ubedi deka crkovnite op{tini gi "spasuva" tokmu od MPC, bez koja tie i ne mo`at da bidat makedonski pravoslavni crkovni op{tini. Mo`at da bidat makedonski, mo`at da bidat i crkvi, no ne makedonski pravoslavni, za{to takvo ne{to nadvor od MPC po nikoj slu~aj ne e mo`no da postoi. Postoi, na primer vo Melburn registrirana "Makedonska metodisti~ka crkva", crkva od protestantskiot korpus, pa vrz takvi osnovi mo`e i toj da registrira {to saka.

Imaj}i go seto ova predvid, otvoreno mo`e da se re~e deka MPC nema nitu vladika nitu poglavar za kogo bi bila prifatliva takvata filozofija i politika na Igor Avramovski i negovite istomislenici, koja e ne samo necrkovna, tuku u{te pove}e anticrkovna. Sakaj}i da se odmetnat od MPC, tie predizvikaa lavina sudski procesi i drugi slu~uvawa, od koi trpat tokmu makedonskite pravoslavni vernici i nivnite deca. Jadroto na "organizacijata" na Igor Avramovski e sostaveno od otpadnici od crkovnoto delo i telo (ras~ineti sve{tenici i kvazisve{tenici, koi dlaboko gi pogazile svoite sve{teni~ki, pa i bra~ni i roditelski zakletvi i blagoslovi) i od lu|e-laici, koi nikoga{ ne ja praktikuvale pravoslavnata vera i makedonskata crkovna tradicija, me|u koi verojatno ima i zavedeni pravoslavni vernici, za ~ija duhovna kriza, ako ne pred lu|eto, pred Boga sigurno }e odgovara tokmu Igor i lu|eto okolu nego!

Od druga strana, Makedonskata pravoslavna crkva vo Avstralija ima svoja ustavna i kanonska eparhija, so svoe ugledno sve{tenstvo (20 parohiski i 3 penzionirani). Me|u niv ima pove}e visokoobrazovani teolozi, nekolku biv{i profesori na MP Bogoslovija "Sv. Kliment" i eden nejzin nekoga{en rektor, koj dolgi godini vo Makedonskata arhiepiskopija be{e i sekretar za makedonskite pravoslavni eparhii vo stranstvo. Eparhijata ima i svoj nadle`en arhijerej, postaven od Svetiot arhierejski sinod i ispraten so zada~a da ja organizira Eparhijata spored kanonite na Pravoslanata crkva i Ustavot na MPC, pa ottamu zad nego stojat i brojni odluki na Sinodot, a nitu edna sinodska odluka so koja bi se osporila pravilnosta na negovoto rabotewe.

VE[TA^KI RASKOL

Seto ova im e u{te pojasno na blago~estivite pravoslavni Makedonci i Makedonki i na sve{tenstvoto vo Avstralija, koi i vo ovie vremiwa na te{ki isku{enija i provokacii, dr`at do svoeto pravoslavno odnesuvawe, pa se crkvuvaat vo crkvite koi {to se so svojot arhijerej i ne se uzurpirani od nekakvi paracrkovni organizacii. Tie i samite znaat deka ras~inet sve{tenik nema blagodet i Bo`ji blagoslov nitu da slu`i liturgija, nitu da kr{teva, ven~ava i vr{i opelo, nitu pak da blagoslovuva ili prokolnuva. Takvite razvlastenici se vo lonoto ne samo na Crkvata Bo`ja, tuku na onoj {to u{te Adam i Eva gi isku{a vo Rajot i gi navede na prekr{uvanwe na Bo`jata zapoved.

Ottamu, vo Makedonskata pravoslavna eparhija za Avstralnja i Nov Zeland nema, nitu mo`e da ima, raskol. Ve{ta~ki raskol, ili podobro sekta{tvo, e sozdadeno pome|u samite Makedonci, no toa e pove}e ~in na diferencirawe otkolku raskol. Imeno, i krajno vreme e da se znae {to e crkovna op{tina, {to eparhija, a {to se drugite zdru`uvawa koi ja urivaat makedonskata zaednica i prerasnuvaat vo gruba anticrkovnost, preku koja{to do`ivuvame najgolemo negirawe na MPC, tokmu od Makedonci po rod.

Tamu lu|eto od koja bilo etni~ka zaednica mo`at da se organiziraat kako {to samite sakaat; mo`at duri da registriraat i "nova religiozna zaednica so novo sopstveno veroispoveduvawe", duri i sotonska ispovedna zaednica itn. Bog im dal sloboda na lu|eto, a toa go ovozmo`uva i zakonodavstvoto na demokratskite zemji, no {to ~ovek }e pravi so taa sloboda e negovo li~no pravo, za{to toj ima sloboda duri i da se samoubie. A otpadni{tvoto od verata i Crkvata e ~isto duhovno samoubistvo.

Makedonci ima i sekade i vo najrazli~ni strukturi i religiozni zaednici ili organizacii. No, samo onie {to se crkvuvaat vo MPC se nejzin sostaven del i go pravat nejzinoto telo, kako edno i edinstveno vo Svetiot duh i makedonskata dvomileniumska hristijanska tradicija.

I tokmu zatoa, Poglavarot na MPC mo`e i otide da si gi izvr{uva svoite dol`nosti vo Amerikansko-kanadskata eparhija, - otide vo rabotna poseta na crkovnite op{tini da prisustvuva na Crkovno-narodniot sobir, {to ne e nikakvo "{etawe", tuku naporna rabota; zatoa i Sinodot taka itno i ne }e zasedava za sostojbi koi so godini gi podgrevaa i podgotvuvaa Avramovski i negovite "sorabotnici", za{to vo Makedonskata pravoslavna eparhija za Avstralija i Nov Zeland navistina nema nikakov raskol! Tamu ima samo zloupotreba na verata na blago~estivite Makedonci, koi gradea crkvi i drugi pridru`ni objekti, veruvaj}i deka nikoj ne }e ima pravo da im gi prodava ili zaklu~uva, za{to gi gradea so svoi sredstva, za potrebite na site, i zatoa {to so niv rakovodea Makedonci. No, do`iveaja tokmu rodeni Makedonci da im gi zatvoraat i prodavaat, pa duri i da povikuvaat policisko obezbeduvawe tokmu protiv vernicite, sve{enicite i svojot vladika.

NAVODNITE "SPASUVA^I"

[to navistina se slu~uva so MPCO vo Avstralija? Koi se navodnite spasuva~i na imotite na MPCO od vladikata Petar, odnosno od MPC? [to e vera, a {to nevera vo ovie sostojbi?!

Makedoncite vo Avstralija ne se biv{i zatvorenici "deportirani na pust kontinent"! Tie se emigranti, iselenici i doselenici, sekoj tamu do{ol so svojata maka - od maka! Me|utoa, u{te toga{ od "uslugite" {to im gi vr{ele pri doseluvaweto, nekoi debelo profitirale, zatskrivaj}i se zad nekakvi patriotski organizacii so zvu~ni imiwa.

Makedoncite vo Avstralija se ~esni lu|e, koi tamu gi odnela sudbinata, nebidninata, makedonskata golgota, makedonskite egzodusi, a podocna stignuvaat i ekonomskite iselenici - lu|e od Republika Makedonija, koi vo {eesettite godini od ovoj vek gi polzuvaa mo`nostite na "kvotite" na avstraliskata vlada za priem na "doselenici" i "blagoslovot" na zemjata vo koja odvaj vrzuvaa kraj so kraj. Me|utoa so niv, isto taka, dojdoa i nekoi propadnati "direktori" i "priu~eni" lu|e - lu|e so nekakva kariera vo komunisti~ka SFRJ, odnosno SRM, koi svoite "rakovodni iskustva" po~naa da gi nametnuvaat nad "nepismenite" Makedonci, koi znaeja samo ~esno da si go zarabotuvaat lebot, molej}i se na Boga i nadevaj}i se deka barem nivnite deca }e `iveat, iako daleku od svojata rodna Makedonija, podobro od niv, a crkvite treba{e, pokraj drugoto, da im go za~uvaat korenot makedonski. Takvite lu|e vo pove}e makedonski sredini vo Avstralija osobeno }e se odnesuvaat so nekakvo potcenuvawe kon "postarite" doselenici, osobeno kon Makedoncite od Egejot, koi, ete, "nitu jazikot makedonski ne go znaat", za{to ne go u~ele vo u~ili{ta, kako niv, tuku "samo" od svoite majki i tatkovci, od svoite babi i dedovci. A, za `al, site gi nemaa ne samo svoite dedovci i babi, tuku ni svoite tatkovci i majki, a svojata rodna zemja i jazikot makedonski bea gi u~ele od svoite sostradalnici i od svoite u~iteli - isto taka nivni sostradalnici.

Ovie "u~enive", koi dojdoa od "slobodnata" Republika Makedonija, gledaj}i deka samo crkovnite op{tini se mesta kade mo`at da gi ostvaruvaat svoite "liderski ambicii", po~naa so organizirawe promena na dotoga{nite upravi, pa onie koi gi organiziraa crkovnite op{tini, nezavisno kakvi im bile pritoa motivite (li~ni ili op{tomakedonski i crkovni, ili pak samo grupa{ki) se najdoa "vo publika". Vo ovoj proces ne mala uloga, najverojatno, imaa i raznite agenciski slu`bi na SFRJ i na makedonskits "sosedi"...

"AKTERI" I "MESII"

Taka be{e roden prviot pozna~aen antagonizam, koj potoa prerasna vo konflikt me|u Makedoncite vo Avstralija, nezavisno od toa kolku tie istovremeno bea ili ne bea i dobri pravoslavni vernici. Taka be{e isfrlena i tezata deka Makedonskata pravoslavna crkva, dokolku primat nejzina jurisdikcija. }e im gi zeme imotite i }e gi stavi na raspolagawe na jugoslovesnkite komunisti, pa u{te vo 1980 godina podelbite me|u Makedoncite vo Avstralija bea `alosno bolni. I najgolemiot pesimist ne mo`e{e da pretpostavi deka tie podelbi }e `iveat so decenii; deka vo posledno vreme, vo poblagoprijatni okolnosti, a so novi "akteri" i "mesii", kakov apsurd, }e prerasnat vo nacionalen raskol na Makedonskata zaednica vo Avstralija. Navodno, pak za da go "spasat" imotot na "op{tinite", no sega ne od "komunistite" tuku od samata MPC, od Crkvata bez ~ij blagoslov tie ne }e mo`ea da postojat vo nikakva organiznrana forma, nitu }e ja steknea doverbata i }e mo`ea so sredstva na samite vernici da gi manipuliraat vernicite! A nitu Igor Avramovski nitu drugi pred nego navistina vidni i zna~ajni "lideri-Makedonci" vo Avstralija ne se zapra{aa kolku pravoslavni makedonski semejstva otidoa vo tamo{nite protestantski zaednici ili drugi pravoslavni crkvi, za da go imaat tolku potrebniot duhoven mir?!

Vo Makedonskata pravoslavna eparhija za Avstralija i Nov Zeland (toga{ Avstralisko-makedonska pravoslavna eparhija) bev vo 1981 godina kako ~len na delegacija na Svetiot arhijerejski sinod. Toga{ gi posetivme site postoe~ki "Makedonski pravoslavni crkovni op{tini", a i "Makedonskite pravoslavni op{tini", koi samo kako "paravan" ili "pokritie", ili samo zaradi prihodot, imaa i "svoi" crkvi. Razlikata me|u dvata naslova e ogromna - crkovnite op{tini nesomneno se del od MPC i pod nejzina jurisdikcija, a drugite "op{testveni" (navodno makedonski), ili "privatni", ili "na grupa gra|ani-membri" ili na ~lenstvoto, {to }e re~e na "osnova~ite", so kon MPC tolerantno "komu-nicira{e" (gi izvr{uva{e site verski potrebi zaradi vernicite i zaradi tolku potrebnoto makedonsko edinstvo, nadevaj}i se pritoa deka vremeto }e gi razbie site iskonstruirani nedoverbi).

Se poka`a deka zad takvite konstrukcii stoele sebi~nosti, involviranost na razni agenturi itn., no se veruva{e deka poedincite, na koi verata i ne im zna~e{e mnogu, a ve}e si imaa obezbedeno klu~ni rakovodni (spored tamo{nite zakoni) pozicii, }e se educiraat vo verata i }e sfatat deka materijalnoto treba da e vo funkcija na duhovnoto, a ne duhovnoto da bide zarobeno i podredeno na materijalnoto, kako {to toa saka{e da go napravi u{te bratot na Mojsej, Aron. Toj, dodeka Mojsej od Boga gi prima{e zapovedite, go sobira{e zlatoto od narodot i izli zlatno tele, pa gi povika site koi bea izvedeni od egipetskoto ropstvo - da mu se poklonat. Navistina, Mojsej ne frli prokletstvo vrz svojot brat, tuku samo gi skr{i plo~ite na koi od Boga be{e napi{an zakonot, ama Aron, sepak, skapo go ~ine{e otpadni{tvoto od Onoj, Koj gi izvede i gi prevede preku Crvenoto More kako po suvo, i koj povtorno gi ispi{a Zapovedite, za da bide narodot veren, a ne neveren! I tokmu zatoa Evreite, i pokraj site porobuvawa i preselbi, a gi porobil duri i na{iot dreven Aleksandar, ne se asimiliraa vo nitu so eden narod, iako bea bez svoja dr`ava i rasprsnati niz cel svet nad dva mileniuma. Gi so~uva tokmu toj (Mojseev) Bo`ji zakon, koj gi {tite{e Evreite od samite niv, od drugite narodi i (ne)veri...

Zatoa i Poljakiwata Medlin Olbrajt, i kako sekretar za nadvore{ni raboti na najsilnata dr`ava na dene{ninata, ne }e gi zaboravi svoite "korenski soplemenici" i ne }e mu svrti grb na dene{en Izrael...!

(Prodol`uva)


Vo rubrikata FORUM objavuvame tekstovi na na{i ~itateli. Mislewata i stavovite se nivni li~ni, a ne na Redakcijata.

Vo tekstovite ne se izvr{eni nitu redaktorski, nitu lektorski intervencii.