Gledano odnadvor

PRVIOT KRUG KAKO DEVETTIOT

Pi{uva: Slavko MANGOVSKI

Devettiot, vo slu~aj da se pra{uvate, se odnesuva na devettiot krug na pekolot spored Dante. Na{iot prv krug na izborite se ~ini malku se razlikuva od toj na Dante. Tepa~ki, prestrelki, nepravilnosti, kontradiktorni izjavi za pobeda na vladeja~kata koalicija i opozicijata i sli~no. I pokraj kompletnata konfuzija vo koja se potvrduva faktot deka vistinata vo Makedonija e relativna kategorija, sepak se slu~i ona {to site go o~ekuvaa: golem poraz na vladeja~kata koalicija.

Po na{e mislewe, glavnata pri~ina za porazot e obidot na voveduvawe na bugar{tinata vo dr`avata. Kako eden od dokazite za toa e pojavuvaweto vo posleden moment na makedonskoto zname so sonceto od Kutle{ na predizbornite mitinzi na vladeja~kata koalicija kako o~ajni~ki potez da doka`e deka nema probugarski elementi vo DPMNE. Predocna.

Makedonskiot narod u{te edna{ poka`a deka onoj koj si igra so identitetot }e mora da plati porano ili podocna. Sepak, nema mnogu prostor za slavewe, a toa mnogu dobro go opi{uva vicot koj ve}e kru`i niz Makedonija za dobrata i lo{ata vest. Dobrata vest bila deka Lub~o si odi, a lo{ata deka Branko doa|a.

DIJASPORATA U[TE BEZ GLAS

Kako {to site znaeme Makedoncite koi privremeno ili postojano `iveat vo stranstvo, s# u{te nemaat pravo na glas. Kako pri~ina za toa se naveduva deka procesot na glasawe vo stranstvo bi bil premnogu kompliciran i tehni~ki nevozmo`en. Deka toa ne e taka ve}e sme pi{uvale nekolku pati. Pri~inata mora da se bara vo toa deka na vladeja~kite strukturi nikoga{ ne im odgovaralo Makedoncite vo stranstvo da se vklu~at vo politi~kite procesi od ednostavna pri~ina {to tie sekoga{ }e glasaat vo odbrana na nacionalnite interesi, a toa ne im odgovaralo na onie {to vladeele so Makedonija dosega. Deka glasaweto od stranstvo e sepak mo`no i deka toa go pravat mnogu dr`avi se gleda od sledniov oglas na Republika Slovenija koj se pojavi vo pe~atot ovie denovi. Vi go prenesuvame vo celost (na istata tema pro~itajte go pismoto na str. 40).

ANTIMAKEDONSKI KONSPIRACII

Ohrabreni od sega{nava Vlada na Republika Makedonija koja gi forsira "dobrite" odnosi so istok i jug bez da vodi smetka za makedonskite nacionalni interesi, na{ite sosedi se ~uvstvuvaat ohrabreni da preminat vo ofanziva protiv onie koi gi kritikuvaat nivnite politiki na negirawe na Makedoncite vo nivnite dr`avi, verojatno sigurni deka reakciite sepak }e bidat mali. Edna ilustracija za vakvata politika e ve}e objavenata zabrana za vleguvawe vo Grcija za urednikot na ova spisanie. Drugata se odnesuva na odbivaweto na bugarskata Vlada da mu gi obnovi akreditivite na Viktor Cvetanoski, dopisnikot na "Utrinski vesnik", Doj~e Vele i Telma. Pri~inata za toa mora da se bara vo negovite ~esti javuvawa za problemite na makedonskoto malcinstvo vo Bugarija. Pove}e za celiot problem pro~itajte vo prodol`enie.