Najavi na Mitropolitot Avstralisko-novozelandski, g. Petar

SREDBA ME\U PRETSTAVNICI NA MPC I MPCA

Podgotvil: Ranko MLADENOSKI

  • Na 11 septemvri }e imame sredba so pretstavnici na ovie op{tini so posredstvo na ugledniot avstraliski sudija Lorens Strit. Se nadevam deka }e bide mo`no da se najde zadovolitelno re{enie, izjavuva g. Petar
  • Za vladikata Petar e mnogu pova`no li~no da raspolaga so narodnite pari i imoti, bez odgovornost pred narodot, otkolku {to mu se va`ni verata, ugledot i dostoinstvoto na MPC, veli g. Igor Avramovski, pretsedava~ na Soborot na MPC za Avstralija

Previrawata vo Makedonskata pravoslavna crkva koi se pojavija kako rezultat na konstituiraweto na Makedonskata pravoslavna crkva za Avstralija (MPCA), spored ona {to se slu~uva denovive, se dvi`at vo nasoka na smiruvawe na strastite. Vakvata konstatacija dobiva vo te`ina poradi faktot {to se najavuva sredba me|u dvete "zavojuvani" strani, a taa najava doa|a od Mitropolitot na Avstralisko-novozelandskata eparhija, g. Petar.

Spored informaciite {to doa|aat od avstraliskiot kontinent, minatiot vikend e odr`ano Sobranie na Avstralisko-novozelandskata eparhija na Makedonskata pravoslavna crkva, na koe ne samo {to ne se anatemisani pretstavnicite na MPCA (kako {to najavuva{e g. Petar), tuku i e najavena sredba me|u niv i Mitropolitot.

ZADOVOLITELNO RE[ENIE

Konstatiravme deka vo ovaa Eparhija nemame otcepuvawe na vernicite, tuku samo na upravi na ~etiri op{tini-kompanii {to go uzurpirale crkovniot imot. Tie ve}e nemaat ugled me|u makedonskiot narod vo Avstralija. Nivniot obid so sozdavawe na nekakva nova crkva }e propadne nabrzo. So svoeto dejstvuvawe tie samite se odvoija od MPC i ne mo`at da se smetaat kako nejzin del. Se vide deka tie ne se vernici kon koi treba da se primenuvaat nekoi crkovni kazni. Zatoa, be{e re{eno eparhiskoto Sobranie so niv da ne se zanimava. Toa e ve}e mala i marginalna grupa koja nema nikakvo vlijanie me|u na{ite islenici i vernici, izjavuva g. Petar po odr`anoto Sobranie na Avstralisko-novozelandskata eparhija.

Sepak, spored najavite na g. Petar, iako kako {to veli toj nema da se zanimavaat so onie koi "se odvoile" od MPC, mo`na e sredba me|u pretstavnici na MPC i MPCA.

Na 11 septemvri }e imame sredba so pretstavnici na ovie op{tini so posredstvo na ugledniot avstraliski sudija Lorens Strit. Se nadevam deka }e bide mo`no da se najde zadovolitelno re{enie, optimisti~ki izjavuva g. Petar,

Vo makedonskite mediumi ve}e se {pekulira deka Mitropolitot g. Petar na vakov na~in se obiduva da dobie poeni za ponatamo{no ostanuvawe vo ovaa Eparhija na MPC.

ZAKONSKO OBEDINUVAWE

Stavot, pak, na pretstavnicite na konstituiranata MPCA e poznat. Spored niv, MPC za Avstralija ne e otcepni~ka crkva i nejzinoto konstituirawe ne pretstavuva odvojuvawe od MPC. Nivnoto nezadovolstvo od g.Petar odi dotamu {to baraat vedna{ da se izvr{i negova zamena so drug mitropolit.

Konstituiraweto na MPCA pretstavuva samo zakonsko obedinuvawe na edinaeset, od vkupno osumnaeset makedonski pravoslavni crkvi vo Avstralija, koi i dosega bea poedine~no registrirani kako sopstvenost na mesnite makedonski pravoslavni zaednici. Takvata forma na registrirawe e blagoslovena i priznata od vladici na SAS, po~nuvaj}i od Prviot poglavar na MPC, g. g. Dositej, a i porane{nite avstraliski mitropoliti , g. Kiril i g. Timotej, veli gospodinot Igor Avramovski, pretsedava~ na Soborot na MPC za Avstralija.

Spored g. Avramovski, MPCA e praven naslednik na site nejzini ~lenki, pred s# na prvata crkva vo ovoj vek registrirana kako Aftokefalna makedonska pravoslavna crkva, u{te vo 1958 g., vo Melburn, pred proglasuvaweto na aftokefalnosta na MPC vo R. Makedonija. Zatoa, MPCA ne mo`e da bide otcepni~ka od MPC vo Makedonija.

Makedonskite pravoslavni op{tini vo Avstralija podolgo vreme se zalagaat za nivno zakonsko obedinuvawe pod edna makedonska pravoslavna eparhija za Avstralija, so toa {to odredeni ingerencii bi mu bile formalno otstapeni na SAS na MPC vo Makedonija. Za `al, vladikata Petar so toa ne mo`e{e da se zadovoli, bidej}i za nego e mnogu pova`no li~no da raspolaga so narodnite pari i imoti, bez odgovornost pred narodot, otkolku {to mu se va`ni verata, ugledot i dostoinstvoto na MPC, dodava g. Avramovski.