Gledano odnadvor

SRE]EN PRAZNIK

Pi{uva: Slavko MANGOVSKI

Dolgovekovniot kontinuitet na makedonskata dr`avnost, razvivan vrz site konstitutivni elementi na posebnosta na makedonskiot narod (svoja istorija, svoja kultura, svoj jazik, svoja literatura...), pred devet godini na osmi septemvri be{e krunisan so nezavisnot i samostojnost na dr`avata Republika Makedonija. Be{e ostvaren vekovniot ideal na site borci vo na{ata istorija za svoja nezavisna i suverena dr`ava.

Na referendum, makedonskiot narod ja potvrdi `elbata za svoja samostojna dr`ava koja zaslu`uva svoe mesto vo sovremenata evropska i svetska politi~ka i ekonomska konstelacija.

Redakcijata na na{iot nedelnik na site Makedonci vo celiot svet im go ~estita 8 Septemvri, denot na nezavisnosta na Republika Makedonija.

 

ANTIMAKEDONSKATA I ANTIEVROPSKATA ORIENTACIJA NA ALBANSKATA PARTIJA NA VLAST

Na izbornite i na drugite konferencii i sobiri, albanskata partija na vlast ve}e po tradicija na site onie koi toa mo`at da go vidat jasno i glasno im gi poka`uva svoite pozicii. Ne, tie ne velat deka sakaat "Golema Albanija", no na konferenciite veat znamiwa na tu|i dr`avi (vo ovoj slu~aj na Republika Albanija), ja peat himnata na tu|i dr`avi (i vo ovoj slu~aj na Republika Albanija), zboruvaat na albanski jazik. ^ovek mora da se soglasi deka ova ne se obele`ja na Republika Makedonija i deka ovie akti mora da se sfatat kako antimakedonski.

Na ovie konferencii i mitinzi s# po~esto se slu{a i toa deka partijata e za nezavisno Kosovo, a protiv toa, kako {to znaeme, se i OON, EU i SAD. Toa zna~i deka stanuva zbor za antievropski i antiamerikanski pozicii. Sega doa|ame do najglavnoto pra{awe: Kako toa edna partija so antimakedonski i antievropski pozicii, mo`e da bide vo koalicija vo Vladata na Republika Makedonija? Toa ne e samo pra{awe do glasa~ite na Republika Makedonija, tuku i do EU, SAD i OON.

PAK ASIMETRIJA: DOBRI EKONOMSKI, LO[I POLITI^KI ODNOSI

Nema den, a da ne slu{neme za "podobruvawe" na odnosite so sosedna Grcija i deka, eve, u{te malku }e go re{ime problemot so imeto na zadovolstvo na "dvete strani".

S# e ubavo i idealno, osven za onie {to treba da ~ekaat za gr~ki vizi, za onie {to ne gi pu{taat da gi posetat rodnite ogni{ta, za onie koi se rodeni tamu, a odbivaat da se ka`uvaat Grci i spored toa ne mo`at da si gi posetat rodninite, za onie na koi im se ka`uva "da zaboravat deka Grcija postoi", kako i za onie kako avtorot na ovie redovi koi se borat za ~ovekovite prava.

Ovie denovi slu{ame deka Grcija ni podarila pari i se pra{uvam dali tie koi gi primaat se zapoznati so onaa "ne im veruvajte na Danajcite (Grcite) koga nosat podaroci"? Verojatno ne.

Od druga strana, vo gr~kite vesnici ovie denovi se pojavi edna vest za navodni zakani kon Univerzitetot "Makedonija" vo Solun napi{ani vo elektronska poraka pratena od nekoe Internet kafe vo Ohrid. Porakata ka`uva deka teroristi~kata organizacija "Makedonsko sonce" vo najskoro vreme }e prezeme akcija protiv Univerzitetot so napomena deka tie go nemaat pravoto na toa ime. Nie, se razbira, vedna{ istaknavme deka nemame nikakva vrska so nikakvi teroristi~ki organizacii. I pokraj toa {to na{iot stav im be{e pretstaven na pretstavnicite na gr~kiot pe~at, sepak sledniot den gr~kata Makedonska novinska agencija objavi vest za slu~ajot i na krajot na vesta dodade deka nekolku godini vo Avstralija se pe~atel vesnik "Makedonsko sonce" koj imal "ultra-nacionalisti~ki" stavovi i deka vo posledno vreme i vo Skopje se pojavil takov vesnik koj imal sli~ni stavovi.

Objavuvaweto na vakvi vesti kako i zabranata na vleguvawe vo Grcija na urednikot na ova spisanie, zaedno so drugi incidenti, zboruvaat deka ne e s# vo red me|u sosedite. Istoriski nikoga{ ne bilo vo red. Mo`ebi idninata }e bide razli~na. Vo me|uvreme, Grcija e taa {to }e bide pretstavena vo me|unarodnite forumi kako nedemokratska zemja koja im zabranuva vlez na novinari.