Istorijata ne e samo minato

STAROZAVETNIOT PROROK MOJSIE JA SPOMNAL MAKEDONSKATA FLOTA U[TE VO 15 - 13 VEK PRED HRISTA!

Pi{uva: Aleksandar DONSKI

  • Makedonija vo Stariot zavet e spomnata pod imeto Kitim!
  • MPC gi priznava etni~kite vrski pome|u dene{nite i anti~kite Makedonci!

Osven Makedoncite von Makedonija, svoj ogromen pridones vo hristijanstvoto prilo`ile i Makedoncite od samata Makedonija! Vo Makedonija se slu~ile nekolku klu~ni bibliski nastani, a vo Makedonija se rodile i niza hristijanski svetiteli i dejci.

Ve}e spomnavme deka Makedonija vo Stariot zavet e spomnata pod imeto Kitim. Da se potsetime na citatot od Prvata kniga na Makaveite (1-3), kade {to vo vrska so pobedata na Aleksandar Makedonski nad persiskiot car Darie, pi{uva:

"Aleksandar Makedonecot, sinot Filipov, koj toga{ ve}e be{e gospodar na Grcija, se pojavi od zemjata Kitim i go pobedi Darie, kralot persiski i mediski, po {to zacaruva mesto nego".

Imenuvaweto na Makedonija kako Kitim se sre}ava i na drugo mesto vo Biblijata. Taka, na primer, u{te vo Bitieto (10:4) se spomnati Kitimcite (Makedoncite), kako eden od najstarite narodi na svetot, koi vodele direktno potomstvo od sinovite na Noe.

Vo vrska so bibliskoto spomnuvawe na Makedoncite }e uka`eme na eden mnogu interesen podatok, {to mo{ne ubedlivo go prezentira d-r \or|i Pop-Atanasov vo svojata kniga Biblijata za Makedonija i Makedoncite. Imeno, d-r Pop-Atanasov potsetuva deka Makedonija e spomnata i od strana na najgolemiot starozaveten prorok Mojsie (Broevi, 24:24). Ovde ~itame:

"Pomorski narodi se sobiraat od sever. A brodovite od strana na Kitim go pokoruvaat Asur, go pokoruvaat Ever, pa i nego }e go stigne ve~na gibel".

Spomnuvaweto na brodovite od strana na Kitim prakti~no zna~i deka Mojsie ostavil svedo{tvo za postoewe na Makedonska flota. I nema ni{to ~udno vo seto ova, do kolku ne se znae deka Mojsie ova go napi{al nekade pome|u 15 i 13 vek pred Hrista!!! Od druga strana znaeme deka narativnite izvori za sozdavaweto na anti~kata makedonska dr`ava go lociraat sozdavaweto na ovaa dr`ava nekade okolu osmiot vek pred Hrista. Ova prakti~no zna~i deka Mojsie ostavil svedo{tvo za postoewe na makedonska flota pet do sedum veka pred navodnoto prvo sozdavawe na anti~kata makedonska dr`ava! Sigurno deka na ova svedo{tvo treba da mu se posveti pogolemo vnimanie, zatoa {to ostanatite narativni izvori za prapo~etocite na sozdavaweto na anti~kata makedonska dr`ava celosno se zavieni vo legendarni raska`uvawa. Vo svojata kniga d-r \or|i Pop-Atanasov poso~uva pove}e argumenti vo prilog na nau~no doka`anata vistinitost na site ostanati istoriski zapisi od Mojsie, {to dava posebna te`ina na negovoto svedo{tvo za postoeweto na makedonska flota u{te od 15 ili 13 vek pred Hrista.

MPC GI PRIZNAVA ETNI^KITE MAKEDONCI KAKO NA[I PREDCI

No, zo{to Makedonija bila ozna~ena so imeto Kitim vo ovoj star dokument? Odgovor na ova pra{awe povtorno dava d-r \or|i Pop-Atanasov (cit. delo, str. 28, 31 i 35). Najnapred toj potsetuva deka i drugi dene{ni teritorii, vo Biblijata se spomnati so poinakvi imiwa, sekako poradi razbirlivi pri~ini {to toj detalno gi obrazlo`uva. Taka, na primer, Egipet e spomnat kako Mircraim, Etiopija kako Ofir, Uc i Hu{; Kipar e spomnat kako Kaftor; [pancite se spomnati kako Tarsis (spored drevniot grad Tarsis, koj se nao|al vo [panija) i taka natamu.

D-r Pop-Atanasov objasnuva deka korenot na Kitim e vo imenkata Kit, a dodatokot im e evrejski dodatok, so koj vo evrejskiot jazik se pravele terminite za ozna~uvawe na odredeni narodi (kako {to otprilika kaj nas e dodatokot "ci" - [panci, Makedonci itn.). D-r Pop-Atanasov pretpostavuva deka imeto Kit(im) mo`ebi e izvedeno od etnonimot Skit, t.e. od imeto na Skitite (koi i navistina vo minatoto `iveele vo jugoisto~na Evropa). Vtora pretpostavka {to ja dava d-r Pop-Atanasov e deka imeto Kit(im) proizleguva od imeto na drevnomakedonskiot grad Kition, a mo`ebi i od imeto na starata makedonska planina Kitos, {to gi spomnal u{te Ksenofont (440-355 pred Hrista). Zna~i, gledame deka vo najzna~ajnata kniga na svetot (Biblijata) Makedoncite se spomnati kako eden od najstarite narodi na svetot, koi imale svoja organizirana dr`ava, stara najmalku 12 do 15 vekovi pred Hrista!

Po propasta na anti~komakedonskata dr`ava (vtor vek pred Hrista), Makedoncite i natamu ostanale da `iveat kako dominantno naselenie vo Makedonija, bez razlika {to bile pod rimska okupacija. Ovde malku }e se oddale~ime od temava za da go potvrdime postoeweto na etni~kite Makedonci vo Makedonija so vekovi po propasta na anti~komakedonskata dr`ava, t.e. so vekovi po nejzinata okupacija od strana na Rimjanite. Ova e va`no da go doka`eme zatoa {to vo prodol`enie }e navedeme pove}e hristijanski svetiteli koi poteknuvale od Makedonija tokmu od ovie vremiwa, a koi denes vo golema mera od strana na nekoi na{i crkovni istori~ari ne se tretirani kako Makedonci (!?). So vakviot odnos na ovie na{i istori~ari se pravi vistinski grev kon ovie na{i sonarodnici - Makedonci od t.n. predslovenski period. Vakvoto nivno otfrluvawe e vo celosna sprotivnost i so istoriskata vistina i so na{iot nacionalen interes, a pred s# so Ustavot na MPC! Do kolku svetitelite Makedonci od t.n. predslovenski period ne bile Makedonci, toga{ {to bile tie? Za sre}a Makedonskata pravoslavna crkva oficijalno gi tretira ovie li~nosti kako na{i makedonski svetiteli, a ova e zapi{ano i vo Preambulata na samiot Ustav na MPC.

Vo novata verzija na Ustavot na MPC (Skopje, 1995), vo Preambulata sosema jasno e potenciran kontinuitetot na dene{nite Makedonci so anti~kite. Vo vrska so ova ~itame:

"Trgnuvaj}i od istoriskata vistina deka Makedonija i Makedoncite se ovekove~eni vo Svetoto pismo - Biblijata;

Po~ituvaj}i go faktot deka vo svetata bibliska i blagoslovena zemja Makedonija hristijanstvoto e propovedano u{te od svetiot apostol Pavle, koj gi osnoval prvite hristijanski crkovni op{tini i episkopii na makedonskite gradovi: Filipi, Solun, Ber i dr.;

Imaj}i ja predvid dejnosta na makedonskite apostoli Gaj i Aristarh (Dela 19,29) i na makedonskite crkvi (episkopii) vo apostolsko vreme (2. Kor. 8, 1-5) i potoa, pa i vo vremeto na Justinijana Prima... arhiepiskopskiot Crkovno-naroden sobir na 31 oktomvri i 1 noemvri, 1994 godina, so izmeni i dopolnuvawa, donese USTAV na Makedonskata pravoslavna crkva".

Vo Almanah na 25-ti jubileen Crkovno-naroden sobir (septemvri, 1999 g., izdanie na Amerikansko-kanadskata eparhija pri MPC, Kraun Point, Indijana, SAD), kako makedonski svetiteli spomnati se nekolkumina svetiteli od t.n. predslovenski period, iako vo prodol`enie }e vidime deka nivniot broj e mnogu pogolem.

No, da otstapime mesto i na istoriskite argumenti. Da napravime pregled na nekoi od istoriskite svedo{tva, koi jasno potvrduvaat deka etni~kite Makedonci si `iveele vo Makedonija so vekovi po propasta na anti~kata makedonska dr`ava.

U{te vo vremeto vedna{ po rimskata okupacija na Makedonija, na smelite anti~ki Makedonci, koi do kraj se borele protiv nadmo}niot rimski neprijatel, im se obratil generalot na rimskite legii, Pavel Emilijan, so sledniot proglas:

"Makedoncite }e ostanat slobodni i celosni gospodari na svoite gradovi, no Makedonija }e bide pod pokrovitelstvo na Rimjanite. Makedoncite }e mu go pla}aat na Rim polovinata od svojot danok, {to dosega go pla}aa na svojot car. Sekoja godina naselenieto }e se sobira vo opredelen grad i }e si izbira sudii i upravnici spored starite makedonski obi~ai".

Me|utoa, i pokraj vakvata izjava, Rimjanite voop{to ne ostanale dosledni na svoite vetuvawa i po~nale mo{ne surovo da se odnesuvaat kon Makedoncite. Poradi ova Makedoncite ~esto se buntuvale protiv rimskata okupacija.

MAKEDONCITE - @ITELI NA MAKEDONIJA OD RIMSKO VREME

Za postoeweto na Makedoncite vo vremeto po rimskata okupacija na Makedonija pi{uva i rimskot istori~ar Anri Flok (vtor vek). Opi{uvaj}i gi vostanijata na Trakijcite protiv rimskata okupacija na Trakija (koi kontinuirano traele od krajot na vtoriot do po~etokot na prviot vek pred Hrista), ovoj istori~ar go spomenuva i antirimskoto vostanie na Makedoncite:

"Po Makedoncite, spored Bo`jata volja, vostanaa i Trakijcite, koi porano im pla}aa danok na Makedoncite".

Pove}e od jasno e deka ovde terminot Makedonci e predaden vo etni~ka smisla na zborot (a ne vo geografska), zatoa {to Trakijcite porano i navistina bile okupirani ne od geografskite, tuku od etni~kite anti~ki Makedonci, na koi bile prinudeni da im pla}aat danok. (Ovoj dokument e prezemen od knigata HristomatiФ po istoriФ na BНlgariФ, Sofija, 1964, str. 28.)

Makedoncite se spomnati i vo Noviot zavet vo vrska so misijata na svetiot apostol Pavle vo Makedonija. Na ovie citati }e se zadr`ime vo prodol`enie.

Etni~kite Makedonci vo vremeto na rimskata okupacija na Makedonija gi spomnuva i najpoznatiot evrejski anti~ki istori~ar Josif Flavij. Vo svojata kniga War of the Jews (II, 16, 4) Flavij spomnuva eden govor na evrejskiot kral Agripa pred Evreite, koi sakale da se borat protiv rimskata vlast. Agripa gi ubeduval Evreite deka Rimskata Imperija e mnogu silna i deka popusto }e se borat. Za da gi odvrati od namerata Agripa im spomnal deka i drugi narodi se nao|ale pod rimska vlast, pa sepak, nikoj od niv ne se osmeluval da se bori protiv ovaa silna Imperija. Me|u nabroenite narodi toj gi spomnal i Makedoncite, pri {to rekol:

"Koj ve ubeduva da im se sprotivstavite na Rimjanite? Mo`ebi }e ka`ete deka vi e te{ko da `iveete pod ropstvo. Dobro, no zarem ne im e pote{ko na Grcite?... Taka e i so Makedoncite, koi imaat ista pri~ina kako i vie, da se borat za svojata sloboda".

Ne samo {to drugi avtori svedo~ele za postoeweto na anti~kite Makedonci kako najdominantni `iteli vo Makedonija vo periodot na rimskata okupacija na na{ata zemja,tuku i samite Makedonci svedo~ele za toa. Taka na primer, na edna plo~a, otkriena vo blizinata na Ber (253 godina), vo vrska so osloboduvaweto na 12-godi{niot rob na sloboda, negoviot sopstvenik zapi{al:

"Jas Desios Kominios Julianos & podariv na majkata na bogovite Avtohtonata dete, na ime Kalokeron Olimpin, na vozrast od 12 godini, rodum - Makedonec". (prof. Fotis Pecas: Vo {picot me|u idolopoklonstvoto i hristijanstvoto, v. Elinikos Voras, cit. spored Hristo Andonovski, "Ju`na Makedonija od anti~kite do dene{nite Makedonci" Skopje, 1995, str. 42).

Od ovoj natpis sosema jasno se gleda deka makedonskoto etni~ko ~uvstvo ne gi napu{tilo Makedoncite ni po ~etiri veka od rimskata okupacija na Makedonija, a za ova postojat i drugi svedo{tva, od koi nekoi ve}e navedovme.

Vo ovoj ist treti vek koga okupirana Makedonija ve}e odamna pretstavuvala rimska kolonija Makedoncite barale voda~ite na nivnite komuni, ve}e da ne se narekuvaat arhirevsi, tuku - makedonijarsi!

Za toga{nite Makedonci pi{uval i pisatelot Sozomen, koj `iveel od krajot na ~etvrtiot do sredinata na pettiot vek. Vo vrska so hristijanizacijata na Makedoncite, koja se odvivala vo vremeto na imperatorot Konstantin Prvi Veliki (306-337), Sozomen zapi{al:

"Helenite, Makedoncite i Ilirite po~naa bez strav da ja ispoveduvaat Hristovata vera". (GIBI, t. I, Sofija, 1954, str. 50-51).

I ovde posebno sakam da potenciram deka vo ovaa izjava pove}e od o~igledno e deka terminot Makedonci e upotreben vo etni~ka, a ne vo geografska smisla, bidej}i e upotreben ramnopravno so terminite: Iliri i Heleni, koi isto taka pretstavuvaat etni~ki (a ne geografski) termini. Zna~i, pove}e od jasno e deka anti~kite Makedonci `iveele vo Makedonija i vo ~etvrtiot vek.

Za anti~kite Makedonci kako najdominanten etnikum vo Makedonija vo ranovizantiskiot period pi{uva i Teodorit Kirski (393 godina - sredina na pettiot vek). Taka, na primer, za gradot Solun toj pi{uva deka e: "golem i mnogunaselen grad, koj mu pripa|a na makedonskiot narod". (GIBI... str. 79-80).

Zna~i, postojat pove}e drevni svedo{tva koi go potvrduvaat postoeweto na etni~kite Makedocni kako `iteli na Makedonija so vekovi po rimskata okupacija na na{ata zemja. Tokmu vo ovaa Makedonija naselena so Makedonci se slu~ile nekolku va`ni nastani povrzani so hristijanstvoto, koi vo prodol`enie }e gi navedeme, a se rodile i pogolem broj hristijanski svetiteli.

Makedonija e zna~ajna i poradi faktot {to nekolku klu~ni figuri na hristijanstvoto prestojuvale ovde. Vo na{ata po{iroka javnost glavno se znae deka samo svetite apostoli Pavle i Luka prestojuvale vo Makedonija. No, imalo i drugi klu~ni li~nosti od hristijanstvoto koi bile vo poseta na na{ata zemja. Vo prodol`enie }e napravime osvrt kon ovie va`ni nastani.

(Prodol`uva)