INCIDENTI: Po preminuvaweto na pratenici od DPMNE vo VMRO

LIN^ NA DEMOKRATIJATA!

Pi{uva: Rozita ZAKEVA

  • Kamenuvawe na domovite na porane{ni pratenici na DPMNE koi preminaa vo VMRO, ima{e vo Skopje, Strumica, [tip i Kumanovo
  • Vo vrska so nastanite vo javnosta se oglasi i Helsin{kiot komitet za ~ovekovi prava vo Republika Makedonija, koj istakna deka ova e seriozna zakana za demokratijata i pravoto na opredeluvawe na gra|anite

Preminuvaweto na osummina ~lenovi na vladeja~kata partija DPMNE vo redovite na novoformiranata VMRO-Vistinska makedonska reformska opcija ja razbranuva makedonskata politi~ka scena. Niza napadi vrz dov~era{nite ~lenovi na DPMNE bea izvr{eni od aktivisti na Partijata. Ova vo partiskite krugovi na DPMNE go otfrlaat so obrazlo`enie deka stanuva zbor za nekoi nezadovolni gra|ani.

Na peto~nata pres-konferencija (25.8) na VMRO odr`ana vo Sobranieto na Republika Makedonija, liderot na Partijata, Boris Stojmenov, za navedenite zakani za atentat izjavi: "Pred nekoj den mi se javi Qube Bo{kovski i otkako mi se pretstavi mi re~e deka sum kriminalec i deka mi pretstoi likvidacija i od tie pri~ini ne treba nikoj da pristapuva vo mojata partija".

Po vakvata izjava serija incidenti za "lin~uvawe" na nekoga{nite pratenici od DPMNE koi ja smenija svojata politi~ka adresa, ja razbranuvaa javnosta vo Makedonija.

PRESTRELKI?!

Zakanite za lin~uvawe na pratenici od VMRO bea potvrdeni so kamenuvaweto na nivnite ku}i. Po presot, pratenikot \or|i Todorov, eden od onie koi ja napu{tija VMRO, podgotvuvaj}i se za Konvencijata zaka`ana vo Univerzalna sala, pred svojata ku}a zabele`al nekolku avtomobili so aktivisti na VMRO. Podocna pred negovata ku}a vo naselbata ^ento se sobrala grupa od okolu 120 du{i, koja go demolirala negoviot avtomobil, a desetmina se obidele da vlezat vo dvorot na pratenikot. Sakaj}i da go za{titi svoeto semejstvo i da gi zapla{i lu|eto, so svojot pi{tol ispukal nekolku kur{umi vo vozduh.

Spored policiski i sudski organi toj gi povredil Sa{o Petrevski i Vlatko Lakardiski so prostrelni rani vo natkolenicata i nadlakticata. Todorov ja demantira vakvata vest kako i vesta deka bil priveden, objasnuvaj}i deka toj pukal vo vozduh, ne vo lu|eto, a s# drugo e scenario na odredeni li~nosti.

Sli~ni incidenti, so kamenuvawe na domovite na porane{ni ~lenovi na DPMNE, a sega pratenici na VMRO, imalo vo Strumica, [tip i Kumanovo.

DEMOKRATSKI PRAVA

Ku}ata na pratenikot Nenad Ristovski od strana na aktivisti na DPMNE bila ga|ana so jajca. Vo momentot koga se slu~uval ovoj incident toj so svoeto semejstvo bil vo Skopje na Konvencijata na svojata nova partija. O~evidci velat deka policijata ne reagirala vo rasturawe na razgnevenata tolpa od okolu 200 du{i, koi podocna zapalile sve}i, a pratenikot Ristovski go navreduvale so najgrdi zborovi.

Vo Prilep, ku}ata na Yvonko Mir~evski bila pod opsada na aktivisti na DPMNE, a od partijata demantiraat deka se re`iseri na ovoj sobir. Roletnite bile spu{teni, a svetlata izgasnati vo momentot koga tolpata pratenikot Mir~evski go narekuvala predavnik. Negovoto prisustvo na promocijata za gradona~alnici od ovaa Partija bilo i pri~ina toj da ne se soo~i so tolpata narod. Vakvi obidi za "lin~uvawe" na parlamentarci koi si zaminaa od redovite na DPMNE i koi velat deka vrz niv se vr{el pritisok, zakani i uceni, imalo i vo Strumica i vo [tip.

Pratenicite Filip Petrovski i Jordan Bo{kovski od skopskata op{tina \or~e Petrov ja demantiraa vesta deka se priklu~ile kon VMRO. Demant dadoa i Mitko Karov i Dimitar Batkovski. Pod koi uslovi ja demantiraa svojata pristapnica vo VMRO, navistina e nejasno.

Vo vrska so nastanite vo javnosta se oglasi i Helsin{kiot komitet za ~ovekovi prava vo Republika Makedonija, koj istakna deka ova e seriozna zakana za demokratijata i pravoto na opredeluvawe na gra|anite. Od strana na VMRO-Vistinska makedonska reformska opcija podneseno e i barawe do OPSE i Helsin{kiot komitet za ~ovekovi prava za ragleduvawe na nastanatite incidenti.


PREMIEROT ZA INCIDENTITE

"Mislam deka gra|anite izleguvaat so mnogu jasni barawa, a toa e ako nekoj zaminal vo druga partija, red e da si dade ostavka i da pobara novi izbori na svoeto mesto. Pretpostavuvam deka site tie pratenici se samouvereni vo svoite li~ni sposobnosti, ako ve}e edna{ se izbrani za pratenici zo{to da ne go povtorat izborot", be{e komentarot na Premierot vo vrska so incidentite pred domovite na pratenicite koi ja napu{tija DPMNE.