GASNEWE PO@ARI

Kako rezultat na prijatelskite odnosi so Republika Turcija i polu~asovniot telefonski razgovor me|u pretsedatelot na Republika Makedonija, Boris Trajkovski, so pretsedatelot na Republika Turcija, Ahmet Nexet Sezer, denovive od ovaa dr`ava }e pristigne specijalen helikopter koj }e pomogne vo borbata protiv {umskite po`ari.

Isto taka, na Republika Makedonija }e & bide donirana protivpo`arna oprema koja se o~ekuva da pristigne so specijalen let.

ZAPI[ANI 1.634.859 IZBIRA^I

Po izvr{eniot uvid, proverka i napravenite izmeni i dopolnuvawa na Edinstveniot izbira~ki spisok i izvodite od toj spisok, dobieni od Ministerstvoto za pravda, Dr`avnata komisija za izbira~ki spisok objavi deka za lokalnite izbori 2000 godina vo Spisokot se zapi{ani 1.634.859 izbira~i, koi vo 123 op{tini }e glasaat na vkupno 2.973 izbira~ki mesta.

Na odr`anata pres - konferencija pretsedatelot na Komisijata, Qube Simjanovski, informira{e deka vo Skopje }e se glasa na 448 izbira~ki mesta, za koi se zapi{ani vkupno 384.377 izbira~i. Vo op{tinite na grad Skopje sostaveni se ~etiri izvodi od Edinstveniot izbira~ki spisok, dva za izbor na gradona~alnik i sovetnici za op{tinata i dva za izbor na gradona~alnik i sovetnici na grad Skopje.

PROSVETARITE PROTESTIRAAT

Na 29 avgust vo 18.30 ~asot se odr`a edno~asoven protest na vrabotenite vo obrazovanieto, naukata, kulturata i sportot. Na protestot {to be{e organiziran od strana na sindikatot na vrabotenite vo ovie oblasti, od Vladata be{e pobarano zgolemuvawe na platite za 20 otsto, isplata na K-15, zgolemuvawe na nadomestot za prevoz i akcii od privatizacijata na dr`avniot kapital. Ako ovie barawa ne bidat ispolneti, vo septemvri }e bide organiziran generalen {trajk.

MLE^NA POPLAVA

^lenovite na Grupacijata za mlekarstvo i zemjodelcite velat deka generalno se zadovolni od odlukata na Vladata za otkup na pazarnite vi{oci na mleko i na mle~nite proizvodi, no velat deka ova e privremena merka i ako ne se najde nekoe trajno re{enie, za nepolni dva meseca sostojbata }e se povtori. Tie najavuvaat sredba so premierot Qub~o Georgievski i so ministrite za finansii i za zemjodelstvo, Nikola Gruevski i Marjan \or~ev. Mlekarite velat deka od Vladata o~ekuvaat izvozni stimulacii za mlekoto, namaluvawe na uvozot i pogolema poddr{ka na zemjodelstvoto vo celina.

OPERACIITE PRODOL@UVAAT

D-r @an Mitrev e vo Skopje i ve}e e na svoeto rabotno mesto vo Kardiohirur{kiot centar vo Voenata bolnica.

Spored nego, toj so negovoto vra}awe gi demantiral site glasini deka definitivno ja napu{til zemjata. Vo tek se podgotovkite na pacientite, a ve}e kon krajot na ovaa nedela }e po~ne so hirur{kite intervencii kaj te{kite i itni slu~ai.

GENERALEN SOBIR NA [TEDA^ITE

Na 30 ovoj mesec vo 20 ~asot deviznite {teda~i od propadnatite {tedilnici, so isklu~ok na tatovci, vo prostoriite na op{tinata Kisela Voda }e odr`at generalen sobir, na koj treba da padne kone~niot dogovor za najavenite protesti pred Vladata.

Na ovoj sostanok }e prisustvuvaat {teda~ite na "Alfa S", "Makedonija reklam", "Xamadan~e", "Jugomarket", "Pazar na pari" i Euroinvest banka.

Vo ovie bankrotirani {tedilnici ostanaa zaglaveni nad 30 milioni germanski marki.

STOJMENOV POVTORNO SARDISAN

Ovaa nedela, finansiska inspekcija na Upravata za javni prihodi, nenajaveno po~nala da vr{i proverka vo Kompanijata BS i vo televizijata Kanal 5. Ovaa "poseta" e vtora po red vo poslednite tri meseci.

Spored vrabotenite vo Kompanijata, sega{nata inspekcija e identi~na na finansiskata kontrola od maj, koga 36 inspektori gi proveruvaa knigite na BS.

Problemot so strukturite {to pominaa od VMRO-DPMNE vo drugata partija e zavr{en za nas i tuka pravilata na demokratijata se poznati i nie }e igrame po niv, izjavi premierot Qub~o Georgievski vo Prilep, odgovaraj}i na novinarskoto pra{awe za negovata gotovnost da ja prifati pokanata za TV - duel {to mu ja upati Boris Stojmenov, liderot na VMRO.

OD SAD ZA EKOLOGIJA

Evropskata unija i Paktot za stabilnost go prifatija predlogot na{eto Ministerstvo za `ivotna sredina da bide kopretsedava~ vo oblasta na rekonstrukcijata na `ivotnata sredina.

Ova go istakna ministerot za `ivotna sredina i prostorno planirawe, Toni Popovski, na sve~enoto potip{uvawe na Memorandumot za razbirawe od oblasta na `ivotnata sredina me|u Republika Makedonija i SAD, potenciraj}i deka ne bi mo`ele da posakame podobar partner vo implementacijata na politikata na za{tita na `ivotnata sredina so ~ija pomo{ mo`eme da re{ime i mnogu problemi.

OTVORENO DO VMRO

Nie, ~lenovite na upravata pri najmasovnata makedonska iseleni~ka organizacija nadvor od tatkovinata, organizacijata "Obedineti Makedonci" za Kanada, kako i ~lenstvoto, od s# srce vi ~estitame i ve poddr`uvame vo va{ite zalo`bi da rabotite i da se borite za dobroto na Makedonija kako tatkovina na site etni~ki Makedonci vo Makedonija, i na nas, Makedoncite rasfrleni po svetot.

Makedonija se nao|a vo dramti~ni migovi. Seni{tata od minatoto povtorno navisnuvaat nad na{ata mila tatkovina, no ovoj pat se vra}aat vo druga forma.

Istrajte vo va{ite i na{i zalo`bi. Makedonija opstojuvala so iljadnici godini. Ne smeeme sega na miren na~in da dozvolime da ni ja odzemat edinstvenata zemja koja ja imame. Nie vi vetuvame deka od na{a strana }e prodol`ime da se borime protiv site narodni i naciolani izrodi.

Organizacijata "Obedineti Makedonci" za Kanada Dragi Stojkovski, pretsedatel


Se rasprodava "Makedonska kniga"

NEPOZNAT KUPUVA^ OD POZNATA VLADA

Najnovo vo izdava{tvoto e {to izdava~kata ku}a "Makedonska kniga" ja kupuva nepoznat kupuva~! Na 28 avgust 229-te akcioneri od knigoizdatelstvoto "Makedonska kniga" potpi{aa dogovor za proda`ba na svoite akcii. So kogo? Spored izjavata na direktorkata na ovaa izdava~ka ku}a, Nade Milo{evska - Ristovska, kupuva~ na paketot akcii na "Makedonska kniga" e nepoznat vladin investitor! Ovoj nepoznat kupuva~ }e dobie imot na knigoizdatelstvoto {to se procenuva na 1.195.000 germanski marki.

Se {pekulira deka nepoznatiot vladin kupuva~ na "Makedonska kniga" e g-|a Sne`ana Georgievska zaedno so prateni~kata Valentina Bo`inovska.

J. M.


Dvaeset godini slu`ba na makedonska pravoslavna crkva

POMO[ ZA "SV. KIRIL I METODIJ" OD WU XERSI

Makedonskata pravoslavna crkva "Sv. Kiril i Metodij" od Sidar Grouv od Wu Xersi - SAD, celi dvaeset godini slu`i kako prva makedonska pravoslavna crkva vo dr`avite Wu Xersi, Wujork, Pensilvanija i Konektikat. No, istata, be{e opo`arena na 27 fevruari 1992 god.

Se pravat napori za doizgradba na crkvata "Sv. Kiril i Metodij" za koja se potrebni sredstva. Adresa:

Sv. Kiril i Metodij

P.O. Box 326

Cedar Grove, New Jersey 07009

U.S.A ili na

e-po{ta: mkchurchnj@hotmail.com

J. M.