Konvencija na Demokratskiot sojuz

KRAJ ZA SULTANSKOTO VLADEEWE

Demokratskiot sojuz na odr`anata konvencija ja promovira{e listata za kandidati za gradona~alnici i sovetnici vo 35 op{tini. Liderot na ovaa Partija, Pavle Trajanov izjavi: "Gra|anite redovno }e bidat informirani za sekoj potro{en denar od op{tinskiot Buxet.

Celta na Demokratskiot sojuz e da ponudi sistem so koj vo op{tinite }e vladeat `itelite, a ne partiskite centrali od Skopje.

"Mar{ vo maj~inata za site onie {to kako sultani vladeeja vo izminatite 9 -10 godini so Makedonija. Demokratskiot sojuz e glasot na narodot, dosta be{e od SDSM i so VMRO - DPMNE", pora~a portparolot Nikola Mladenov.


So zakana povle~ena kandidatura

GNEVNI NA SVOITE BRA]A

Izbornata op{tinska komisija vo Tetovo ja otfrli kandidatskata lista za sovetnici na Partijata za demokratski prosperitet, izjavi na presot sekretarot na PDP, Mahi Nesimi. Spored Partijata ova e delo na DPA i nema pravna osnova, a DPA saka da ostane bez konkurencija vo op{tinata so najmnogubrojna albanska populacija vo Makedonija.

Nasini izjavi deka eden ~len od listata broj 20, pod zakani bil prinuden da ja povle~e svojata kandidatura. "Op{tinskata izborna komisija pobarala od PDP da go popolni ispraznetoto mesto na listata, no otkako toa bilo storeno Op{tinskata izborna komisija vo Tetovo bez nikakvo obrazlo`enie istata ne ja prifatila", izjavuva Nesimi.

Pretsedatelot na Partijata, Imer Imeri, zaka`al i sredba so OBSE, a e pobarana i sredba so Premierot. Dokolku `albata ne bide razgledana za 48 ~asa, pred me|unarodnata javnost ovoj skandal }e bide pretstaven kako vina na Premierot.


Prerano e za agresija

SMIRENA KAMPAWA VO NIVNI STIL

Koalicijata, VMRO-DPMNE i DA, nema da prifati `estoka i agresivna borba za glasovi kako opozicijata. Predizbornata kampawa na vladeja~kata koalicija }e bide smirena, a }e se zasili vo poslednite deset dena pred izborite.

"Vo pretstavuvaweto na kandidatite }e odime smireno, iako opozicijata saka da ni nametne agresivna i `estoka kampawa. Toa e vo na{ stil. ]e gi pu{time da vidime do kade }e odat so taa `estina i agresivnost".


Pres na Fufo

"POGLEDNI I PODALEKU"

Potencijalniot gradona~alnik za grad Skopje, nezavisniot kandidat Qup~o Nikolovski - Fufo ja prezentira{e svojata programa pod mototo "Pogledni i podaleku". Na videoprezentacijata bea prika`ani idnite proekti za gradot Skopje za koi{to Fufo veti deka }e gi realizira vo celina.

Voedno garantira{e deka }e bide gradona~alnik na sekoj gra|anin na Skopje, a ne partiski pripadnik kako nekoi od kandidatite.

M.L


VMRO-Vistinska makedonska reformska opcija

NEPRAVILNO IMENUVANI

Partijata VMRO-Vistinska makedonska reformska opcija ja obvini Op{tinskata komisija na \or~e Petrov poradi nepravilnoto istaknuvawe na simbolot i imeto na Partijata na glasa~koto liv~e. Portparolot Dragi Ivanovski, veli deka so ova se prekr{uva Zakonot i DIK treba navremeno da reagira.

Vo ramkite na svojata kampawa, ovaa Partija postojano reagira na nedoli~nite izrazi na ~lenovite od drugite partii, vo stilot na Petar Go{ev, Nikola Mladenov, Branko Crvenkovski.

Podgotvila: Rozita ZAKEVA