Epilog od previrawata vo avstraliskite crkovni op{tini

AVSTRALISKATA CRKVA SE ODVOI OD MPC!

Na 19-ti i 20-ti avgust, 2000 godina, vo Melburn, makedonskite pravoslavni op{tini, odnosno crkvi, od Avstralija, go odr`aa Konstitutivnoto sobranie na Avstralisko-makedonskata pravoslavna crkva, vo kontinuitet na Inicijativnoto sobranie odr`ano na 10-ti i 11-ti maj, 1997 godina, vo Wukastel, kako i uslovnata registracija izvr{ena vo Adelajd, na 25-ti septemvri, 1997 godina.

Na Sobranieto prisustvuvaa delegati na devet crkvi od Avstralija, a preku pismena poddr{ka u~estvuvaa u{te dve. Donesen e vremen Ustav na Avstralisko-makedonskata pravoslavna crkva, vrz federalna osnova, so toa {to sekoja poedine~na crkva e ramnopravna ~lenka. Ustavot }e bide daden na rasprava pred organite na registriranite op{tini (zaednici) {to se sopstvenici na crkvite-~lenki, a potoa povtorno }e se odr`i sobranie na koe }e se utvrdi kone~nata sodr`ina na Ustavot. Dotoga{, vo sila }e bide doneseniot vremen Ustav.

Spored ~len 3 (14) od vremeniot Ustav, imotite na crkvite-~lenki na AMPC ostanuvaat ekskluzivna sopstvenost na op{tinite koi ve}e upravuvaat so niv. Ustavot na AMPC ne mo`e na kakov bilo na~in da gi poni{ti ili ospori ustavite na op{tinite.

Spored ~len 3, AMPC e konstituirana od avstraliski gra|ani so makedonsko etni~ko poteklo, pripadnici na pravoslavnata hristijanska vera, koi poteknuvaat od etnogeografskata teritorija na Makedonija, momentalno podelena me|u makedonskata republika, Grcija, Bugarija i Albanija. Crkvata e samoupravna verska institucija na Makedoncite vo Avstralija i nema nikakvi obvrski kon zakonskite, regulativnite ili drugi vlasti ili standardi na koja bilo druga organizacija ili institucija, so isklu~ok na zakonite na Avstraliskata Federacija, soodvetnite avstraliski dr`avi i Zdru`enieto na Makedonskata zaednica vo Avstralija.

Spored ~len 3 (12), AMPC }e se zalaga za sorabotka so makedonskite crkovni vlasti nadvor od Avstralija, a osobeno vo makedonskata tatkovina.

Vrhoven zakonodaven i upraven organ na AMPC e nejziniot Sobor, sostaven od delegati na site crkvi-~lenki, koj izbira svoj Izvr{en sovet. Za vremeni ~lenovi na Sovetot se izbrani:

- pretsedatel i duhoven stare{ina na AMPC, protojerej Naum Despotovski;

- potpretsedatel, sve{tenik Pavle Arsovski;

- pretsedava~ na Soborot i pomo{nik na pretsedatelot, Igor Avramovski;

- prv potpretsedava~ na Soborot i pomo{nik na pretsedatelot, Majkl Radin;

- vtor potpretsedava~ na Soborot i pomo{nik na pretsedatelot, Ko~o Kalin~ev;

- izvr{en sekretar, Jon Branov;

- blagajnik, Ilija Veljanoski;

- portparol, Kire Cirevski;

- pomo{nik na sekretarot i na blagajnikot, Nikola Pi~alov.

Pretsedava~

Igor AVRAMOVSKI