Gledano odnadvor

BORBA ZA SKOPJE

Pi{uva: Slavko MANGOVSKI

Gledana od satelit, pretstojnata izborna bitka za toa koj }e go upravuva glavniot grad Skopje i spored toa i najmo}niot politi~ki, kulturen i ekonomski centar vo dr`avava ne izgleda mnogu interesno. Od satelit ne se gleda ni ona {to bi trebalo da bide osnovno merilo dali administracijata na eden grad funkcionira ili ne. Za mene najva`no merilo sepak e koli~inata na |ubreto na ulicite. Za ~istewe na |ubreto ne e potrebno visoko obrazovanie, nitu pak poseben tip na znaewe. Ne treba ni da se razbere deka ne e dovolno da se stavat ko{nici za |ubre i deka tie treba redovno i da se praznat. Borbata za vlast vo Skopje ja odrazuva borbata za vlast vo dr`avata. Karakteristi~no e deka DPMNE i DA nemaat istaknato svoj kandidat, tuku deka indirektno {pekuliraat deka poddr`uvaat eden od kandidatite. Izborite }e bidat interesni bidej}i }e poka`at dali izbira~ite }e ja kaznat sega{nava vlast preku neglasawe za najzinite kandidati. Za nas ostanuva da se nadevame deka }e dojde nekoj koj }e znae kako da go organizira ~isteweto na |ubreto od ulicite. Gledano od satelit Skopje izgleda ~isto. Gledano odblizu, slikata e mnogu poinakva. Glasajte za onoj koj vi se ~ini deka ne `ivee na nebo.

IDEALNI/LO[I ODNOSI

Kakva li e toa nevozmo`na, asimetri~na kombinacija? Mo`na e, ne smeeme da zaboravime deka kaj nas s# e mo`no. Mislam deka naslovot dobro gi opi{uva odnosite me|u Republika Makedonija i Republika Grcija, koi za nas se dosta lo{i, a za Grcija se "idealni" (kako {to bea okarakterizirani od na{iot premier pri negovata poseta na ostrovot Krf vo Grcija). Da vidime zo{to se idealni za Grcija: tie nemaat problem so nas za nivnoto ime, mo`at da vlezat vo RM koga sakaat i kolku pati sakaat, mo`at povlasteno da investiraat koga i kolku sakaat, nikoj ne gi maltretira bidej}i se identifikuvaat kako Grci, na{iot premier i bukvalno celata vlada im se dostapni vo sekoe vreme. Toa se zna~i NIVNITE odnosi so NAS. Ajde sega da vidime kakvi se NA[ITE odnosi so NIV: ni vikaat "skopjani", "firomci" koga se dobro raspolo`eni (koga se lo{o toa e obi~no "|uptoskopjani" i dr.), morame da ~ekame so ~asovi za vizi vo poni`uva~ki uslovi, morame da bideme vnimatelni da ne go spomneme na{eto etni~ko ime koga ja preminuvame granicata, a bogami i te{ko nas ako se slu~i nekoj na{ blizok da bil roden tamu, ako sakame da investirame tamu }e morame dobro da se ispotime (taka veli barem eden moj prijatel koj se obidel), ni stavaat sopki vo me|unarodnite institucii sekade koga mo`at i koga se raboti za na{eto ime. Zatoa mislam deka ne be{e na mesto na{iot premier da se zabavuva na jahtata na nekojsi milijarder od zemja so koja imame serija problemi. Edno e da se odr`uvaat oficijalni dijalozi, a drugo da se zabavuva kako premier koj n# pretstavuva site nas. Se razbira i deka problemot e deka ovoj milijarder sakal da vlo`uva vo Makedonija, pa se pojavuva i pra{aweto za konflikt na interes. Ako toa se slu~e{e vo nekoja druga zemja, kako na primer Amerika, slu~kata bi pretstavuvala i neviden skandal. Otrpnati od site drugi skandali, ni ostanuva da reagirame pri slednite izbori.

PROMOCIJA NA ^E[KOTO IZDANIE NA "MAKEDON^ETO"

Minatata nedela vo Ohrid, vo ramkite na Seminarot po makedonski jazik, literatura i kultura se odr`a promocija na ~e{kiot prevod na knigata na Pece V~kov "Makedon~eto". Ovaa promocija, treta po red po onaa vo Republika Grcija i Republika Makedonija, go pretstavi ~e{koto izdanie prevedeno od grupa studenti po makedonski jazik pod vodstvoto na Ivan Dorovski. Knigata, kako {to se gleda od slikava, e objavena pod imeto “Mom~eto gi gleda yvezdite". Na promocijata prisustvuva{e i avtorot koj so kus govor, prvo na makedonski, a potoa na gr~ki jazik, gi pozdravi prisutnite. Informacii za toa kako mo`e da se kupi knigata na makedonski jazik se nao|aat na str. 29.