Svetski makedonski mladinski kongres

MLADITE MAKEDONCI VO DREVNIOT OHRID

Pi{uva: Goce PELAGONISKI

  • Vtoroto generalno sobranie go blagoslovi Debarsko- ki~evskiot mitropolit gospodin Timotej, protojerejot Eftim Betinski, pretsedatelot na Svetskiot makedonski kongres, Todor Petrov, i pretsedatelot na Sojuzot na Makedoncite so islamska religija, Ismail Bojda
  • Vo ramkite na Vtoroto generalno sobranie na SMMK se odr`a defile na KUD "Aleksandar Makedonski" - Podmoqe, od Samoilovata tvrdina do ^inarot, po Starata ~ar{ija do plo{tadot vo centarot na Ohrid

So intonirawe na makedonskata nacionalna himna, na 22 juli vo 11 ~asot, vo Golemata sala na Domot na kulturata "Grigor Prli~ev" vo Ohrid se odr`a Vtoroto generalno sobranie na Svetskiot makedonski mladinski kongres, vo prisustvo na okolu 200 pratenici i gosti od site delovi na Makedonija i od celiot svet.

Pratenicite na Vtoroto generalno sobranie na SMMK bea pre~ekani na 21 juli i smesteni vo Studentskiot dom vo Ohrid. Istiot den, vo Domot na kulturata "Grigor Prli~ev" vo Ohrid se odr`a likovna izlo`ba na Kulturno-prosvetnoto i sportsko dru{tvo "Svetilnik" od Gorna Xumaja (Blagoevgrad), Republika Bugarija, posetena od golem broj posetiteli, {to pretstavuva prva umetni~ka prezentacija na Makedonci-likovni umetnici od pirinskiot del na Makedonija vo Ohrid.

OTVORAWE

Vtoroto generalno sobranie go blagoslovi Debarsko- ki~evskiot mitropolit gospodin Timotej, protojerejot Eftim Betinski, pretsedatelot na Svetskiot makedonski kongres, Todor Petrov, i pretsedatelot na Sojuzot na Makedoncite so islamska religija, Ismail Bojda. Na Generalnoto Sobranie prisustvuva{e i pretstavnikot na Ministerstvoto za iseleni{tvo, Slave Nikolovski-Katin.

Od pokanetite podmladoci na politi~kite partii i mladinski organizacii vo Republika Makedonija, Generalnoto sobranie go pozdravija pretsedatelot na Mladinskiot sovet na Makedonija, Dejan Bojkovski, pretstavnikot na Socijaldemokratskata mladina na Makedonija, Ivan Trpevski, potpretsedatelot na Svetskata asambleja na mladite, Zage Filipovski i pretsedatelkata na Unijata na sredno{kolcite na Makedonija, Jana Marin.

Falangata na stra`a pred kulturniot dom

Pozdravni govori na Generalnoto sobranie od imeto na mladite Makedonci od site delovi na Makedonija upatija: \or|i Tane, pretsedatel na Studentskoto dru{tvo na Makedoncite od Albanija, Aleksandara Malenova, pretsedatelka na Studentskoto dru{tvo na Makedoncite od Republika Bugarija "Pirin", Goran Pr`evski, pretsedatelot na SMMK za Evropa, pretsedatelkata na SMMK za Kanada, Blagica Naumova i pretstavni~kata na SMMK za Avstralija i Nov Zeland, Xuli Yvezdakoska.

Do Generalnoto sobranie pozdravni telegrami pristignaa od: {efot na Misijata na SMK pri OON vo @eneva, g. Daniel Melvil; Obedinetite Makedonci od Toronto; Obedinetite mladi Makedonci od Detroit; SMK od Avstralija; SMK za Makedonija; SMK za Amerika; vr{itelot na dol`nosta ambasador na Republika Makedonija vo Republika Francija, g-|a Danica Ru`in; vr{itelot na dol`nosta ambasador na Republika Makedonija vo Kralstvoto [vedska, g-|a Krtolica; ambasadorot na Republika Makedonija vo Kralstvoto Belgija, g. Jovan Tegovski; i porane{niot pretsedatel na Republika Makedonija, n.e. Kiro Gligorov.

Po pozdravnite govori, pred gostite i pratenicite nastapi teatarot "Skrb i uteha" so pretstavata "Zajdisonce" na Tihomir Stojanovski vo re`ija na Vlado Den~ov. Vo kusata pauza, gostite i pratenicite na SMMK imaa mo`nost da ja pogledaat izlo`bata od fotografii na SMMK vo holot na Domot na kulturata "Grigor Prli~ev" vo Ohrid.

BLAGODARNICI

Svetskiot makedonski mladinski kongres im dodeli blagodarnici na pretsedatelot na Republika Makedonija, n.e. Boris Trajkovski, pretsedatelot na Svetskiot makedonski kongres, Todor Petrov, ministerot za kultura, Quben Paunovski, pretsedatelot na Humanitarnata organizacija "Makedonija" od Holandija, Kire Xaleski, manastirot "Sveta Petka" od Velgo{ti i Makedonskiot aviotransport -MAT.

Rabotnata sesija na Generalnoto sobranie na SMMK se odr`a na 22 juli na koja pretsedava{e rabotno pretsedatelstvo vo sostav: Tihomir Jakimovski-pretsedava~, kako pretsedatel na SMMK; Goce Durtanoski- ~len, kako generalen sekretar na SMMK; Jovan \or~eski-~len, kako {ef na Kancelarijata za vrski na SMMK vo Roterdam, Holandija; \or|i Tane-~len, kako pretsedatel na Studentskoto dru{tvo na Makedoncite od Albanija; Aleksandra Milenova-~len, kako pretsedatel na Studentskoto dru{tvo na Makedoncite od Republika Bugarija "Pirin"; Blagica Nuamova-~len, kako potpretsedatel na SMMK za SAD i Kanada; Goran Pr`evski-~len, kako pretsedatel na SMMK za Evropa.

Po verifikacijata na mandatot na pratenicite, Generalnoto sobranie gi usvoi Izve{tajot za rabotata na SMMK za periodot od 22 mart 1998 godina do 22 juli 2000 godina i Programata za rabota na SMMK za periodot juli 2000 - juli 2001 godina.

Za pretsedatel na SMMK za mandatniot period 2000 - 2004 godina be{e izbran Goce Durtanoski, za generalen sekretar na SMMK - Darko Angelov, a za blagajnik na SMMK - Dean Kalpa~ki.

Za pretsedatel na SMMK za Makedonija za mandatniot period 2000 - 2004 godina be{e izbran Darko Angelov, za potpretsedateli: Bobi Georgievski, Aleksandar Biserkoski i Aleksandra Milenova, za sekretar \or|i Tane, a za blagajnik Dejan Paskoski.

Za pretsedatel na SMMK za Evropa za mandatniot period 2000 - 2004 godina be{e izbran Goran Pr`evski, za sekretar Jovan \or~evski, za blagajnik Dean Kalpa~ki, a za potpretsedateli Oliver Tasevski, Aleksandar Aleksov, Slobodanka Kuzmanova i pretsedatelot na mladite od [vedska.

Za pretsedatel na SMMK za Amerika za mandatniot period 2000 -2004 godina be{e izbrana Mirjana Kolevska, za potpretsedateli: Blagica Naumova, Nikolina Maleska i Kiril Durtanoski, a za sekretar Metodija Koloski.

Za pretsedatel na SMMK za Avstralija za mandatniot period 2000 - 2004 godina be{e izbran Goran Trenoski, a za potpretsedateli: Xastin Naumovski, Xuli Yvezdakovska i Robert Cvetkovski.

Generalnoto sobranie na SMMK go proglasi sostavot na pretsedatelstvata na SMMK za Makedonija, Evropa, Amerika i Avstralija za mandatniot period 2000 -2004 godina.

Generalnoto sobranie go proglasi sostavot na pretsedatelstvoto na SMMK za mandatniot period 2000-2004 godina: Goce Durtanoski, Darko Angelov, Dean Kalpa~ki, Bobi Georgievski, Aleksandar Biserkoski, Aleksandra Milenova, \or|i Tane, Goran Pr`evski, Oliver Tasevski, Aleksandar Aleksov, Slobodanka Kuzmanova, pretsedatelot na mladite od [vedska, Jovan \or~eski, Mirjana Kolevska, Blagica Naumova, Nikolina Maleska, Kiril Durtanoski, Metodija Koloski, Goran Trenoski, Xastin Naumovski, Xuli Yvezdakovska i Robert Cvetkovski.

Generalnoto sobranie na SMMK za ~lenovi na Nadzorniot odbor na SMMK za mandatniot period 2000 - 2004 godina gi izbra: za pretsedatel Sa{o Popovski i za ~lenovi - Milena Cvetanova i Qupo \or~eski.

REZOLUCII

Generalnoto sobranie donese: rezolucija za donesuvawe nacionalna programa za deca i mladi; rezolucija za donesuvawe zakon za deca i mladi; rezolucija za imeto na Makedonija; rezolucija za imeto na Makedonskata pravoslavna crkva; rezolucija za za{tita na `ivotot i zdravjeto na decata i mladite od zagaduvaweto od topilnicata vo Veles; rezolucija za javnata eksploatacija na makedonskata muzika i rezolucija za nenasilstvo vrz decata.

U~esnicite na Generalnoto sobranie na SMMK organiziraa zabava vo diskotekite "Art Placa" i "[korpion".

Na 23 juli 2000 godina u~esnicite na Generalnoto sobranie na SMMK go posetija manastirot "Sveti Naum Ohridski" kade imaa ru~ek i predavawe za li~nosta i deloto na Aleksandar Makedonski od prof.d-r Nade Proeva.

Vo ramkite na Vtoroto generalno sobranie na SMMK se odr`a defile na KUD "Aleksandar Makedonski" - Podmoqe, od Samoilovata tvrdina do ^inarot, po Starata ~ar{ija do plo{tadot vo centarot na Ohrid so nastapot na "Tanecot na Falangata" i kulturno-umetni~ko dru{tvo od Orizari. SMMK donese odluka za vostanovuvawe na manifestacijata "Nedela na Aleksandar Makedonski" vo Ohrid, koja tradicionalno }e se odr`uva sekoja godina vo Ohrid so s# pogolem broj u~esnici oble~eni vo uniformi na poznatata Makedonska falanga, a vo koreografija na Bla`e Krstanoski - Bla`eski od Sidnej i Simeon Ivanov – Kango od "Makteon"-Ko~ani.

Predavawe za `ivotot i deloto na Aleksandar Makedonski od prof. Nade Proeva

Manastirskiot kompleks "Sv. Naum" kade se odr`a del od vtoriot den na programata

Falangata i komitite niz ulicite na Ohrid

^itatelite na "Makedonsko sonce" voodu{eveni ja pozdravuvaat falangata

Falangata vo ohridskiot anti~ki teatar