Dali Makedoncite vo svetot }e glasaat?

IZBORNI MANIPULACII SO ISELENICITE

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Za vakvo glasawe nema dovolno podgotovki, nema spisoci. Toa e izvor na manipulacija
  • Sekoj gra|anin na Republika Makedonija ima pravo da glasa. Duri tie treba da imaat i dvojno dr`avjanstvo. Glasaweto mo`e da se izvr{i preku internet, crkovnite organizacii, ambasadite i sli~no
  • Iselenicite ja izgubija doverbata vo vlasta i vo opozicijata

Vetuvawata za vklu~uvawe na na{iteiselenici vo poli-ti~kite i ekonomskite tekovi na Republika Makedonija se prisutni samo za vreme na izborna kampawa. I prethodnata i ovaa vlast vetuva{e deka }e go re{i problemot so na~inot na glasawe na iselenicite. No, tie vetuvawa ostanaa samo na hartija. I najverojatno taka }e bide i vo idnina, zatoa {to edinstveniot faktor koj se gri`e{e za niv, Ministerstvoto za iseleni{tvo, pove}e nema da postoi.

So esenskite lokalnite izbori, povtorno }e o~ekuvame mnogu vetuvawa, me|u koi i ona za iselenicite. Mo`ebi aktuelnata vlast }e organizira besplatni poseti na iselenicite na na{ata zemja, kako {to be{e za minatite pretsedatelski izbori. Tie poseti }e bidat so edna edinstvena cel - pridobivawe na nivnite glasovi. No, mo`ebi kako i prethodnata vakva inicijativa, i ovaa nema da bide ba{ taka uspe{na. Na prethodnata se odzvaa mal broj iselenici za da go ispolnat svoeto gra|ansko pravo da glasaat. Po s# izgleda deka taka bi se slu~ilo i ovojpat. Iselenicite ja izgubija doverbata vo vlasta i vo opozicijata.

Za toa dali na{ite iselenici treba da glasaat i dali toa treba da bide vo ramkite na nivnite diplomatski prestavni{tva ili pak vo zemjava, izjavi pobaravme od nekolku li~nosti od makedonskata politi~ka scena.

\or|i Kotevski, VMRO - DPMNE

Sekoj gra|anin na Republika Makedonija bez ogled dali e Makedonec, Tur~in, Albanec itn. ima pravo da glasa. Duri tie treba da imaat i dvojno dr`avjanstvo. Glasaweto mo`e da se izvr{i preku Internet, crkovnite organizacii, ambasadite i sli~no.

Stojan Andov, LIBERALNA PARTIJA

Nie sme za toa na{ite iselenici da glasaat. Vsu{nost, toa e i vo propisite. Glasaweto da se izvr{i vo ramkite na diplomatskite pretstavni{tva.

Pavle Trajanov, DEMOKRATSKI SOJUZ

Iselenicite treba da glasaat, no najnapred treba da se izvr{at site podgotovki. Toa da se izvr{i vo diplomatskite pretstavni{tva. Ako ve}e se organizira glasawe vo na{ata zemja, toa da bide taka organizirano, za da imame fer i demokratski izbori.

Qubisav Ivanov - Yingo, SOCIJALISTI^KA PARTIJA

Jas ne sum za toa iselenicite da glasaat. Za vakvo ne{to nema dovolno podgotovki, nema spisoci. Toa e izvor na manipulacija.