Izleze julskiot broj na "Narodna volja"

EDINSTVEN SVETILNIK VO PIRINSKA MAKEDONIJA

Pi{uva: Aleksandar DONSKI

  • Vo najnoviot broj na vesnikot, na pettata stranica e objaveno obra}aweto do Evropskiot parlament od strana na OMO "Ilinden" - PIRIN po povod zbranata na ovaa partija od strana na bugarskiot re`im

Denovive od pe~at izleze najnoviot (julski) broj na vesnikot "Narodna volja" - edinstveniot makedonski nacionalen vesnik vo pirinskiot del na Makedonija i Bugarija. Vesnikot i ovoj pat donesuva interesni temi so makedonska nacionalna sodr`ina. Na prvata stranica e objavena statijata pod naslov "Me|usosedski odnosi" od avtorot Dragan Mihajlovski, vo koja toj se zadr`uva na mo`nite zadni nameri vo aktuelnoto pribli`uvawe pome|u Albanija i Bugarija. Na vtorata stranica e objavena statija posvetena na makedonskite revolucioneri Nikola Vapcarov i Anton Popov.

"KRATKA ISTORIJA NA MAKEDONIJA"

Na tretata stranica e objaveno novo prodol`enie od trudot "Kratka istorija na Makedonija" od makedonskiot istori~ar od Bugarija, koj se potpi{uva pod psevdonimot Sarisa Paraos. Vo ovoj napis toj pravi osvrt na vooru`enite buntovi na Makedoncite protiv turskata vlast vo 17 vek. Objavena e i kratka statija od od Vlado Stojanovski za makedonskoto selo Ov~arani, vo egejskiot del na Makedonija, vo koe i ovaa godina }e bide organizirana masovna ilindenska proslava na Makedoncite od ovoj del na Makedonija. Na ~etvrtata stranica e objavena statijata od Vlado Stojanovski, vo koja avtorot pravi osvrt na balkanskite transportni koridori i ulogata na Bugarija vo niv. Na istata stranica predadeni se i sportski vesti od pirinskiot i od vardarskiot del na Makedonija. Na pettata stranica e objaveno obra}aweto do Evropskiot parlament od strana na OMO "Ilinden" - PIRIN po povod zbranata na ovaa partija od strana na bugarskiot re`im. Na istata stranica e objaveno i 32-to prodol`enie na feqtonot za Nikola Vapcarov od avtorkata Biljana Vardarska. Na {estata strana e objaven istoriskiot trud pod naslov "Delo na Makedonci - vizantiski imperatori" od Sarisa Paraos, vo koe toj pravi osvrt na nastanokot na Ohridskata arhiepiskopija, koja e nasledni~ka na Justinijana Prima. Na sedmata stranica objaven e istoriskiot tekst od d-r Ta{ko Bel~ev, pod naslov "Venetskata reka - pritoka na Aljakmon (Bistrica)". Na osmata stranica e objavena statijata "Edna mala partija na Balkanot" od avtorot Goce Serafimovski, vo koja toj pravi osvrt na polo`bata na Makedoncite vo Bugarija po zabranata na nivnata partija OMO "Ilinden" - PIRIN.

"SLOVO ZA BESMRTNITE"

Vo podlistokot "Pirinski plamen" (koj izleguva na makedonski literaturen jazik), objavena e statijata pod naslov "Slovo za besmrtnite" od avtorot Ivan Draga{, koja e posvetena na Anton Popov i na Nikola Vapcarov. Objaveni se i dve pesni od Vapcarov. Na vtorata stranica e objavena statijata "Nacionalnata svest na Nikola Vapcarov" od Slavi{a Dimitreivski, a na istata stranica objaveni se i ~etiri dosega vo po{irokata javnost, malku poznati narodni pesni za Vapcarov. Na tretata stranica objaveni se nekolku narodni pesni, kako i edna pesna od Konstantin Malkov od Toronto (Kanada). Objavena e i statijata "Grcija go gubi jazi~niot spor so etni~kite Makedonci" od Ivana Serafimova vo koja e napraven osvrt na kritikite protiv Grcija od strana na zna~ajni stranski insittucii. Objaven e i vtoriot del od statijata "Sveta Bogorodica bila vo poseta na Makedonija" od Aleksandar Donski.

Gi povikuvame site makedonski patrioti da go pomagaat izleguvaweto na ovoj edinstven makedonski svetilnik vo Pirinska Makedonija, preku pretplata ili sponzorstvo. Za podetalni informacii obratete se na: @K "Zapad" bl. 36, ap. 17, 27000 Blagoevrad, Bugarija ili na e-po{ta: n_volja@hotmail.com. Zainteresiranite od Republika Makedonija mo`at da se pretplatat i vo Redakcijata na "Makedonsko sonce", po {to vesnikot }e go dobivaat na doma{na adresa. Pretplatata za RM e 20 germanski marki godi{no.