"NEPRAVDITE" KON ALBANCITE

Fadil Sulejmani i po stoti pat }e se zakani. Na edna privatna televizija }e pora~a: "Ako nema dr`aven univerzitet vo Tetovo, }e ja nema Makedonija". I }e pomine i ovaa izjava bez sankcii. Bez sankcii pominuvaat deset godini mavtawe so albanskoto zname i peeweto na tu|a himna. I pak }e se zboruva po Evropa i svetot deka vo Makedonija nema demokratija, nema tolerancija.

A koga sme kaj tolerancijata, ovoj zbor se upotrebuva samo za Republika Makedonija. I nikade na drugo mesto. A jas ne samo poslednive deset godini, tuku i porano vo razni ~ekalni sum postojano zaedno so Albanci, Srbi, Vlasi, Turci i nikomu ne mu padnalo na pamet deka treba da se tolerirame. Si ja gledame svojata maka i svojot problem i ni{to pove}e. Ovoj zbor e vo ustata na liderite za da se odr`at kako lideri.

Od prviot den na osamostojuvaweto liderite na albanskite politi~ki partii baraat status na narod. A narod podrazbira teritorija, granici, vlast, {to zna~i federacija ili konfederacija, a koga }e se primeni i filozofijata na Xaferi za konsenzualna demokratija, odnosno pravoto na veto, ne e te{ko da se prognozira kade vodat rabotite.

Nema den bez zakani na site nivoa i na site mesta, a vo Evropa i vo SAD sekoj den se plasiraat "vistini za robovskiot status i za gra|ani od vtor red na Makedoncite od albansko poteklo".

Od druga strana za deset godini ne se napi{aa ni deset reda da se prika`e vistinata deka imaat i od "pile mleko", deka dr`avata so seta svoja siroma{tija participira za ova malcinstvo da go razviva jazikot, kulturata, obi~aite, verata, folklorot, politi~ki da se organizira.

I Xaferi, Aliti, Ziberi, Ta~i postojano tvrdat deka samo tie se nositeli na demokratijata, na mirot, na progresot, na prozapadnoto i deka nekoga{ Qub~o, a denes Branko se retrogradni li~nosti na eden mitski narod.

I bidej}i zapad ima samo ednostrani informacii za navodnite nepravdi na albanskoto malcinstvo, veruva vo ovie prikazni i postojano ni prepora~uva tolerancija i otstapki, {to mirisa na federalen status.

Ako konvencijata na pratenikot Andov gi simna maskite na "demokratite", u{te pove}e }e se razotkrieja namerite na tie "demokrati" ako pred pove}e godini na svetot mu se distribuira{e mala "bela bro{urka" od tri-~etiri stranici za golemite prava {to gi u`ivaat Albancite od 1945 do 2000 godina. I bidej}i sekoj den imame komesari i emisari za malcinski prava, }e be{e najdobro namesto na{ite rakovodni kadri da gubat dragoceno vreme, nivnite sekretari da im vra~uvaat po nekolku primerci od "belata bro{urka" pa neka ~itaat i neka proveruvaat dali s# {to e napi{ano e vistina.

Nekoi makedonski lideri pove}e gi interesira{e vlasta i privilegiite {to gi nudi, otkolku idninata na dr`avata.

Gospodin Xaferi ima svoja vizija i ja realizira, a "na{ite" ne sakaat da se ispokaraat so koalicioniot partner PDP i DPA.

Jelka Mihajlovska, Skopje


KUSOGLEDOST I SAMOBENDISANOST

Glasavme, biravme i nazna~ivme lu|e so `elba za podobro utre. Taka mislevme i taka sakavme, no `elbite se edno, a mo`nostite drugo, {to zna~i doma{nite esapi ne ni se ostvaruvaat. Mesto odewe ~ekor po ~ekor napred, nie stoime v mesto ili ~ekor nazad. Toa se gleda i od sega{nite sevkupni op{testveno-politi~ki, socijalni i ekonomski sostojbi. Tuka nema mesto za la`ewe i ovaa slika nekoj da ni ja poka`uva poinaku. Se sozdade beda, siroma{tija, od edna strana, i bogata{i, profiteri i multimilijarderi od druga strana. So samata kusogledost i samobendisanost se trudat javnosta, a posebno me|unarodnata, da ja zavedat i ubedat deka vo Republika Makedonija e s# med i mleko i deka ekonomskata sostojba se podobruva. Ne se informira ~esno, objektivno i pravilno za kolapsot vo stopanstvoto koe rabotni~kata klasa go grade{e i dograduva{e vo poslednite 30-40 i pove}e godini. Se koriste{e bezzakonieto, bezvlastieto, trupaj}i i grabaj}i go kapitalot i sredstvata vo svoi smetki, banki i xebovi, bez da se dava po{irok ot~et na po{irokata makedonska javnost, pridonesuvaj}i da se sozdade edna dr`ava-banana, nesigurnost i armija mladi, posebno stru~ni lica nevraboteni, koi moraat da gi spakuvaat kuferite i so paso{ot v xeb vo bel svet. Od druga strana paraliziranata vlast, Vlada, Parlament i drugi dr`avni slu`bi i organi javno i glasno apeliraat: Makedonci koi ste vo stranstvo - vratete ni se i elate si doma ili dojdete si vlo`uvajte vo makedonskata industrija, stopanstvo, otvorete mali i sredni pretprijatija i sli~no - a kakva li garancija nim im se dava.

I na kraj zbor-dva za toa kako ni funkcionira vlasta na{a {to ja izbravme i postavivme da raboti vo ime na narodot?! @alna i bedna slika za pla~ewe. Izbranite i vo Vladata i vo Parlamentot i vo razno-raznite ministerstva i slu`bi i teraat po svoe, oti narodot gi izbra i im dade za pravo vo negovo ime da pravi s# {to }e si posaka, nema {to. ]e si gledame teatar vo ku}a.

A narodot? Neka si lae, a koj }e go slu{a e drugo pra{awe. Tie se s#. I }e zasedavaat i }e komentiraat i {to li ne samo vo li~en interes, a {to se gleda i od toa vo sekoj moment koga }e posakaat da si zemaat debeli plati, dnevnici, da si gi poka`uvaat i zgolemuvaat i {to li u{te ne.

Ah taa vlast, kolku e slatka!

Angel Radev, Radovi{