NEPLATENI OPERACII

Na `iro-smetkata na Centarot za kardiohirurgija vo Voenata bolnica Fondot za zdravstveno osiguruvawe s# u{te ne uplatil nitu denar za izvr{enite re~isi 60 operacii dosega. Dolgot na Fondot iznesuva pove}e od polovina milion GM, a parite ne se uplateni i pokraj toa {to neodamna be{e potpi{an dogovor so d-r @an Mitrev.

D-r Mitrev vo slednite meseci podgotvuva proekt i za transplantacija na srce, no poradi administrativnite spletki toa se odlo`i. Za proektot, za koj d-r Mitrev tvrdi deka mo`e da se izveduva i vo Centarot vo Voenata bolnica, e zainteresirana i Vladata na Izrael.

MAL BROJ TURISTI KON GRCIJA

Prviot turisti~ki bran na grani~niot premin Bogorodica - Evzoni, na makedonsko-gr~kata granica, pomina so nezna~itelen broj vozila i turisti.

Najbrojni se ungarskite i polskite turisti, dodeka brojot na makedonskite turisti e mo{ne mal.

Inaku, na gr~kiot premin Evzoni za site vozila od strana na prefekturata od Kuku{, se napla}a op{tinska taksa od 1.000 drahmi, dodeka vo gr~kite grani~ni menuva~nici za 100 germanski marki se dobiva od 16.700 do 16.900 drahmi .

XEJMI [EJ VO MAKEDONIJA

Na pokana na Ministerstvoto za informacii na Republika Makedonija, denovive vo Skopje prestojuva portparolot na NATO, Xejmi [ej.

Za vreme na posetata, [ej be{e primen od pretsedatelot na Vladata na Republika Makedonija, Qub~o Georgievski. Vo ramkite na posetata na Ministerstvoto za informacii, }e ostvari sredba i so ministerot Vebi Bexeti.

Portparolot na NATO, Xejmi [ej, za nastavnicite i postdiplomcite na Pravniot fakultet vo Skopje odr`a predavawe po me|unarodna politika, na tema "Alijansata i Jugoisto~na Evropa".

OSVETUVAWE CRKVA VO JELO[NIK, TETOVSKO

Vo organizacija na Makedonskata pravoslavna crkva e odr`an crkovno-naroden sobir vo seloto Jelo{nik na padinite na [ar Planina, posveten na 2000-godi{ninata od ra|aweto na hristijanstvoto i po povod osvetuvaweto i izgraduvaweto kamen-temelnik za vozobnovuvawe na manastirskata crkva vo mesnosta Kolose~.

Na nastanot prisustvuvaa golem broj pravoslavni vernici od tetovskite sela, kako i od Skopje.

Osvetuvaweto go izvr{i nadle`niot eparhiski namesnik na Tetovskoto arhijerejsko namesni{tvo, Marko Stankovski, a so blagoslov na mitropolitot Polo{ko - kumanovski gospodin Kiril.

"EKSPO 2000"

Delegacija od Ministerstvoto za razvoj na Republika Makedonija, predvodena od zamenik - ministerot Milivoj Kolevski prestojuva{e na Svetskata izlo`ba "EKSPO 2000", {to se odr`a vo Hanover, SR Germanija.

Vo ovoj period se odr`uva "Nedelata na investicionite proekti" koja za Republika Makedonija ja otvori zamenik - ministerot Kolevski.

Vo ramkite na ovoj nastan }e bide izvr{ena i videoprezentacija za "Mo`nostite na Republika Makedonija za privlekuvawe na stranski direktni investicii" pred stranski biznismeni, kompanii i institucii.

DEMANT

Vo vrska so napisot pod naslov "Biroto za borba protiv kriminalot nezadovolen so makedonskite vlasti", objaven vo vesnikot "Dnevnik" na 21 ovoj mesec, reagira{e portparolot na Evropskata kancelarija za borba protiv izmamite (OLAF), Alesandro Buti~e, ~ija{to izjava se citira vo spomnatiot napis.

Pritoa, Buti~e ja narekuva "la`na" izjavata deka "ne sme zadovolni od makedonskite vlasti. Evropskata unija smeta deka e prijatel na Makedonija i & pomaga. Me|utoa, imame potreba i od va{a strana da bideme tretirani kako prijateli. Va{ata zemja ne smee da bide tranzitna baza za kriminalot kako {to e {vercot so cigari, bidej}i toj & nanesuva golema finansiska {teta na Unijata", demantiraj}i so toa deka istoto go izjavil za "Dnevnik".

DANO^NO ZATAJUVAWE

Osnovnoto javno obvinitelstvo od Veles, po prethodno sprovedenata istraga do Osnovniot sud podnese obvinenie protiv gradona~alnikot na Veles, Ordan Nikolovski, vo svojstvo na generalen direktor i Tomo Traj~evski, finansiski direktor vo AD "Kiro ]u~uk" od Veles, za prodol`eno krivi~no delo dano~no zatajuvawe.

Spored obvinenieto, tie vo periodot od januari 1996 do maj 1999 godina, vo svojstvo na odgovorni lica, po prethoden me|useben dogovor svesno odbegnale delumno pla}awe danok na promet na proizvodi, personalen danok i pridonesi, vo visina od 63.390.081 denari, so {to e o{teten dr`avniot buxet.

Obvinenie za prodol`eno krivi~no delo falsifikuvawe ili uni{tuvawe na delovni knigi e pokrenato i protiv toga{niot zamenik - direktor na "Kiro ]u~uk", Todor Pinev, i protiv sedummina rakovodni lica na ova Akcionersko dru{tvo.

NISKO LETAWE

Spored informaciite od Upravata za vnatre{ni raboti vo Kumanovo na 25 juni okolu pet ~asot i 20 minuti kaj seloto Dobro{ane vo neposredna blizina na Kumanovo, avion od tipot AN2 udril vo elektri~nite kabli na dalnovod, so sebe povlekol stotina metri `ica i so nea pilotot uspeal bezbedno da se vrati na sportskiot aerodrom "Axitepe", od kade {to poletal. Vo blizina na mestoto na nastanot, od `icata {to ja vle~el avionot o{teteni se }eramidi, anteni i oxaci na nekolku ku}i, no pilotot zaedno so pomo{nikot nepovreden uspeal da go prizemji avionot bez pogolemi {teti na letaloto.

Avionot, sopstvenost na privatnoto pretprijatie "Bonier" od Kumanovo, vr{el zapra{uvawe protiv komarci vo dolinata na Kumanovska Reka, nisko letal i od s# u{te neutvrdeni pri~ini, se zaka~il vo kablite na dalnovodot.

[UMSKI PO@AR

Vo mesnosta Mile{evo Brdo, koe se nao|a na eden kilometar od periferijata na seloto Negorci, na 26 ovoj mesec izbuvna golem {umski po`ar.

Od ognenata stihija se zafateni pove}e hektari borova niskosteblesta {uma. Bidej}i severniot veter go razgoruva po`arot, protivpo`arni ekipi od Gevgelija, Valadnovo i Dojran sozdadoa tampon-zona koja ja spre~uva ognenata stihija da navleze vo seloto.

IZBEGNAT INCIDENT

Denovive policijata evakuira stotina lica od zgradata na Socijalisti~kata partija, otkako ~lenovi na Strele~kiot sojuz na Makedonija se zakanija deka }e aktiviraat eksplozivna naprava. Sudski izvr{iteli i policijata treba{e da gi isteraat strelcite od nivnite kancelarii, zatoa {to SP na Makedonija go dobila sudskiot spor so Strele~kiot sojuz za sopstvenosta na del od objektot.

Vedna{ bea povikani eksperti od Upravata za antiterorizam vo MVR za da ja "pro~e{laat“ zgradata i da ja otstranat opasnosta. Policijata naredi site lica od SP i potstanarite {to koristat deloven prostor itno da go napu{tat objektot.

REKONSTRUKCIJA NA KAMENIOT MOST

Prodol`uvaweto na rekonstrukcijata na Kameniot most, spored najavite na gradot, e neizvesna. Iako site subjekti koi se vklu~eni vo restavracijata na Mostot se dogovorile deka godinava polovinata od ovoj objekt treba da bide zavr{en, s# u{te ne se znae dali rabotite vooo{to }e po~nat. Problemot se javuva poradi toa {to `itelite na seloto [i{evo ne dozvoluvaat da pominuvaat kamionite na Kombinatot "Sileks", koj inaku e ispora~atel na kamenot, bidej}i go o{tetuvale patot. U{te edna pre~ka za prodol`uvaweto na rekonstrukcijata na Kameniot most e i baraweto na "Sileks" za zgolemuvawe na cenite na kamenot.

EKO-ZA[TITA NA PRESPANSKIOT REGION

Vo organizacija na Makedonskoto ekolo{ko dru{tvo "Prespa" od Resen, a pod pokrovitelstvo na Ministerstvoto za `ivotna sredina, vo hotelot "Evropa" vo Ote{evo zapo~na tridnevniot Trilateralen simpozium na tema "Odr`liv razvoj na Prespanskiot region".

Ova e vtor po red simpozium za Prespanskiot region (prviot be{e odr`an vo Kor~a vo Albanija vo 1977 godina), na koj se o~ekuva da bidat doneseni zaedni~ki osnovi za upravuvawe so za{titeniot region.

KONSTITUTIVNA (PRVA) SEDNICA NA CENTRALNIOT KOMITET NA VMRO (VISTINSKA MAKEDONSKA REFORMSKA OPCIJA)

Na 24 juni 2000 godina, vo Salata na Gradskoto sobranie vo Skopje se odr`a Prvata konstitutivna sednica na VMRO - Vistinska makedonska reformska opcija na koja bea konstituirani Centralniot komitet, Izvr{niot komitet i Sekretarijatot na Partijata

Po predlog na v.d. pretsedatelot na VMRO, Boris Zmejkovski, za pretsedatel na Centralniot komitet ednoglasno be{e izbran g. Jove Kekenovski.

Za pretsedatel na Izvr{niot komitet be{e izbran profesor Branko Zelenkov.

Za ~lenovi na Izvr{niot komitet na VMRO ednoglasno se izbrani: general Mitre Arsovski, general Stanoja Bogev, Metodija Go~evski m-r Dragi Dimitrievski, d-r Angelko \or~ev, d-r Milo{ Zmejkovski, Antonie Efremov, Mihajlo Kareski, Kiril Kova~evski, d-r \or|i Malkovski, Radoslav Radi~evski, Zoran Stoj~evski, d-r Stevo Trajkov i Mile Pepovski.

Za generalen sekretar na VMRO ednoglasno e izbran g. Ivan Sokolov. Za ~lenovi na Sekretarijatot - potsekretari ednoglasno se izbrani: Vlado Stepanoski, Dimitar Dimovski, Goran Dragoman, Zoran Petreski, Igor Tro{anski, Goran~o Jovanovski.

Kratko ekspoze iznese pretsedatelot na Izvr{niot komitet prof. Branko Zelenkov, vo koe gi prezentira osnovnite principi i opredelbi na politi~kata platforma na Partijata.