SIROMA[EN NAROD - LUKSUZNA VLAST!

Docneweto so otvorawe na ambasada vo [vajcarija, vo Makedonija se opravduva so finansiski problemi. Ovaa dr`ava ima 30 pati povisok bruto-nacionalen prihod od Republika Makedonija, a samo od turizmot preku 20 milijardi dolari. [vajcarija e bogata, bidej}i sekoga{ imala skromna i racionalna vlada (vlast). Makedonija takva vlada nemala nikoga{ i se pra{uvam dali sekoga{ }e imame tolku nedoma}inski dr`aven vrv?

Vo socijalizmot izgradivme dinosaurski zagubari koi se koristat so 5-10 otsto, a nema pari nitu za nivno odr`uvawe: `elezni~ka stanica, televizija, dom na pe~at, teatar, skokalnica, univerzitetski kompleks so neracionalno arhitektonsko re{enie i dr.

Po osamostojuvaweto, neskromnosta i megalomanijata prodol`uvaat: inicijativi za stadion od 40.000 gleda~i, sportska sala so 8.000, tribini za teniski natprevari od 2-3.000 gleda~i. Sre}a {to ovie megalomanski proektite ne se ostvarija.

Euforijata ni e postojano prisutna. Nie sme mala i siroma{na dr`ava, ama sme uporni da imame ni{ani na bogata dr`ava koja ima nad 10 milioni gra|ani. ]e gradime novi rezidencii, a postojnite se renoviraat pri sekoja promena na vlasta. Na{iot Parlament broi 120 pratenici i e mnogu poskap od odnosot bira~-pratenik. Neprekinati koloni na vladini, nevladini i dugi vidovi delegacii i grupi, koi ~esto brojat pove}e od edna formacija, postojano odat po meridijanite na zemjinata topka. Bezmislosno se tro{at pari za dnevnici, patni tro{oci bez nikakva korist. Sakame da ~lenuvame vo site svetski, evropski i regionalni asocijacii kade {to ne ni e mestoto! Makedonija ne mo`e da gi sledi Grcija, Francija ili Rusija.

Od druga strana nie sme u`asno skapa zaednica. Da go zememe na{eto Sobranie. Nad 80 otsto od raspravite se od marketin{ki potrebi, a ne vo funkcija na donesuvawe dobri zakoni. Kaj nas sekoja nova vlada donesuva svoi zakoni, bidej}i pravnata dr`ava ne funkcionira?! Nie im robuvame na "taze" zakoni za i tie da ja do`iveat sudbinata na prethodnite!

Imame mnogu javni pretprijatija (klasi~ni monopoli) vo koi ~lenovite na upravnite odbori dobivaat "debeli" pau{ali, sekojdnevni pre~eci, glamur, s# na kup. Totalna neskromnost, diletanstvo, eufori~nost, samobendisanost vo nekoja si liderska uloga {to }e ja "iscica" seta i taka nezna~itelna akumulacija. A reformi bez akumulacija nema.

Zarem pokraj site maki i gajliwa koi ja sledat Makedonija, sekoga{ }e imame vladi koi bezmilosno go ar~at dano~niot denar na siroma{nite gra|ani! Do koga limuzinite i kabinetite }e imaat prednost pred vodata nasu{na?! Siroma{tijata od edna, luksuzot na vladeja~kite garnituri od druga strana.

Vojne Tenevski, Skopje


IMETO - NEOTU\IVO PRAVO NA MAKEDONECOT!

Vo posledno vreme s# poza~esteno mo`e da se pro~itaat vesti vo vrska so nekakov dogovor okolu imeto me|u vladite na Republika Makedonija i Republika Grcija, kako i me|u Makedonskata pravoslavna crkva i Vselenskata patrijar{ija od Istanbul, odnosno Gr~kata pravoslavna crkva.

Sevo ova ne samo {to ne ja raduva makedonskata emigrantska zaednica, tuku vleva i strav deka povtorno se podgotvuvaat nekakvi matni dogovori (zad grb na makedonskiot narod i javnosta), koi kako i mnogu drugi od takov karakter, od bliskoto i podale~noto minato, }e odat pred s# na {teta na makedonskata nacija i dr`ava.

Bi sakal da gi potsetam site koi si zemaat za pravo da odlu~uvaat vo imeto na cela edna nacija deka imeto na nacijata i crkvata se nejzino neotu|ivo pravo i nikoj ne mo`e toa da go zagrozi ili ospori.

Takvi odluki mo`e da donese narodot, nikako poedinci, pretstavnici ili vladi. Zarem gorkite iskustva od minatoto ne n# nau~ile ni{to?

Se nadevam deka vladata na RM i Svetiot Sinod na Makedonskata pravoslavna crkva }e go imaat ova na um, duri i koga }e pomislat deka mo`at i smeat da odlu~uvaat za vakvi raboti. So vakviot na~in na razmisluvawe, rabotewe i odlu~uvawe }e se anuliraat dolgovekovnite stradawa na generacii, za kone~no da se obezbedat dr`ava i crkva na makedonskiot narod.

Makedonskata nacija nikojpat ne zaboravila, nitu pak }e zaboravi, koj & e du{man, a koj za{titnik, bilo nadvor, bilo vnatre - vo samite nejzini redovi.

Sotir Opet~e, Wujork