NADZOR NAD DBK

^lenovite na sobraniskata Komisija za nadzor nad rabotata na Direkcijata za bezbednost i kontrarazuznavawe i Agencijata za razuznavawe, na odr`anata sednica, bezbednosnata situacija vo zemjava ja ocenija kako relativno stabilna, so tendencija na uslo`nuvawe.

Komisijata, so odredeni zabele{ki, go poddr`a Izve{tajot za rabotata na ova sobranisko telo vo periodot od maj 1999 do maj 2000 godina.

Vo zaklu~okot od sednicata na Komisijata, Sobranieto & uka`uva na Vladata za potrebata od izgotvuvawe dolgoro~na strategija za za{tita na bezbednosnite interesi na Republika Makedonija, voedno konstatiraj}i deka vrz osnova na taa strategija treba da se donese nov zakon za bezbednosniot sistem na zemjava.

DEMANT

Generalniot direktor na Republi~kata geodetska uprava na Makedonija, \or|i Lazeski, denovive ja demantira{e informacijata prezentirana na pres - konferencijata na pretsedatelot na Demokratskata partija na Makedonija, Tomislav Stojanoski - Bombaj, deka potpretsedatelot na Demokratskata partija na Albancite, Menduh Ta~i, e sopstvenik na starata zgrada vo katastarot vo Tetovo.

So cel vo javnosta da ne se sozdava pogre{en vpe~atok, generalniot direktor na Republi~kata geodetska uprava, \or|i Lazeski, pobara od Stojanovski vo idnina da vnimava na vistinitosta na informaciite {to gi prezentira vo javnosta.

POTPI[ANI SPOGODBI

Vladite na Republika Makedonija i na Romanija na 12 juni potpi{aa Spogodba za zaemna za{tita i pottiknuvawe na investiciite, kako i Kako {to javi specijalniot izvestuva~ na MIA od Bukure{t, dogovorite gi potpi{aa ministerot za soobra}aj i vrski na Republika Makedonija, Bobi Spirkovski, i Sebastijan Vladesku, dr`aven sekretar vo Ministerstvoto za finansii na Romanija.

Ministerot Spirkovski i dr`avniot sekretar vo Ministerstvoto za transport na Romanija, Adrijan \or|e Marinesku, deneska potpi{aa i Spogodba za paten soobra}aj.

NAMALENA REKOLTA

Poslednite do`dovi, na mesta prosledeni so grad i veter, spored misleweto na zemjodelskite stru~waci, negativno }e se odrazat vrz rodot na `itnite kulturi vo jugoisto~niot del od Republikava.

Namesto porane{nite optimisti~ki prognozi spored koi godina{nava rekolta se o~ekuva{e da bide edna od pouspe{nite, sega procenkite zboruvaat deka `etvenite rezultati, osobeno kaj p~enicata, letovo }e bidat namaleni za 10 do 15 otsto, pred s#, poradi polegnuvawe na dobar del od steblestata masa na `itaricite.

OTVOREN SLU^AJ

Pratenikot na SDSM, Ilija Iloski, vo forma na prateni~ko pra{awe pobara od MVR i od Ministerstvoto za pravda da se izvr{i rekonstrukcija na soobra}ajnata nesre}a vo koja, vo 1998 godina, zagina ohri|anecot Dragan Nikolovski, vraboten vo "Invest banka".

UNMIK -PASO[I

UNMIK pove}e nema da stava pe~ati na paso{ite na dr`avjanite na Makedonija koi patuvaat vo Kosovo, SR Jugoslavija, izjavi kosovskiot administrator, Bernar Ku{ner, na odr`anata pres-konferencija vo Pri{tina.

Ku{ner smeta deka ekstremni grupi so incidenti se obiduvaat da go destabiliziraat Kosovo.

PREGOVORI

Pod rakovodstvo na ministerot za finansii na Republika Makedonija, Nikola Gruevski, na 12 juni vo Skopje prodol`ija pregovorite so misijata na Svetskata banka za sklu~uvawe na FESAL 2 aran`manot.

Na sednicata, dvete strani razmenija mislewa za finansiskata poddr{ka od Buxetot za pretprijatijata - zagubari i za fiskalnoto scenario vo sledniot period, povrzano so prestruktuiraweto na pretprijatijata.

PREDIZVIKAN DO@D

Do`dot {to na devetti juni padna vo Skopsko i vo Kumanovsko be{e predizvikan po ve{ta~ki pat, spored upatstva na eksperti od Univerzitetot vo Juta, SAD, a pod vodstvo i organizacija na "Tehni~ki gasovi" od Skopje. Prvpat vo Makedonija se primeni metodot so koj gradot vo oblacite se topi u{te vo atmosferata, za da padne na zemjata vo vid na do`d.

ATENTATORI - MARKSISTI

Izjavite na liderite na DPA deka "stari bezbednosni strukturi" podgotvuvale atentat vrz potpretsedatelot na partijata Menduh Ta~i se obi~na izmislica, tvrdat povikanite "organizatori na atentatot" vrz potpretsedatelot na DPA.

Trajanov veli deka denes e deplasirano da se zboruva za zagovor na nekakvi si marksisti i leninisti, koga takvi strukturi ve}e odamna ne postojat ni vo Albanija. Spored nego, ako Ta~i i negovite za{titnici vo Vladata navistina sakaat da go spre~at eventualniot atentat, treba da razmislat za visinata na proviziite {to gi baraat od "bosovite" od drugata strana na granicata so Kosovo.