Zelenite - Evropska slobodna alijansa vo Evropskiot parlament

I MAKEDONSKIOT ME\U EVROPSKITE JAZICI

Prevela: Elda JANKULA

Do premierot na Republika Grcija, Kostas Simitis

Dragi g. Simitis,

Vo imeto na Zelenite - grupata na Evropskiot sojuz vo Evropskiot parlament, bi sakale da ja iska`eme na{ata zagri`enost vo vrska so jazi~nite, kulturnite i nacionalnite problemi vo Va{ata dr`ava, voglavno makedonskoto jazi~no pra{awe.

So potpi{uvaweto na Evropskata ramkovna konvencija za nacionalnite malcinstva (septemvri 1998 godina), Grcija nesomneno napravi siguren ~ekor vo vistinskiot pravec. Me|utoa, nie veruvame deka modernizacijata na gr~koto op{testvo }e bara razvitok na novi pristapi kon problemite na po~ituvaweto i garantiraweto na pravata na malcinstvata. Ova stanuva posilna nu`nost so evropskiot proces na unifikacija.

Nie veruvame deka jazi~niot problem ne treba da bide ograni~en edinstveno na razgovori, no deka isto taka mora da bidat prezemeni specifi~ni merki, soglasno politikata za za{tita i gri`a za makedonskiot jazik. Kako {to gr~kiot jazik treba da ima posebno mesto vo "golemiot" multikulturen i multijazi~en mozaik na evropskite jazici, isto taka i makedonskiot jazik mora da bide po~ituvan vo multietni~kata i multikulturnata gr~ka realnost.

Vo ovoj slu~aj nie bi sakale Vie da ja zemete predvid nephodnosta za oficijalno priznavawe na makedonskiot jazik, garantirawe na negovo vklu~uvawe vo obrazovniot sistem vo relevantinte oblasti i sozdavawe na mehanizmi za ovozmo`uvawe na negovoto prisustvo vo mas-mediumite.

Nie sme podgotveni da sorabotuvame so Vas i da spodeluvame informacii za situaciite vo evropskite dr`avi-~lenki, koi nie gi pretstavuvame.

Se nadevame na Va{ odgovor vo najbliska idnina.

Iskreno Va{i,

Hajdi Hautala, kopretsedatel

Pol Lanoje, kopretsedatel

Neli Maes, potpretsedatel