Evrovizija

XXL NA 15-TO MESTO!

Pi{uva: Jasminka MARKOVSKA

Na posledniot evroviziski natprevar, {to se odr`a vo [vedska, Stokholm, makedonskata grupa XXL koja {to, inaku, spored na{ite glasila be{e favorit broj eden, a koja so pesnata "100% te qubam" se pretstavija kako 19-ti, go osvoija 15-toto mesto. Na Evrovizija 2000 pobedija bra}ata Jorgen i Niels Olsen od Danska so pesnata "Letaj}i na kriljata na qubovta" koi nastapija kako ~etirinaesetti. Vo Stokholm, Gloub-arenata be{e prepolna. Prekrasna scena, dopolneta so podvi`ni bimovi {to oddavaa ~uvstvo na dlabo~ina. Vo nea ima{e gleda~i i qubiteli na popularnata muzika od celiot svet, a prisustvuvaa i okolu stotina Makedonci. Sepak, i ovaa godina se poka`a deka tradicijata pri glasaweto prodol`uva. Glasovite bea davani po pat na dobrososedski odnosi ili glas za onaa zemja so koja{to se sorabotuva. Doma}in na slednata Evrovizija }e bide Danska.


Devoj~iwata od XXL, zaedno so so {efot na makedonskata delegacija, Petar Georgievski, se pokaneti da gostuvaat vo najgledanoto televizisko {ou na germanskata televizija PRO 7.


Po evroviziskite slu~uvawa, vo eden od najtira`nite {vedski vesnici mo`e{e da se pro~ita deka brojot na telefonot so kodot na makedonskata pesna bil blokiran i deka tele-voltingot vo [vedska na ovoj broj ne funkcioniral, poto~no, za Makedonija ne mo`elo da se glasa?!