Svetski makedonski mladinski kongres

USPE[NA TURNEJA NIZ MAKEDONIJA

Izvestuva: Goce FIDANOVSKI

  • Odr`an Makedonskiot mladinski forum vo manastirot „Sv. Petka“ vo selo Velgo{ti, Ohridsko
  • Sredbi so Sojuzot na studentitet pri Univerzitetot "Sv. Kiril i Metodij" od Skopje i Sojuzot na studentite pri Univerzitetot "Sv. Kliment Ohridski" od Bitola
  • Donesena Programata za odr`uvawe na Vtoroto generalno sobranie na Svetskiot makedonski mladinski kongres vo Ohrid

Od 26 april do 5 maj godinava, vo Republika Makedonija prestojuva{e delegacija na Svetskiot makedonski mladin-ski kongres predvodena od generalniot sekretar na SMMK, g. Goce Durtanoski, vo sostav: g-|a Marija-Vilemina de Poter, pretstavnik na Makedonsko-holandskata asocijacija za integracija na mladite vo Evropa (MDAIYE), g. Toni Ordanovski, g. Qup~o \or~eski. Delegacijata na SMMK vo sostav g. Goce Durtanoski, g. Ernesto Fedi, g. Toni Ordanovski, g. Qup~o \or~eski ima{e priem kaj pretsedatelot na Sobranieto na Republika Makednija, g. Savo Klimovski. Sredbata pomina vo prijatna atmosfera, a delegacijata na SMMK do pretsedatelot Klimovski dostavi dve inicijativi: Inicijativa za donesuvawe na zakon za deca i mladi i inicijativa za donesuvawe na nacionalna programa za deca i mladi {to pretstavuva povtorna promocija na Predlog-proektot od minatata godina. Delegacijata na SMMK na pretsedatelot na Parlamentot g. Savo Klimovski mu podari i yvon~e za sobraniskata sala, simboli~no so zvukot na istoto, najavuvaj}i go glasot na mladite Makedonci od celiot svet.

Delegacijata na SMMK ima{e sredba i so pretsedatelot na Sojuzot na studentite pri Univerzitetot „Sv. Kiril i Metodij“ vo Skopje, g. Dejan Pavleski, pri {to bea razgledani pra{awa od zaedni~ki interes za makedonskata mladina. Vo ramkite na sredbata podgotvena be{e i izjava za sorabotka pome|u SMMK i SSUKM.

Na 29-ti april, delegacijata na SMMK prestojuva{e vo Prilep kade {to vo prostoriite na Kancelarijata za vrski na Svetskiot makedonski kongres se sretna so pretsedatelot, g. Mi{ko Jov~eski, a istiot den vo Krivoga{tani ostvari sredba i so Kancelarijata za vrski na SMK za op{tinata Krivoga{tani, kako i so pretsedatelot na Mladinskata organizacija i KUD "Ilinden", g. Miroslav [a{eski.

Na 30-ti april vo kafe-galerijata „Aleksandar plac“ vo Skopje vo organizacija na SMMK se odr`a promocija na "Slu`beniot vesnik" na SMK „Posebno izdanie za SMMK“, a promovirana be{e i Programata za odr`uvawe na Vtoroto generalno sobranie na SMMK vo Ohrid. Kuso obra}awe do prisutnite za rabotata na ovaa me|unarodna organizacija ima{e pretsedatelot na SMK, g. Todor Petrov, g. Goce Durtanoski i g-|a Marija-Vilemina de Poter.

Po zavr{uvaweto na promocijata, so pretstavnicite od Univerzitetot „Sveti Kiril i Metodij“ od Skopje i so pretstavnici od Mladinskiot sovet na Makedonija be{e odr`ana otvorena diskusija za ponatamo{na sorabotka i afirmacija na Makedonija na me|unaroden plan, a so pretsedatelot na Mladinskiot sovet na Makedonija, g. Dejan Bojkovski bea razmeneti mislewa za potpi{uvawe na zaedni~ka izjava za sorabotka.

Vo ponedelnikot na 1 maj vo manastirot „Sv. Petka“ vo s. Velgo{di-Ohridsko, zapo~na so rabota Makedonskiot mladinski forum na koj prisustvuvaa pretstavnici od studentskite asocijacii na mladite Makedonci od ostanatite delovi na Makedonija, koi studiraat na dvata univerziteta vo Republika Makedonija. Na Forumot u~estvo zedoa: Goce Durtanoski, Toni Menkinoski, Dimitar Stojmenov, Aleksandar Mitreski, Aleksandra Milenova, Marija Singartijska, Qup~o \or~eski, \or|i Tane, Ariola Tane, Traj~e Naumoski, Dejan Nikoloski.

Na 2 maj vo 11.00 ~asot, vo pretsedatelskata rezidencija "Biljana" vo Ohrid, delegacijata na SMMK ima{e priem kaj pretsedatelot na Republika Makedonija, g. Boris Trajkovski. Vo razgovorot, pretsedatelot Trajkovski be{e zapoznat so rabotata na edinstvenata me|unarodna organizacija na mladite Makedonci od celiot svet. Vo edno~asovnata sredba bea izneseni aktivnostite na organizacijata na me|unaroden plan kako i sostojbata i pravata na studentite od ostanatite delovi na Makedonija, koi studiraat vo Republika Makedonija. Do pretsedatelot Trajkovski be{e podnesen i Proektot za odr`uvawe na Me|unarodna konferencija za mir na 26 avgust (90 godini od ra|aweto na Majka Tereza) vo Skopje, a be{e pobarano pokrovitelstvo na Vtoroto generalno sobranie na SMMK.

Na 3-ti maj docna ve~erta zavr{i Forumot na SMMK so zaklu~oci koi glavno se odnesuvaat na vnatre{nata organizacija i odr`uvaweto na Vtoroto generalno sobranie na SMMK. Zaklu~ocite }e bidat objaveni vo "Slu`ben vesnik" na SMK.

Na 4-ti maj delegacija na SMMK ja poseti Bitola i vo prostoriite na Univerzitetot „Sv. Kliment Ohridski“ ima{e sredba so pretsedatelot na Sojuzot na studentite pri Univerzitetot "Sv. Kliment Ohridski" g. Pece \akovski i so pretsedatelot na Sojuzot na studentite pri Fakultetot za u~iteli i vospituva~i, g. Aleksandar Bla`eski, pri {to dogovoreno e potpi{uvawe zaedni~k izjava za sorabotka me|u SMMK i SSUKO.


Za realizacija na ovaa uspe{na poseta, Pretsedatelstvoto na Svetskiot Makedonski Mladinski Kongres upatuva blagodarnost do:

- direktorot na Makedonskiot aviotransport (MAT-Macedonian Airlines), pretstavni{tvo vo Dizeldorf, g-din Mir~e Dimitrevski,

- do direktorot na avionskata kompanija AVIOIMPEKS, g-din Ilija Smilev i pretstavnikot vo Dizeldorf, g-din Mile Todorovski; Sopstvenicite na kafe-galerijata "Aleksandar Plac", Du{ka i Dimo Bo{evski;

- Odborot na manastirot Sv.Petka vo selo Velgo{ti vo sostav Naste [irokoski, Cvetko Vretoski, Dimo Arnaudovski, Nikola ^imoski, Tome Restoski, Lade Biqbiloski,

- do sopstvenikot na restoranot "Leopard" od Ohrid g-din Naum Murgoski i site ostanati koi pomognaa vo realizacijata na aktivnostite