Izleze majskiot broj na "Narodna volja"

LUCIDNA ANALIZA NA VELIKANOT GOCE DEL^EV

Pi{uva: Aleksandar DONSKI

  • Gi povikuvame site makedonski patrioti da go pomagaat izleguvaweto na ovoj edinstven makedonski svetilnik vo Pirinska Makedonija, preku pretplata ili sponzorstvo

Denovive od pe~at izleze najnoviot (majski) broj na vesnikot "Narodna volja" - edinstveniot makedonski nacionalen vesnik vo pirinskiot del na Makedonija i Bugarija. Vesnikot i ovoj pat donesuva interesni temi so makedonska nacionalna sodr`ina.

Na naslovnata stranica, kako i obi~no e komentarot na glavniot urednik Jan Pirinski, koj ja kritikuva bugarskata slu`ba za dr`avna bezbednost poradi provokativnoto odnesuvawe na nejzinite agenti kon Makedoncite, za vreme na posetata na grobot na Jane Sandanski. Pirinski pi{uva deka Makedoncite bile na sekoj ~ekor fotografirani bez svoja soglasnost i deka poradi toa za malku }e dojdelo do incident. Toj pi{uva deka na ovoj sobir zaedni~ki se dru`ele Makedoncite od Pirinska Makedonija i Makedoncite od Republika Makedonija, koi dojdoa organizirano predvodeni od urednikot na "Makedonsko sonce" g. Slavko Mangovski.  Na istata stranica e objavena i statija od Goce Jonkov, vo koja toj pravi lucidna analiza na najpoznatata izjava na na{iot velikan Goce Del~ev za negovoto razbirawe na svetot kako pole za kulturen natprevar pome|u narodite.

STRANICA I ZA SPORTOT

Na vtorata stranica avtorot Petar Kostadinov objavuva reporta`a za pirinskoto selo Marulevo, koja ja ilustrira so edna malku poznata narodna pesna posvetena na ova selo i na Jane Sandanski. Na istata stranica e objaven osvrtot na Ivan Draga{ vo vrska so dvete neodamne{ni pobedi na `enskata rakometna reprezentacija na Republika Makedonija nad soodvetnata selekcija na Bugarija. Pirinskiot Makedonec Draga{ pi{uva: "Na{ata `enska nacionalna ekipa ~etvrtipat po red u~estvuva na najvisok sobir, ovojpat na Evropskoto prvenstvo vo Romanija... Do ovoj uspeh na{ite zlatni devojki stignaa po dvojnata pobeda nad nacionalnata selekcija na Bugarija - fakt {to posebno n# raduva nas Makedoncite pod Pirin..."

Na tretata stranica e objaveno novo prodol`enie od deloto "Kratka istorija na Makedonija" od makedonskiot istori~ar, koj se potpi{uva pod psevdonimot Sarisa Paraos. Ovoj pat toj pi{uva za obidite na Makedoncite od XVI i XVII vek, so pomo{ na nekoi evropski zemji, da krenat vostanie protiv Turcija i da proglasat "Kralstvo Makedonija". Na istata stranica e statijata od Dragan Mihajlovski, vo koja toj go kritikuva makedonskiot premier za negovoto nereagirawe protiv najnovite restriktivni merki na bugarskata dr`ava protiv Makedoncite koi tamu `iveat. Na ~etvrtata stranica e objavena istoriskata statija pod naslov "Za rodnoto mesto na makedonskite Argeadi" povtorno od Sarisa Paraos, vo koja toj iznesuva dokazi za ~istoto makedonsko etni~ko poteklo na makedonskata dinastija Argeadi. Na istata stranica se objaveni i vesti od aktuelnite nastani vo Republika Makedonija. Na pettata stranica e objavena statijata od pretsedatelot na OMO Ilinden -PIRIN Ivan Singartijski, vo koja toj, preku paralela so dve istoriski prikazni, gi povikuva Makedoncite smelo da prodol`at za ostvaruvawe na svoite nacionalni prava. Na istata stranica e objaveno i triesettoto prodol`enie od feqtonot za Nikola Jonkov Vapcarov od avtorot Biljana Vardarska. Na {estata stranica e objavena podolgata reporta`a pod naslov "Me|u Kajmak~elan, Vi~o Planina i Solun" od avtorot Vlado Stojanovski. Vo ovaa mnogu interesna reporta`a avtorot gi sumira svoite vpe~atoci od posetata na nekolku sela i gradovi vo Egejska Makedonija, kade prisutvuval na pokana od tamo{nite Makedonci. Navistina ima {to da se pro~ita vo ovaa interesna reporta`a.

PODLISTOK NA MAKEDONSKI JAZIK

Na sedmata stranica e objavena statijata pod naslov "Iljada i Odiseja bea napi{ani na drevnomakedonski jazik" od d-r Ta{ko Bel~ev, vo koja toj iznesuva spisok od zborovi vo Ilijadata, koi se sli~ni so dene{nite makedonski zborovi. Na osmata stranica se objaveni dve pesni od avtorot {to se potpi{uva pod psevdonimot Aleksandar Makedonski.

I vo ovoj broj na "Narodna volja" e objaven podlistokot Pirinski plamen, koj izleguva na makedonski literaturen jazik. Na prvata stranica od ovoj podlistok e objavena statijata od Branko Tri~kovski posvetena na stavot na MANU vo vrska so re{avaweto na malcinskite pra{awa na Balkanot, vo koj se bara reciprocitet po ova pra{awe. Objavena e i Veligdenska ~estitka od redakcijata na "Narodna volja" do site svoi ~itateli. Na vtorata stranica se objaveni tekstovite na dve makedonski narodni pesni (Ej, ti mome, maloj mome i Star bel dedo ovci pase). Na istata stranica e objavena i statijata (prezemena od "Makedonsko sonce") od Dragi Ivanovski, pod naslov "Dr`avnosta na ispit" vo koja avtorot ja kritikuva makedonskata Vlada po povod nejzinoto sramno odnesuvawe vo odnos na razmenata na makedonskite vojnici za izvesniot Albanec Hasani, koj e baran od makedonskata policija poradi obid za ubistvo na makedonski policaec. Na tretata stranica e objaveno intervju so Aleksandar Donski (zaedno so negova biografija) po povod izleguvaweto na negovata nova kniga pod naslov "Etnogenetskite razliki pome|u Makedoncite i Bugarite". Na ~etvrtata stranica e objaveno poslednoto prodol`enie od statijata na A. Donski, pod naslov "Bugarite se ist narod so Tatarite", vo koja e prika`an lik na vistinski etni~ki Bugarin od XIV vek (pripadnik na `oltata rasa), a predaden e i eden starobugarski tekst, napi{an so arapski bukvi. Na istata stranica e objaven i protestot od Zdru`enieto na Makedoncite od egejskiot del na Makedonija protiv zabranata na OMO "Ilinden" - PIRIN.

Gi povikuvame site makedonski patrioti da go pomagaat izleguvaweto na ovoj edinstven makedonski svetilnik vo Pirinska Makedonija, preku pretplata ili sponzorstvo. Za podetalni informacii obratete se na:

@K "Zapad" bl. 36, ap.17, 27000 Blagoevrad, Bugarija ili na e-po{ta: n_volja@hotmail.com.

Zainteresiranite od Republika Makedonija mo`at da se pretplatat i vo Redakcijata na "Makedonsko sonce", po {to vesnikot }e go dobivaat na doma{na adresa. Pretplatata za RM e samo 20 gm godi{no.