Po dvonedelnite peripetii okolu Centarot za kardiohirurgija vo Voenata bolnica vo Skopje

D-R MITREV SE VRA]A VO MAKEDONIJA

Pi{uva: Ranko MLADENOSKI

  • @an Mitrev e ~ovek so koj treba da se gordeeme, ~ii rezultati se nekolku iljadi operacii vo Germanija i [vajcarija, a i kaj nas 25 za kuso vreme - izjavi ministerot Kqusev
  • Se dogovorivme deka }e se dogovorime site raboti da gi stavime na hartija i deka kardiohirurgijata vo Makedonija i oficijalno }e pretstavuva prv pilot-proekt za transformacija na zdravstvoto vo zemjava, koj funkcionira spored svetskite standardi - veli d-r Mitrev

Kon krajot na minatata nedela se odr`a zaedni~ka sredba na premierot Georgievski, ministrite Nikola Kqusev i Dragan Danilovski, d-r @an Mitrev, direktorot na Klinikata za kardiologija, d-r Sa{ko Kedev i direktorot na Fondot za zdravstveno osiguruvawe, Vojo Mihajlovski na koja se rasprava{e za Centarot za kardiohirurgija vo Voenata bolnica vo Skopje. Na sredbata be{e dogovoreno d-r Mitrev da se vrati vo Makedonija i Centarot da prodol`i so rabota.

Zaminuvaweto na @an Mitrev od dr`avava pred dve nedeli predizvika burni reakcii vo javnosta. Pri~inite za negovoto zaminuvawe, kako {to obelodeni samiot Mitrev na pres-konferencijata, se sostoeja vo toa {to Vladata ne zazede stav dali Centarot za kardiohirurgija & e potreben ili ne na dr`avata, Fondot za zdravstveno osiguruvawe ne prefrli nitu denar na smetkata na Voenata bolnica za izvr{enite operacii vo Centarot i nereguliraniot status na d-r @an Mitrev. Ne deka saka{e ~ovekot da si odi od zemjava, tuku be{e "progonet" poradi haosot vo dr`avava, odnosno poradi nesredenite (nereguliranite) odnosi me|u Centarot i Ministerstvoto za zdravstvo. Prepukuvawata odea na relaciite Danilovski-Mitrev, Kqusev-Danilovski. Nesomneno vo Ministerstvoto za zdravstvo ne bea mnogu sre}ni {to proraboti Centarot za kardiohirurgija i ne bea mnogu sre}ni od prisustvoto na Mitrev vo Makedonija. Ministerot za zdravstvo, gospodinot Danilovski, izjavi deka @an Mitrev ne poka`al nitu edno "pusul~e" so koe }e doka`e deka e kardiohirurg i deka dosega rabotel nekade i kolku operacii napravil.

NAPADI

- @an Mitrev e ~ovek so koj treba da se gordeeme, ~ii rezultati se nekolku iljadi operacii vo Germanija i [vajcarija, a i kaj nas 25 za kuso vreme. Namesto toj da gi privle~e i drugite Makedonci da se vratat, toj do`ivea poni`uvawe od eden minister da go nare~e slu~aen, bez diploma, bez referenci, bez znaewe. Toa me zgrozi i mi predizvika bolka - izjavi ministerot za odbrana, Nikola Kqusev po zaminuvaweto na Mitrev od Makedonija. Toga{, gospodinot Kqusev veti deka }e se zalo`i d-r Mitrev da se vrati vo Makedonija i da prodol`i so rabota vo Centarot za kardiohirurgija vo Skopje.

Toa {to go veti ministerot za odbrana se realizira{e na sredbata so premierot Georgievski po koja d-r Mitrev izjavi: "Postignavme dogovor okolu pla}aweto, {to i prethodno be{e postignat so Ministerstvoto za odbrana. Me|utoa, jas barav da bide oficijaliziran kako stav na Vladata, a ne kako ne{to {to potoa politi~ki }e bide iskoristeno protiv ministerot Kqusev. Ako Vladata me anga`irala mene, toga{ smetam deka prv treba da bidam pra{an za mislewe, a pri donesuvaweto na odlukite taa mo`e da konsultira i drugi stru~waci. No, nikoga{ ne bi se soglasil vo kardiohirurgijata da se pravi ne{to bez da bidam konsultiran. Jas ne sum bil nikoga{ protiv vtora, paralelna kardiohirurgija, no za toa treba da ima i jasen koncept i vreme za razvoj. Baram postoe~kiot centar da bide potpolno ramnopraven i da funkcionira ekonomski".

Ministerot za zdravstvo, Dragan Danilovski, po sredbata objasni deka ne stanuvalo zbor za problem, ami samo za nedorazbirawe, a Kqusev seta rabota im ja prepu{ta na d-r Kedev i d-r Mitrev.

DOGOVOR

- Se dogovorivme deka }e se dogovorime site raboti da gi stavime na hartija i deka kardiohirurgijata vo Makedonija i oficijalno }e pretstavuva prv pilot-proekt za transformacija na zdravstvoto vo zemjava, koj funkcionira spored svetskite standardi. Toa go poddr`a i premierot, dvajcata ministri i direktorot na Kardiologija, d-r Kedev. Dogovorot so Fondot e podgotven i treba da bide potpi{an denovive. So toa }e se otstranat nedorazbirawata i }e se ovozmo`i Centarot da funkcionira ekonomski - dodade d-r Mitrev po sredbata.

D-r Sa{ko Kedev, direktor na Klinikata za kardiohirurgija, po sredbata izjavi deka e najva`no toa {to Centarot }e prodol`i so rabota, za{to golem broj pacienti ~ekaat za operacija, a dokolku se odi i na razvivawe na klini~ka kardiohirurgija d-r Mitrev }e bide anga`iran kako konsultant. Spored objasnuvaweto na ministerot za odbrana, pak, cenite za operaciite {to }e se izveduvaat vo Centarot za kardiohirurgija }e bidat poniski za 30 do 40 otsto od onie {to se pla}aat vo stranstvo, za {to }e bide potpi{an dogovor so Fondot za zdravstveno osiguruvawe.

Kako i da e, epilogot po site nepotrebni peripetii e vra}awe na d-r @an Mitrev vo Makedonija i prodol`uvawe so rabotata na Centarot za kardiohirurgija vo Voenata bolnica vo Skopje. Ne treba da se zaborava faktot deka dosega{nite i eventualnite ponatamo{ni "nedorazbirawa" najmnogu }e se odrazat vrz pacientite koi se na spisokot za operirawe vo Centarot.