Kancelarija za vrski na SMK za SAD

DEMONSTRACII NA MAKEDONCITE OD SAD PRED BUGARSKATA AMBASADA VO WUJORK

Izvestuva: Goce DURTANOSKI

Na 21 april godinava, vo Wujork od 14.00 do 15.30 ~asot, so dozvola na gradskite vlasti na Wujork, pred bugarskata Ambasada se odr`aa mirni demonstracii na Makedoncite, izrazuvaj}i protest po povod odlukata na Ustavniot sud na Bugarija za zabrana na politi~kata patija OMO “ILINDEN” - PIRIN. Na protestot u~estvo zedoa okolu 80 Makedonci od makedonskite zaednici vo Wujork, Wuxersi, Viskonsin i Vajoming.

I pokraj toa {to vremenskite nepriliki (vrne{e mnogu do`d za vreme na odr`uvaweto na celiot protest) pridonesoa da ne dojdat mnogumina, za pofalba i priznanie e istrajnosta na prisutnite koi navrnaa, no tie sepak predvidenoto, vo programska smisla, go pro~itaa i izvedoa. So toa Makedoncite od SAD poka`aa deka se dorasnati za eden vakov predizvik, deka se na linijata i stavovite na Svetskiot makedonski kongres, i na celokupnata progresivna makedonska javnost koga se vo pra{awe odbranata i afirmacijata na makedonskite nacionalni interesi vo site delovi na Makedonija i za Makedoncite vo celiot svet.

Protestot, oficijalno be{e proglasen za otvoren od Peco Kolunxiski, po {to bea intonirani makedonskata i amerikanskata nacionalna himna, a im se oddade po~it i na site padnati borci za makedonskoto delo so ednominutno mol~ewe.

Pred prisutnite be{e pro~itana originalnata deklaracija na OMO "ILINDEN" - PIRIN, na angliski jazik, direktorot na Kancelarijata za vrski na SMK za SAD, Vlado Trajanovski ja pro~ita pozdravnata telegrama do protestot od pretsedatelot na SMK, Todor Petrov, a protestot go pozdravija i ~lenovite na upravite na organizaciite od makedonskata zaednica vo Wuxersi i Wujork, Naume Naumoski i \or|i Kondoski.

Vo tekot na programata, naizmeni~no bea recitirani pesni od Nikola Jonkov Vapcarov i Kole Nedelkoski, vo izvedba na Viktor Trajanovski i Arif Sadikoski, a bea izvedeni i nekolku patriotski makedonski narodni pesni.

Cane Janevski ja pro~ita oficijalnata deklaracija na site organizacii od makedonskite zaednici vo SAD na makedonski jazik vo vrska so Odlukata na Ustavniot sud na Republika Bugarija za zabrana na politi~kata partija OMO “ILINDEN” - PIRIN, a Viktor Sekuloski istata ja pro~ita na angliski jazik. Deklaracijata ja potpi{aa oficijalnite pretstavnici naSMK, Dvi`eweto za makedonski ~ovekovi prava, MPCO “Sv. Kiril i Metodij”, MPCO “Sv. Nikola”, MPCO “Sv. Kliment Ohridski”, Fudbalskiot klub “Makedonija”, Makedonskata mladinska organizacija, Organizacijata “Mariovo” i Svetskiot makedonski mladinski kongres za SAD.

Krajot na protestot be{e nazna~en od voditelot na programata, Peco Kolunxiski, prosleden so gromoglasnoto peewe na site prisutni na patriotskata pesna "Od vrv Pirin planina".

Makedonskata zaednica preku Kancelarijata za vrski na SMK za SAD uspe{no go izvede ovoj, i pokraj lo{ite vremenski uslovi, mnogu dobro organiziran protest, koj na radost i na organizatorite i na prisutnite se zavr{i gordo i dostoinstveno.