55 godini od rabotata na Gradskata biblioteka "Bra}a Miladinovci" - Skopje

ZNA^AEN JUBILEJ

Pi{uva: Nikola Altiev, Bibliotekarski sovetnik

  • Denes, bibliotekata "Bra}a Miladinovci" od Skopje ima 27 stacionirani biblioteki, odnosno bibliote~ni klonovi na po{irokoto gradsko podra~je, dva bibliobusa koi so kni`en fond opslu`uvaat 27 sela vo okolinata na Skopje

Gradskata biblioteka vo Skopje - Makedonija, osnovana e 1945 g., a sega{noto ime "Bra}a Miladinovci" go dobiva vo 1963 g. Vo periodot od 1953-1955 g., pod nejzina uprava se nao|aat bibliotekite od otvoren vid, a vo 1956 g. taa stanuva okoliska i dejstvuva kako bibliote~en centar vo gradot. Od po~etokot na 1969 g. taa e proglasena za mati~na biblioteka na teritorijata na site op{tini vo Skopje.

Svojata aktivnost Gradskata biblioteka ja zapo~nuva so 3.500 knigi, 15 zaglavja na periodi~ni publikacii, 56 ~lenovi, 2.498 pozajmeni knigi, trojca vraboteni i 200 m2 korisna povr{ina.

Kni`niot fond, ~lenovite i pozajmenite knigi vo tekot na godinite zna~itelno se zgolemuvaat, vo zavisnost od dobienite sredstva za ovaa namena. Taka vo 1973 g. (pred integracijata na samostojnite biblioteki od Skopje), Gradskata biblioteka ima 134.440 knigi, 131 periodi~na publikacija, 10.383 ~lenovi, 117.000 pozajmeni knigi, edna podvi`na biblioteka, koja opslu`uva 16 selski naselbi vo Skopsko, i bibliote~ni klonovi vo selata Studeni~ani, Bula~ani, Ku~evi{te i vo naselbata "Taftalixe".

Najzna~ajniot moment i presvrt vo rabotata na Gradskata biblioteka "Bra}a Miladinovci" od Skopje se slu~uva vo 1974 g., koga Gradskata biblioteka "Stra{o Pinxur" (osnovana 1946 godina), bibliotekata "Cvetan Dimov" (osnovana 1947 godina) i bibliotekata "Drugar~e" (osnovana 1954 godina so svoite bibliote~ni klonovi) se soedinuvaat i ja formiraat edinstvenata kulturna institucija od oblasta na bibliotekarstvoto vo Skopje.

AKTIVNOSTI NA BIBLIOTEKATA

Bibliotekata "Bra}a Miladinovci" od Skopje, osven svojata osnovna dejnost, pozajmuvawe na kni`en fond, organizira red kulturni manifestacii vo prostoriite na bibliotekite "Stra{o Pinxur", "Cvetan Dimov", "Drugar~e" i nivnite bibliote~ni klonovi.

Vo izminatiot period ima organizirano stotici tematski izlo`bi povrzani so podale~noto i pobliskoto minato na makedonskiot narod, stotici izlo`bi povrzani so mnogu nastani od kulturno-istoriskoto sekojdnevie i mnogu zbidnuvawa od podale~niot period na Makedonija.

Treba da se naglasi deka na izlo`bite naj~esto se opfateni temi i nastani {to se odvivale i se karakteristi~ni na celata etni~ko-istoriska teritorija na Makedonija, odnosno tematski opfateni se trite dela na Makedonija - Vardarska, Pirinska i Belomorska.

Mnogu aktivnosti na Bibliotekata se povrzani so manifestacijata "Mesecot na knigata", proglasuvaweto na {ampioni ~itateli, nadgraduvawa po povod manifestacijata za literaturni tvorbi na ~itatelite i dr.

Me|u site aktivnosti se i literaturnite ~itawa na poznati makedonski pisateli i poeti od postarata i pomladata generacija, pretstavuvawe na novope~ateni knigi na mnogu avtori i sl.

Vo prostoriite na bibliotekite: "Bra}a Miladinovci", "Stra{o Pinxur", "Cvetan Dimov" i "Drugar~e" prestojuvale bezbroj makedonski pisateli, koi so svoeto u~estvo go davaa i go davaat svojot pridones za kulturnite aktivnosti i zbidnuvawa.

Aktivnostite na Bibliotekata se povrzani so najmladite, koi doprva treba da stanat nejzini ~itateli, a toa se decata od predu~ili{na vozrast. Ovaa vrska e vospostavena preku igralnata locirana vo bibliotekata "Drugar~e", vo koja naedno preku kinopretstavite odr`uvani vo kinosalata se odr`uva i vrska so ~itatelite od srednite u~ili{ta. Bibliotekata odr`a vrska i dava stru~na pomo{ na mnogu biblioteki od osnovnite i srednite u~ili{ta, organizira seminiri sovetuvawa od oblasta na bibliotekarstvoto, go sledi i gi naso~uva razvojot na bibliotekarstvoto vo gradot.

BIBLIOTEKATA DENES

Denes, bibliotekata "Bra}a Miladinovci" od Skopje ima 27 stacionirani biblioteki, odnosno bibliote~ni klonovi na po{irokoto gradsko podra~je, dva bibliobusa koi so kni`en fond opslu`uvaat 27 sela vo okolinata na Skopje. So ova brojot na bibliote~nite klonovi stacionirani i podvi`ni ja dostignuva brojkata 54 bibliote~ni mesta, od kade mo`at da se pozajmat baranite knigi.

Inaku, sega bibliotekata "Bra}a Miladinovci" od Skopje so svoite bibliote~ni klonovi raspolaga so 990.000 knigi, 22.100 ~lenovi, 320.500 pozajmeni knigi, 376 zaglavja na periodi~ni publikacii, 24 zaglavja na vesnici vo ~italnata za dneven pe~at.

Bibliotekata "Bra}a Miladinovci" vsu{nost pretstavuva golema riznica na bogat kni`en fond, koj gi opfa}a site oblasti, taa e sobirali{te na golem broj qubiteli na knigata od gradot. So eden zbor, Bibliotekata pretstavuva sredi{te na kulturata od oblasta na bibliotekarstvoto, najrazviena, najrazgraneta biblioteka od otvoren vid vo Makedonija.