IZLEZE MARTOVSKIOT BROJ NA "NARODNA VOLJA"

Pi{uva: Aleksandar DONSKI

Denovive od pe~at izleze najnoviot (martovski) broj na vesnikot "Narodna volja" - edinstveniot makedonski nacionalen vesnik vo Pirinska Makedonija i Bugarija. Vesnikot i ovoj pat donesuva temi so makedonska nacionalna sodr`ina. Na naslovnata stranica e objavena statijata pod naslov: "Obedinuvaweto na Makedonija - zalog za mir i prosperitet na Balkanot" od glavniot i odgovoren urednik Jan Pirinski. Vo statijata avtorot pravi osvrt kon site nesre}i vrz Makedonija, nastanati kako rezultat na aspiraciite na {ovinisti~kite krugovi od sosednite zemji. Toj potsetuva deka so celosnoto obedinuvawe na Evropa, }e se slu~i i obedinuvawe na Makedonija. Na vtorata stranica ima izve{taj od Vtorata nacionalna konferencija na makedonskata partija OMO "Ilinden"-PIRIN (koja e zabraneta od Ustavniot sud na Bugarija). Prenesen e i del od Deklaracijata na Partijata. Na tretata stranica se objaveni dve istoriski statii od poznatiot makedonski istori~ar od Bugarija, potpi{an so psevdonimot Sarisa Paraos. Vo prvata statija pi{uva za te{kata sostojba vo Makedonija vo I vek od turskoto vladeewe. Statijata pretstavuva prodol`enie od negovoto delo "Kratka istorija na Makedonija". Vtorata statija nosi naslov: "Bugarite - narod bez svoja iskonska zemja ili narod bez koren". Vo ovaa statija Paraos potsetuva deka s# u{te ne e utvrdena pratatkovinata na Bugarite poradi faktot {to tie bile nomadsko pleme. Paraos naveduva i svedo{tva od bugarski arheolozi koi potvrduvaat deka Bugarite (onie od Azija) bile narod so mnogu siroma{na kultura. Na ~etvrtata stranica e objavena statija od Vlado Stojanovski, posvetena na pirinskoto selo Bistrica. Predadeni se i vesti od R. Makedonija. Na pettata stranica, od avtorot Ivan Draga{, e objaven portret na akademik Slavko Janevski po povod negovata smrt. Na istata stranica e i 28-to prodol`enie na feqtonot za Nikola Jonkov Vapcarov od avtorkata Biljana Vardarska. Na {estata stranica e objaveno pismo od Tihan Atanasov, vo koe toj gi povikuva Makedoncite od Pirinska Makedonija posmelo da go artikuliraat svoeto makedonsko nacionalno ~uvstvo. Objavena e i statija od Mladen [ejtanov posvetena na s# pozasilenite artikulacii na makedonskoto nacionalno ~uvstvo vo Egejska Makedonija. Na sedmata stranica e statijata od d-r Ta{ko Bel~ev, pod naslov "Lin - pesna peena na grozdober", a na osmata stranica e objavno protestnoto pismo od urednikot na "Narodna Volja" Jan Pirinski do Sovetot na Evropa, poradi izve{tajot na dvajcata negovi pretstavnici vo vrska so Bugarija, vo koj, kako {to e poznato, od samo nim poznati pri~ini, tie ne gi spomnaa Makedoncite kako `iteli na Bugarija. Jan Pirinski go povikuva Sovetot na Evropa da go povle~e ovoj izve{taj i javno gi pokanuva pretstavnicite od ovoj Sovet na sredba so Makedoncite vo Bugarija. Pismoto e objaveno i na angliski jazik.

I vo ovoj broj na "Narodna Volja" e objaven podlistokot "Pirinski plamen", koj izleguva na makedonski literaturen jazik. Ovde najnapred e objavena statijata pod naslov "Quo vadis VMRO-DPMNE?", vo koja avtorot Mi{o Ezerski ja kritikuva aktuelnata politika na ovaa partija, potsetuvaj}i deka rakovoditelite na ovaa partija nitu edna{ dosega ne iska`ale `elba da se sretnat so Makedocnite od Pirinska i Egejska Makedonija. Objavena e i statija po povod otvoraweto na spomen-ku}ata na Grigor Prli~ev vo Ohrid. Na vtorata stranica od ovoj podlistok, objaveni se tekstovite na dve makedonski narodni pesni ("Sevdalino maloj mome" i "Ne se fa}aj Done Donke"). Objavena e i deklaracijata na "Obedineti Makedonci", potpi{ana od pretsedatelot Dragi Stojkovski, {to ovaa masovna makedonska organizacija neodamna mu ja vra~i na pretsedatelot na R. Makedonija Boris Trajkovski, za vreme na negovata poseta na Kanada vo fevruari ovaa godina. Od Redakcijata na "Narodna volja" dadena e celosna poddr{ka na ovaa Deklaracija. Objavena e i statijata "Politi~ki igri na relacija Balkan-Zapad" od Dragan Mihajlovski, vo koja toj pravi osvrt na nekoi zatkulisni igri {to se igraat okolu Makedonija. Kako posledna statija vo ovoj podlistok objaven e vtoriot del od feqtonot pod naslov "Bugarite se ist narod so Tatarite" od Aleksandar Donski. I ovde se preneseni svedo{tva od poznati tatarski, ruski i amerikanski istori~ari i izvori, koi pi{uvaat za rodninskite vrski pome|u Tatarite i Bugarite. Objavena e i ilustracija so lik od vistinski etni~ki Bugarin od IX vek (prezemena od knigata: "[to sme nie - Bugari ili Tatari?" od tatarskiot istori~ar A. Halikov). Od likot na ovoj Bugarin (ma` so izbri~ena glava i kosi o~i), jasno se gleda deka vistinskite Bugari pripa|ale na `oltata rasa i deka nie Makedoncite nemame nikakva etni~ka vrska nitu so Bugarite, nitu so nivnite bra}a Tatarite. Vo ovoj broj napravena e i izmena vo redakcijata na vesnikot, pa otsega kako ~lenovi na redakcijata se vklu~eni i dosega{nite redovni sorabotnici na "Narodna volja", istori~arite Sarisa Paraos i Aleksandar Donski.

Gi povikuvame site makedonski patrioti da go pomagaat izleguvaweto na ovoj edinstven makedonski svetilnik vo Pirinska Makedonija, preku pretplata ili sponzorstvo. Za podetalni informacii obratete se na: @K "Zapad" bl. 36, ap. 17, 27000 Blagoevrad, Bugarija ili na e-mail: n_volja@hotmail.com. Zainteresiranite od Republika Makedonija mo`at da se pretplatat i vo Redakcijata na "Makedonsko sonce", po {to vesnikot }e go dobivaat na doma{na adresa. Pretplatata za RM e samo 20 gm godi{no.