Gledano odnadvor

MAKEDONSKA LEGENDA

Pi{uva: Slavko MANGOVSKI

Minatata nedela imav ~est da prisustvuvam na eden ta`en ~as po istorija. Temata na istorijata be{e na{ata napatena i mila Makedonija preku `ivotot na eden patriot, akter vo makedonskiot teatar, film i televizija. ^ovek {to odbele`al edna epoha, patriot so koj sekoj Makedonec mo`e i treba da se gordee, umetnik koj ja poka`uva goleminata na na{ata kultura. Toa e Risto [i{kov. Roden vo Egejska Makedonija ovoj prekrasen patriot nikoga{ ne zaboravil deka Makedonija ne zavr{uva kaj Gevgelija. Negova bolka za raspar~enata zemja go natera javno da go krene glasot na svojot gnev i za toa zavr{i vo zatvor. U{te polo{o, negovoto delo be{e zabraneto i skrieno od makedonskata javnost. Minatata nedela grevot, kon ovoj golem sin na Makedonija be{e delumno popraven. Posvetuvaj}i mu go ovoj broj od spisanieto i nie se priklu~uvame i se poklonuvame pred negovata legenda. (Pove}e na str.42)

STRANSKITE SLU@BI

Slu{ame od odgovornite vo Ministerstvoto za vnatre{ni raboti i od Parlamentarnata komisija za bezbednost deka Makedonija ni e polna so stranski tajni slu`bi, koi ete, deluvaat nepre~eno. Tie, a posebno onie od severniot sosed, deluvaat i gi organiziraat raznite kriminalni i teroristi~ki akti za koi site ~itame, gledame i slu{ame od mediumite. Pra{aweto, koe avtomatski bi se postavilo vo slu~ajov e {to toga{ rabotat vo MVR i zo{to ovie slu`bi ne se spre~uvaat koga ve}e znaeme deka se tuka? Zarem Makedonija e lozje bez ~uvar?

STAPOT I MORKOVOT

Vo svetot vladee politikata na stapot i na morkovot, ili so drugi zborovi zakanite i vetuvawata. Toa e politikata, koja za `al, na{ite na vlast izgleda ne ja razbrale, kako {to ne razbrale serija drugi raboti. Vakvata politika e rezervirana za vladi, koi gi zastapuvaat i gi razbiraat svoite nacionalni interesi i znaat kako da gi iskoristat stapot i morkovot za svoi celi. Ponekoga{ vo nacionalni interesi se stavaat i raboti koi mo`ebi ne se, no mo`at da poslu`at kako predmet za pregovori. Vladite vo svetot obi~no ne se popustlivi, ili se pravat deka ne se, pa zatoa e izmislen principot na stapot i na morkovot. Lu|eto od na{ata Vlada, za `al, od ovoj kako i od minatiot re`im ne se poznati kako partneri sposobni da se nosat vo pregovorite so svetot. Pri~inite delumno le`at vo nepoznavaweto, ili nepostoeweto na konsenzus za toa, koi se nacionalnite interesi, a rezultatite se pove}e od o~igledni: sosednite zemji, koi mnogu pomalku pretrpea od kosovskiot konflikt dobija i prodol`uvaat da dobivaat, mnogu pove}e i finansiski i politi~ki od nas. Ako sakame ne{to pove}e od stapot }e morame za toa da se potrudime.

ZAJDISONCE NA ALBANSKIOT IREDENTIZAM?

Izgleda deka NATO i SAD najposle po~naa da se budat i da razbiraat {to se slu~uva vo Kosovo. Ili poto~no, po~naa da razbiraat deka s# ona {to im se ka`uva{e od nivnite tajni slu`bi i od subjektite, koi navistina ja poznavaa situacijata na Balkanot e navistina taka. Posledicite od ova namerno ili nenamerno nerazbirawe se ogromni. Balkanot e potencijalno destabiliziran do nedogledno vreme. Istoriskite okolnosti i glavnite organizatori za ovaa beskrajna katastrofa se o~igledni: sposobno (i bogato) albansko lobi i naivno (nesposobno?) amerikansko rakovodstvo. Za `al, vo ovaa nesre}na situacija sme zame{ani i nie. Iako, albanskoto malcinstvo tuka otsekoga{ gi u`ivalo site prava i otsekoga{ u~estvuvalo vo vlasta (sega pove}e od koga bilo) sepak vo svetot postoi percepcija deka Albancite vo Makedonija se diskriminirani i represirani i spored toa imaat pravo da mislat na separatizam. Ovoj fakt kolku {to zboruva za neverojatnata sposobnost na albanskoto lobi da ja manipulira svetskata javnost u{te pove}e zboruva i za na{ata mnogu opasna nesposobnost da gi poka`eme vistinskite sostojbi. Vo Makedonija, malcinstvata u`ivaat pove}e prava od kade bilo vo svetot, no problemot e deka samo nie Makedoncite go znaeme toa i toa o~igledno ne e dovolno. Ili }e nau~ime kako toa da mu go prika`eme na svetot ili }e morame da se nadevame deka svetot }e razbere deka e manipuliran od bogati lobisti. A, se znae deka Gospod mu pomaga na onie, koi si pomagaat samite sebesi.

TOTALEN PORAZ NA DOGOVOROT NA PRO^KA

Skoro da nema organizacija, partija ili institucija vo Makedonija koja ne go izrazi svojot gnev ili negoduvawe po povod zabranata na OMO "Ilinden" PIRIN, politi~kata partija na Makedoncite vo Bugarija. Denovive kon protestot se priklu~i i Makedonskata akademija na naukite i umetnostite (MANU), koja bara{e od dr`avata “re{avaweto na malcinskoto pra{awe da se krene na nivo na prv prioritet vo ramkite na Paktot za stabilnost i asocijacija” i ja oceni zabranata kako napad vrz makedonskiot identitet. Toa pretstavuva i svoevidna {lakanica na rakovodstvoto na Republika Makedonija, koe go potpi{a Dogovorot od Pro~ka so koj si go odzemame pravoto da se interesirame za pravata na Makedoncite vo Bugarija. Edinstvena, koja ima{e polza od toj dogovor e bugarskata dr`ava, koja mo`e{e da & prika`e na Evropa deka nema malcinski problemi so sosedite i spored toa se kvalifikuva za priem vo Unijata. [tetata za nas, od drugata strana, e neprocenliva. Me|u posledicite sekako najlo{o e deka ovaa Vlada poka`a deka e podgotvena da pregovara i da se otka`uva od na{ite malcinstva i toa e znak za na{ite sosedi kako da se odnesuvaat kon nas. Da ne zboruvame za toa deka spored Ustavot, ovoj dogovor e ilegalen, bidej}i gi kr{i odredbite koi obvrzuvaat za za{tite na na{ite malcinstva vo sosednite zemji. Republika Makedonija e i treba da bide, mati~na zemja na site Makedonci vo svetot. Dogovorot na Pro~ka go negira toa i krajno vreme e Ustavniot sud da se pozanimava so ovoj problem.