ISKRIVENA VISTINA

Po povod izjavata na liderot na PDPA-NDP, Arben Xaferi deka protestot pred bugarskata Ambasada po povod zabranata na partijata OMO "Ilinden" - PIRIN pretstavuva{e "ve{ta~ko predizvikuvawe na kriza vo makedonsko-bugarskite odnosi, odnosno deka "nekoi sili vo Makedonija" te`neele "da go ottrgnat vnimanieto na javnosta od problemite vo Srbija i da sozdadat ve{ta~ki krizi so Bugarija i so sosedite", organizatorite na protestot istaknuvaat:

1. Deka Organizacioniot odbor na protestot pred bugarskata Ambasada }e prodol`i so organiziraweto na vakvi protesti ne samo pred spomenatata, tuku i pred ambasadite na Albanija, Grcija i Jugoslavija, sekoga{ koga }e bidat registrirani pojavi na zagrozuvawe na ~ovekovite prava na Makedoncite, koi `iveat vo ovie sosedni zemji.

2. Nasproti takvoto tvrdewe na Xaferi za "ve{ta~ko predizvikuvawe kriza vo odnosite so Bugarija", nie istaknuvame deka protestot ima{e za cel da se zastane vo za{tita na legitimnite prava na Makedoncite za politi~ko organizirawe, kako eden segment na nivnite ~ovekovi prava, so {to }e se ovozmo`i demokratizacija na bugarskata dr`ava koja so nepriznavaweto na nacionalnite malcinstva vo svojata teritorija ne mo`e da vleze vo semejstvoto na evropskite civilizirani narodi i dr`avi.

3. Organizacioniot odbor go sfa}a `estokoto reagirawe na Arben Xaferi, bidej}i so donesenata Deklaracija vo Sobranieto na Makedonija {to ja potpi{aa 81 pratenik, kako i so protestot pred bugarskata Ambasada, neo~ekuvano za nego i negovata dru`ina, se razolbi~ija ne~esnite planovi {to toj gi prave{e so van~omihajlovisti~kite strukturi vo Skopje za federalizacija na Makedonija i crtawe na nekakva granica "otade Grup~in" {to pretstavuva obid za povtorno za`ivuvawe na fa{isti~kata tvorba na balisti~ko-bugarskata okupacija na Makedonija vo periodot 1941-1943 godina, a vo ramkite na platformata za sozdavawe na Golema Albanija.

4. ^ovekot, koj do pred deset godini be{e {ef na kabinetot na Ka}u{a Ja{ari, odnosno veren ~uvar na srpskiot re`im, a denes "zaspiva i se budi so nezavisnosta na Kosovo" vr{i bezumno sporeduvawe na situacijata so negovata "neregistrirana od sudot partija", a vsu{nost del od aktuelnata vlast i de fakto vladetel na zapadniot del na Makedonija, so situacijata vo koja se najde OMO "Ilinden" - PIRIN koja so godini nanazad se bori za gola egzistencija pod postojana zakana i tortura na bugarskata policija i obvinitelstvo.

Za Organizacioniot odbor:

MAAK-Konzervativna partija, "Makedonsko sonce", VMRO-DOM, Makedonska Alijansa, Makedonska Narodna Partija