Fenomenologijata na makedonskiot duh i partiskite slu~uvawa

VMRO-GENETSKI KOD NA MAKEDONSKATA NACIJA

Pi{uva: Dragi IVANOVSKI

  • Vo istorijata na makedonskiot narod, ~etirite sveti bukvi VMRO ostanuvaat zapi{ani so krvta na patriotite koi go dadoa svojot `ivot za samostojna, nezavisna i obedineta Makedonija i nikoj ne mo`e da ja uni{ti takvata nepokoleblivost i cvrsta volja - nitu vrhovisti, nitu turski- bugarski - gr~ki i srpski kazamati i {pioni ili site zaedno! Vistinskata VMRO ideja ve}e predizvikuva agonija kaj van~omihajlovisti~kite strukturi vo Vladata, a tatarobugarite ve}e gi pakuvaat kuferite za Sofija i Fort Vejn - Indijana!

Na Makedonija &  se slu~uva ne{to kako vo prikaznite. Kako onaa za Nasradin Oxa i Magareto koja veli deka poznatiot itrec samo {to se ponadeval deka go nau~il svoeto tvrdoglavo `ivotin~e da ne pase treva - toa crknalo. Istoto toa se slu~uva i so glavnite uzurpatori na nekoga{nata makedonska nacionalna partija. Samo {to pomislija deka so pomo{ na svoite isto~ni "sponzori", doma{ni predavnici i so poltronski dodvoruvawa kon Zapad }e uspeat da ja obezli~at makedonskata nacija i da ja turnat makedonskata dr`ava vo pregratkite na nivnata "majka B'lgarija", se soo~ija so neo~ekuvaniot kontraudar na pred dve i pol godini otstranetite makedonski patrioti, sobrani okolu biv{iot generalen sekretar i du{a i motor na partijata Boris Zmejkovski.

Zo{to velime taka? Zatoa {to poinaku ne mo`eme da si ja objasnime situacijata so svoevidniot fenomen vo politi~kiot `ivot vo Makedonija - samo {to se objavi namerata na grupata okolu Zmejkovski za formirawe na nova partija so imeto Vistinska Makedonska Reformska Opcija, vo nea ve}e se za~lenile nad 5.000 Makedonci, a nekoi velat deka kon nea }e se priklonat od 15 - 20 pratenici na VMRO-DPMNE i re~isi site gradona~alnici i sovetnici vo lokalnata uprava!

Op{tata razo~aranost na mnogubrojnoto ~lenstvo na VMRO-DPMNE od praktikuvaweto na vlasta na glavniot sto`er vo troglavata koalicija, posebno avanturata so priznavaweto na Tajvan, stampedoto na begalcite od Kosovo od koi golem broj ne mislat da zaminat ottuka, prakti~nata federalizacija na teritorijata na makedonskata dr`ava so podelbata na vlasta so Arben Xaferi, otvorenoto praktikuvawe na bugaromanstvoto so preispituvaweto na istorijata, dlabokoto poklonuvawe pred darovite na Sofija vo vid na pretpotopski tenkovi, zaedni~koto poklonuvawe pred mo{tite na sveti Kiril vo Rim so bugarskata delegacija, parastosot na Todor Aleksandrov vo Novo Selo, stanuvaweto na glavni sovetnici na Partijata na lu|e koi otsekoga{ e smetale kako makedonski Bugari od tipot na Quben Top~ev ili Georgi Mladenov od MPO, pa s# do rasproda`bata na nacionalnoto bogatstvo na gr~ki firmi, kako {to pi{uvaat vesnicite, za debeli provizii ili pari~ni donacii od gr~ki firmi u{te od 1996 godina, predizvika simnuvawe na maskite od licata na nacionalnite predavnici. Ve}e gledame deka popoleka im se smrznuvaat {irokite nasmevki na nivnite nabrzina zgoeni lica, koi opravdano se pla{at deka }e gi stigne zaslu`enata kazna od makedonskiot narod, a koi se poraduvaa deka mo{ne lesno "go prevele `eden preku reka", no koj u{te edna{ poka`uva deka tragediite od istoriskoto minato mu vgradile vnatre{ni za{titni mehanizmi koi go so~uvale negovoto bitie, kultura, religija i jazik. Seto toa sega kako bumerang im se vra}a na poetite koi so lagi i demagogija uspeaja za moment da se nametnat vo politi~kata scena na Republika Makedonija, za naskoro da is~eznat od nea kako u{te edno "crno petno" vo makedonskata istorija.

Se somneva li u{te nekoj vo ovaa dr`ava deka na ovaa Vlada & se izbrojani denovite, posebno vo momentot koga vo makedonskiot Parlament za prvpat e postignat konsenzus me|u pratenicite Makedonci, koi bez razlika na partiskata pripadnost do eden ja izglasaa Deklaracijata za poddr{ka na bra}ata vo Pirinska Makedonija od partijata OMO "Ilinden" - Pirin, dodeka pred Ambasadata na Bugarija vo Skopje se sobraa nekolku iljadi makedonski patrioti za da & ka`at na negatorskata, asimilatorskata i denacionalizatorska politika na bugarskite organi od komunisti~ka, levi~arska ili desni~arska proviniencija, sproveduvana kon Makedoncite vo Bugarija od podelbata so Bukure{kiot mir, pa s# do denes.

Taka, se o~ekuva demonta`ata na edna van~omihajlovisti~ka garnitura koja nemaj}i ni minimum ~uvstvo na dr`avotvornost ili nacionalna pripadnost se vpregnaa vo jaremot na balkanskata zaprega ~ii{to dizgini s# u{te gi dr`at neprijatelite na makedonskiot narod. Za sre}a, bidej}i taa garnitura se nadeva{e deka otkako }e ja vturne Makedonija vo nevidena kriza i bezizleznost, }e mu ponudi na makedonskiot narod edinstven izlez - stopuvawe so dr`avata koja ni gi prisvojuva Svetite bra}a Kiril i Metodij, Samuil, Krali Marko, Goce Del~ev, bezbrojnite vojvodi i revolucioneri i op{testvenici, bidej}i sme bile "del od romanti~nata istorija na bugarskata dr`ava". Sekoe ~udo za tri dena - veli narodot!