PODDR[KA I BARAWE

Pretsedatel, Naum Abov

Forumot za ~ovekovi prava na Makedoncite od egejskiot del na Makedonija od Skopje, go spodeluva nezadovolstvoto od neprimernoto razimenuvawe na na{ata dr`ava nametnato kako uslov za priem vo Obedinetite nacii i od poni`uva~kiot pregovor ~ij o~ekuvan rezultat bi bil nekakov kompromis, odnosno menuvawe na ustavnoto ime na na{ata dr`ava - Republika Makedonija.

So navodno privremenoto prifa}awe na na{e imenuvawe vo ON so navredlivata referenca "Porane{ni na ve}e, po forma i sodr`ina de jure i de fakto, nepostojano" i so otstapkata na znameto so 16 - zra~noto Sonce od Kutle{, vsu{nost, e napraveno najbezo~no kr{ewe na osnovnite ~ovekovi prava i najo~igledno degradirawe na dostoinstvoto na makedonskiot narod {to toj gi do`iveal vo istorijata na svoeto postoewe - od drevnina do denes.

Vo vrska so gorenavedenoto, Forumot za ~ovekovi prava - Skopje go poddr`uva APELOT na makedonskiot PEN - centar od 17. 2. 2000 godina za preispituvawe na zakonitosta na Rezolucijata na Generalnoto sobranie na Obedinetite nacii od 1993 godina, vo delot koj{to se odnesuva na privremenata referenca i obvrskata za pregovori so druga dr`ava za ustavnoto ime na na{ata dr`ava.

Priklu~uvaj}i se kon APELOT na makedonskiot PEN - centar, Forumot bara Pretsedatelot na Republika Makedonija, pretsedatelot na Sobranieto na Republika Makedonija, pretsedatelot na Vladata na Republika Makedonija i Ministerstvoto za nadvore{ni raboti na R. Makedonija da se zalo`at pred kompetentnite me|unarodni faktori za vra}awe na ustavnoto ime na na{ata dr`ava - Republika Makedonija.

Pretsedatel, Naum Abov