P O V I K

za organizacija na op{tonaroden javen protest

pred Ambasadata na Republika Bugarija vo Skopje

poradi Odlukata na Ustavniot sud za zabrana

na OMO "ILINDEN" - PIRIN

Inicijativniot odbor za organizacija na op{tonaroden javen protest pred Ambasadata na Republika Bugarija vo Skopje, na den 10 mart 2000 godina (petok) so po~etok vo 16.00 ~asot Ve povikuva da se pridru`ite ili da go poddr`ite ovoj protest kako odgovor na neprimernata Odluka na Ustavniot sud na Republika Bugarija za zabrana na dejstvuvaweto na politi~kata partija OMO "ILINDEN" – PIRIN.

Sobirno mesto za u~esnicite na protestot }e bide platoto pred Soborniot hram “Sveti Kliment Ohridski” vo Skopje vo 15.30 ~asot (petok) od kade {to mirnata povorka }e se upati preku bulevar “Partizanski odredi”, ulica “Leninova” i ulica “Teodosij Gologanov” pred Ambasadata na Republika Bugarija na ulica "Zlatko [najder" broj 3. Pred Ambasadata na Republika Bugarija }e se pro~ita barawe za ukinuvawe na Odlukata na Ustavniot sud na Republika Bugarija i Deklaracija do evropskata i svetskata javnost za osuda na kontinuiranata asimilatorska i denacionalizatorska politika na bugarskata dr`ava kon Makedoncite, od 1913 godina po Bukure{kiot dogovor, pa s# do denes.

Pretstavnici na u~esnicite na Inicijativniot odbor za protestot na 9 mart 2000 godina (~etvrtok) vo 12.00 ~asot vo Klubot na novinarite na Makedonija }e odr`at zaedni~ka pres-konferencija.

Kako inicijatori na javniot protest dosega se prijavija:

INICIJATIVEN ODBOR:

Svetski makedonski kongres; Nedelnik "Makedonsko sonce"; Studentsko dru{tvo na Makedoncite od Bugarija; Studentsko dru{tvo na Makedoncite od Albanija; Zdru`enie za za{tita na Makedoncite od diskriminacija na Republika Grcija, "Dostoinstvo"; Zdru`enie na Makedoncite od egejskiot del na Makedonija so sedi{te vo Bitola i edinaesette ramnopravni odbori vo Makedonija; Forum za ~ovekovi prava na Makedoncite od egejskiot del na Makedonija – Skopje; Zdru`enie na Setinci – Popadinci od Lerin vo Makedonija – Skopje. Ovaa inicijativa e poddr`ana i od Inicijativniot odbor na novoformiranata partija Demokratski sojuz, MAAK - Konzervativna partija, VMRO-DOM, nekolku mesni organizacii na VMRO-DPMNE, Makedonska alijansa, Makedonska narodna partija.

Va{eto u~estvo prijavete go najdocna do 9 mart 2000 godina (~etvrtok) do 9.00 ~asot nautro.

Kontakt: Slavko Mangovski: 070 208 293;

Stra{o Angelovski: 070 243 076;

faks: 091 - 130 377; faks: 091 - 277 801

6 mart 2000 godina, Skopje