Deklaracija na OMO "Ilinden" - PIRIN

EVROPSKITE FUNKCIONERI ZABLUDENI

Od Konferencijata na OMO "Ilinden" - PIRIN

  • Kopija od Deklaracijata e dostavena do Pretsedatelot na PASE, Pretsedatelot na OBSE, Pretsedatelot na R. Bugarija, Narodnoto sobranie na R. Bugarija, Minister-pretsedatelot na R.Bugarija, kako i do ambasadite na SAD, Germanija, Kralstvoto Velika Britanija, Francija i Makedonija.

Nie Makedoncite, {to `iveeme vo granicite na R.Bugarija, naj-iskreno se izradu-vavme od pokanata na EU za pregovori za prisoedinuvawe na R. Bugarija vo EU. Istovremeno ostanavme dlaboko razo~arani i ogor~eni od okolnosta {to bugarskite vlasti pravat s# mo`no za da gi zabludat zemjite od EU, deka Bugarija e ednonacionalna dr`ava i vo nea nema malcinstva i najmnogu nema makedonsko malcinstvo. Nasproti toa {to Bugarija ja ima potpi{ano Ramkovnata konvencija za za{tita na nacionalnite malcinstva i redica drugi dokumenti koi gi garantiraat pravata na ~ovekot, bugarskite vlasti do ovoj moment odbivaat da priznaat kakvo i da bilo malcinstvo.

Kako {to e poznato vo R. Bugarija `iveat mnogu malcinski grupi i edna od najbrojnite od niv sme nie, Makedoncite. Mnogu n# za~uduvaat iska`uvawata na najvisokite funkcioneri na EU i NATO, koi doa|aj}i vo Bugarija tvrdat deka Bugarija gi po~ituva pravata na ~ovekot, a toa voop{to ne e to~no. Ili se evropskite funkcioneri zabludeni od strana na bugarskite vlasti, ili imaat drugi pobudi za da go tvrdat toa. Pravo za toa tvrdewe ni dava poslednoto ~itawe na Izve{tajot na evropskata komisija kade{to nedostasuva makedonsko malcinstvo.

OMO "Ilinden" - PIRIN e pretstavnik na makedonskoto malcinstvo vo R. Bugarija. Eve, zo{to so ovaa Deklaracija, primena na Vtorata konferencija na OMO "Ilinden" - PIRIN, go iska`uvame stavot na Makedoncite {to `iveat vo granicite na Bugarija, a toj e: Teritorijata na R.Bugarija im pripa|a podednakvo na site etnosi {to `iveat vo nea i nikoja etni~ka grupa ne treba da dominira nad ostanatite.

Nie, Makedoncite, gra|ani na R. Bugarija, najodgovorno izjavuvame, deka ja prifa}ame i }e ja pazime pariskata Konvencija za nepromislenost na utvrdenite, vo momentot, granici na balkanskite i evropskite dr`avi. So na{ite dejstva i aktivnosti }e pomagame za {to pobrzo asocirawe na R. Bugarija vo EU i NATO, bidej}i toa e i na{a krajna cel.

Go razbirame zna~eweto na Ramkovnata konvencija za za{tita na pravata na malcinstvata, kako dokument koj im garantira na oddelnite malcinski grupi koi `iveat vo dadena dr`ava da se ~uvstvuvaat slobodni gra|ani so svoj jazik, religija, bit, kultura, folklor i sopstveno nacionalno samoopredeluvawe.

Prifa}aj}i ja odgovornosta da ja ~uvame nepovredlivosta na granicite na R. Bugarija, nie insistirame i so site dozvoleni sredstva }e se zalagame:

  1. Bugarija striktno da ja ispolnuva Ramkovnata konvencija za za{tita na pravata na malcinstvata;

  2. Bugarija da im dade statut na nacionalno malcinstvo na Makedoncite {to `iveat vo Bugarija, a koe e nesporen fakt;

  3. Da ni go osiguri pravoto da gi koristime na{iot maj~in jazik, religija, kultura, obi~ai i tradicii;

  4. Da ni obezbedi pristap do nacionalnite informacioni mediumi;

  5. Narodnoto sobranie na R. Bugarija da gi nadmine ~lenovite vo Ustavot, koi ja opredeluvaat Bugarija kako ednonacionalna dr`ava i da ja proglasi za mnogunacionalna dr`ava kakva {to vsu{nost taa e;

  6. Da gi zatvori paradoksalniot "Makedonski nau~en institut" i negovata kreatura, nacional{ovinisti~kata VMRO - BND, koi se zanimavaat so falsifikuvawe i prisvojuvawe na makedonskata istorija; nasaduvaat nacional{ovinizam, ja crtaat golema Bugarija i pravat promena na granicite na Balkanot so poddr{ka na Pretsedatelot na R.Bugarija;

  7. Da se zapre asimiliraweto na Makedoncite vo R. Bugarija;

  8. Na popisot {to doa|a da ima grafa Makedonec, so cel da se zaprat {pekulaciite ima ili nema Makedonci vo Bugarija.

Gospodo, se nadevame deka na gore izlo`enoto }e mu obrnete seriozno vnimanie i }e pomognete R. Bugarija da gi ispolni uslovite po temata za pravata na ~ovekot za ~lenstvo vo EU.

Veruvame deka nema da ja dopu{tite u`asnata gre{ka da ja primite R. Bugarija, obremeneta so malcinski problemi, vo semejstvoto na demokratska Evropa. Kolku pobrzo Bugarija gi re{i ovie problemi tolku pobrzu }e se po~uvstvuvame gra|ani na obedineta Evropa.

So po~it

od Konferencijata na OMO "Ilinden" - PIRIN

26.2.2000 g.

gr. Kresna Pirinska Makedonija, R.Bugarija.