Vtora nacionalna izborna konferencija na OMO"Ilinden" - PIRIN

MAKEDONSKA PARTIJA SO EVROPSKA ORIENTACIJA

S.Ratevski

Vo sabota, 26 fevruari, vo grat~eto Kresna, pirinskiot del na Makedonija, vo ~ija okolina pred 122 godini be{e krenato makedonskoto Kresnensko vostanie, se odr`a Vtorata nacionalna konferencija na OMO "Ilinden" - PIRIN, prvata legalna Konferencija na makedonska partija vo Bugarija. Vo prisustvo na 219 od 228 pokaneti delegati, od site delovi na Pirinska Makedonija i od Bugarija, Konferencijata ja otvori pretsedatelot na mandatornata Komisija Petar Ivanov, koj go soop{ti brojot na prisutnite delegati i na ~ij{to predlog bea izbrani rakovoditeli na Konferencijata Vlado Amov i Angel Bezev. Oficijalniot del na Konferencijata zapo~na so himnata na partijata "Narode makedonski..." i ednominuten molk vo ~est na padnatite borci za slobodata na Makedonija. Na Konferencijata, na prisutnite im se obratija Dimitri Joanu od "Vino`ito", Stra{o Angelovski od MAAK-Konzervativna partija, pretstavnici od SDSM, Makedonskiot svetski kongres, VMRO- DPMNE za Avstralija i drugi. Patriotskite govori na gostite ja zagreaja atmosferata vo salata. Prisutni bea i pretstavnici od Ministerstvoto za iseleni{tvo, Ligata za za{tita na pravata na ~ovekot, urednicite na "Makedonsko sonce" i "Narodna volja", dopisnikot na "Utrinski vesnik" i bugarski novinari.

Po krajot na oficijalniot del, Konferencijata prodol`i so rabota zad zatvoreni vrati. Izve{taj za dejnosta na Partijata vo izminatite dve godini podnesoa: pretsedatelot na Partijata, Ivan Singartijski i pretsedatelot na Centralnata kontrolno-revizorna komisija, Vlado Kocelov. So iska`uvawata na delegatite & be{e dadena pozitivna ocenka na dosega{nata aktivnost na Partijata i posebno na uspesite so registracijata i u~estvoto vo izborite. Zabele{ki bea napraveni od nekoi delegati samo vo vrska so prisustvoto na pretsedatelot na Partijata na predizbornata promocija na Tito Petkovski i za gre{kite dopu{teni vo nekoi op{tini na Pirinska Makedonija za vreme na izborite.

Potoa be{e napravena pauza, na koja delegatite i gostite polo`ija venec pred spomenikot na Dimitar Pop Georgiev - Berovski i so pa|awe na kolena bea po~esteni site borci od Kresnenskoto vostanie, po {to slede{e ru~ek.

Konferencijata prodol`i so rabota po 15.00 ~asot so ~itawe na noviot izmenet i dopolnet Statut na Partijata. Sporovi predizvikaa tekstovite so koi se isklu~uva mo`nosta, ~len na OMO "Ilinden" - PIRIN istovremeno da bide i ~len na druga partija, kako i pravoto na rakovodstvoto da mo`e da isklu~uva ~lenovi na Partijata. Tekstovite ostanaa vo originalen vid. Be{e prifaten predlogot na Ivan Singartijski vo Statutot da se vklu~i tekst, so koj nema da ne se dopu{i pravoto na pove}e od dva mandata edno po drugo. Potoa se pristapi kon ~itawe na Programata na Partijata za slednite dve godini na koja delegatite napravija sitni zabele{ki. I Programata i Statutot bea prifateni so nad 90 % od glasovite na prisutnite.

Za pretsedatel na Partijata so tajno glasawe i apsolutno mnozinstvo be{e povtorno izbran dosega{niot pretsedatel Ivan Singartijski, a za pretsedatel na CKRK, Angel Radonov. Potoa na predlog na stariot Nacionalen izvr{en sovet be{e izbran nov, sostaven od 21 ~len, 18 od Pirinska Makedonija i 3 od Bugarija, kako i ~lenovi na CKRK. Delegatite bukvalno go prinudija i so golemo voodu{evuvawe go vklu~ija Stojan Georgiev, prviot i edinstven pretsedatel na OMO "Ilinden" pred nejzinoto raspa|awe, vo CKRK otkako toj odbi da se vklu~i vo Nacionalniot izvr{en sovet na Partijata.

Vo zavr{niot del be{e primena Deklaracija od imeto na Konferencijata i be{e isklu~en Kiril Ivanov zaradi izvr{eni samoinicijativni dejstvija so te{ki posledici za Partijata. Potoa Konferencijata mora{e da se razgrani~i od nekoi ekstremni izjavi na del od gostite. Toa se nametnuva{e u{te pove}e zatoa {to po dolgi i neosnovani odlo`uvawa, Ustavniot sud na Bugarija zaka`a odr`uvawe na Deloto, protiv makedonskata partija, tri dena po Konferencijata. Navistina, namesto da go prekine Deloto poradi neosnovanost na obvinenijata podignati protiv Partijata, Sudot so meseci go odlo`uva{e toa poradi nemawe dokazi za zabrana na makedonskata partija!

Tri dena po Konferencijata, Ustavniot sud na Bugarija ja poni{ti Partijata.

Na Konferencijata vpe~atok ostavija obidite na privrzanicite na VMRO - DPMNE. Organizirani od ~lenot na ovaa partija, Atanas Kirjakov da sozdadat opoziciona frakcija vnatre vo OMO "Ilinden" PIRIN kako i da izvr{at provokacija za vreme na odr`uvawe na Konferencijata {to ne uspea, a so noviot Statut, Kirjakov prakti~no be{e isklu~en od Partijata, poradi {to toj i malkuminata negovi privrzanici ja napu{tija salata. Taka OMO "Ilinden" - PIRIN go spre~i obidot da bide pretvorena vo filijala na druga partija.

Konferencijata pomina uspe{no i vo dobar red. Za vreme na pauzite e~ea patriotski pesni na Vaska Ilieva i se veeja partiskite znamiwa so makedonskoto sonce. S# zavr{i duri okolu 19 ~asot.