Svetski makedonski mladinski kongres

FORMIRAN MAKEDONSKI MLADINSKI KONGRES ZA AMERIKA

Podgotvil: Vlado ARSOVSKI

Na 20 januari godinava, vo prostoriite na Fudbalskiot klub “Makedonija” od Garfild, se odr`a konstitutivna sednica na Makedonskiot mladinski kongres za Amerika na koja za pretsedatel be{e izbrana Mirjana Kolevska, za potpretsedateli Nikolina Maleska i Goce Kostoski, a za sekretar Metodija A. Koloski.

Posle pove}emese~na korespondencija me|u Pretsedatelstvoto na Svetskiot makedonski mladinski kongres, kone~no mladite vo SAD dobija mo`nost da razvijat mre`a na makedonski mladinski, u~eni~ki i studentski organizacii so cel za{tita i afirmacija na makedonskiot identitet kaj najmladite generacii Makedonci.

Na konstitutivnata sednica na Makedonskiot mladinski kongres za Amerika potpi{ana e zaedni~ka izjava za sorabotka me|u Svetskiot makedonski mladinski kongres i Makedonskata mladinska organizacija za Wu Xersi, me|u generalniot sekretar na SMMK, g. Goce Durtanoski i pretsedatelot na Makedonskata mladinska organizacija za Wu Xersi, g. Nikola Milevski.

Na zaedni~kata sednica na Pretsedatelstvoto na Makedonskata mladinska organizacija za Wu Xersi i Pretsedatelstvoto na Makedonskiot mladinski konrges za Amerika postignata e soglasnost za pogolema aktivnost na mladite vo SAD, formirawe na makedonski mladinski, u~eni~ki i studentski organizacii vo site mesta kade {to `iveat, u~at, studiraat i rabotat mladite Makedonci, i prezemawe na pove}e aktivnosti za mladite Makedonci vo SAD i Kanada.

Prisutnite gi pozdravi i pretsedatelot na Svetskiot makedonski kongres, g. Todor Petrov.

Mladite ednoglasno ja pozdravija Deklaracijata za Makedonskata mladinska organizacija i Makedonskiot mladinski kongres za Amerika usvoena na konstitutivnata sednica na Kancelarijata za vrski na SMK za SAD, odr`ana na 19 januari vo makedonskiot manastir “Sveti \or|ija” od Rendolf, vo prisustvo na upravite na MPCO “Sveti Kiril i Metodij” od Sidar Grouv, MPCO “Sveti Nikola” od Totova, makedonskiot manastir “Sveti \or|ija” od Rendolf, Fudbalskiot klub “Makedonija” od Klifton, Organizacijata za makedonski ~ove~ki prava od Garfild i Makedonskata mladinska organizacija za Wu Xersi od Garfild, so {to na mladinskoto organizirawe mu e dadena celosna poddr{ka.

Na povidok se pove}e inicijativi i proekti koi }e vnesat nov pottik me|u mladite Makedonci vo SAD i Kanada.