Ogledalce, ogledalce

IMA DEMOKRATIJA I RAJATIJA

Gog ma Gog

Vo Prilep, vo "Majtap maalo" kaj Teatarot, `iveel nekoj Riste, {o ne mo`el "k" da ja re~i. More {o ne mu storile: na doktori go nosele, iqa~i mu davale, ve`bi mu praele, nikako, pa nikako Riste "k" da ja re~i... Re~i Riste "kur{um", Riste podumaj se i }e vikni - "ur{um"; daj Riste ubo ka`i "kutija", Riste pak po negoto - "utija"; more Riste slu{ni dobro i povtori "demokratija", a Riste ko Riste, kako od pu{ka - "demo ratija"!

Ne setile lu|eto oti na "demo" naro~no zastanal, ja "lapnal" "k" i prodol`il "ratija"... Od ovega ni{to ne biduva, rekle prilep~ani i trgnale da si odat. ^ekajte, ~ekajte im podviknal Riste. Od vakvi kako vas SVETOT E IZMESTEN OD NAOPAKU. Na narodot rajatot mu go zedovte, vo politikata go piknavte, pa duri i vo negovo ime liv~iwa popolnivte, rekol Riste i si zaminal.

Koga bil i kako bil ovoj majtap so Risteta, nikoj ne znae da ka`e. Ka`uvaat samo deka bil, a ne poreknuvaat deka i vo idnina nekoga{ nema da bide. Narodot si praj latife so politi~arite. Toa mu e narodna, doma{na zada~a. Me|utoa, vo pottekstot na majtapot, za "rajatijata", namesto - demokratijata, se postavuva krucijalno, aktuelno pra{awe: Riste li e edinstveniot, navistina edinstveniot "stra`ar" na demokratskite procesi kaj nas? Kade se Asan, Pande, Bogoqub, [efkija?

Toa {to ni se slu~i na poslednite pretsedatelski izbori, ni se - slu~i... Znaete kako e: koga nema{ dobri odbranbeni sistemi da ja za{titi{ demokratijata sekoga{ }e ~eka{ po nekoja "maalska genijalnost".

Ne sme osameni vo toa, bidete sigurni. U{te vo stara Atina, koga demokratijata dostignala vrv na svojot razvoj, Temistokle stasal da ja - izigra. Nikoga{ atiwanite ne mu prostile, oti toa {to go napravil bilo vo interes na Atina. Persijcite ve}e gi pu{tile sidrata kaj Salamina. Nikoj `iv i pameten vo Atina ne smeel da pobara vo atinskoto Sobranie da se izglasa ve}e izglasan Zakon za voeniot buxet za odbrana na zemjata. Mi se ~ini deka tuka ima edna maestralna distinkcija {to s# u{te ne mo`eme da ja razbereme, oti voljata na narodot mora da se po~ituva, vo vreme opredeleno za izjasnuvawe i barawe od toj narod toa {to ti treba, po cena i da se izgubi politi~koto za smetka na ekonomskoto. Natprevaruvaj}i se so vremeto i demokratija, Temistokle ja izmislil kra`bata na glavata na Gorgona, za da mo`e da donese odluka vo atinskoto Sobranie, da vr{i pretres vo atinskite ku}i, indirektno "yirkaj}i" im vo tajnite ambari na atiwanite.

Temistokle ja spasi Atina, no Atina go progoni zaradi "izdajstvo" na demokratijata... ne se somnevam vo patriotskite, albanski zalo`bi na Arben Xaferi. Odbranata na kauzata, vpro~em toj i negovite soborci, ne ja krijat. Ne e ni{to stra{no i toa {to drugite dvajca koalicioni partneri se negovi - "sekundanti". Pra{awe e samo: kauzata ili demokratijata?!

Pod koi i kakvi uslovi se integriraat narodi, narod i malcinstva? Integracija, koga grmat topovi i koga se izbira vo imeto na glasa~ot - nema... Toga{ ostanuvaat samo pustite vetuvawa na Carot do - Caricata! Senkite na vlasta, ponekoga{ se pojaki i od samata vlast, bolesta posilna od zdravjeto. Ima nastani silni, otvoreni i pravi~ni, no ima i malku podzaskrieni i krajno nepravi~ni.

Makedonija mo`e da izgubi, i gubi, na primer imeto (?!), znameto, prijatelite, neprijatelite, no nikoga{ ne smee da ja zagubi demokratijata, oti so nea i preku nea }e povratime s# {to ni odzele.

Kako dete mnogu ~itav za fudbalot i vo taa,"najsporedna rabota na svetot", go otkriv vistinskoto zna~ewe na zborot - fer: na eden natprevar vo Anglija, fudbaler od tipot na Maradona, postignuva gol so raka i mu nosi pobeda na svojot tim. Arno ama, vo istiot moment koga stadionot slavel, strelecot mu se pribli`il na sudijata (sudiite nikoga{ ne gledaat s#) i mu se "ispovedal" deka "topkata vo mre`ata ja turnal so raka"!

Mo`at li Arben Xaferi, Menduh Ta~i i do niv bliskite, da izlezat pred Dr`avnata izborna komisija (malku naivno od mene) i da ka`at deka na ovie izbori sepak "imalo golovi so somnitelni pomagala"? Ako nemaat, rezultatot }e bide takov kako {to e, pobednicite }e se raduvaat, ama demokratijata }e strada, oti tie {to gubat deneska, }e pravat s# da pobedat utre, na na~in nedostoen za imeto na ovaa zemja.

Oddelete gi celite od - metodite... Znam, za da se dojde do prvite, ne se pra{uvaat vtorite. Ama ne bidete herostrati, ne palete go hramot na slobodnata volja na gra|aninot da glasa za kogo {to toj saka da glasa vo imeto na nekoja cel koja{to utre mo`e da bide bescel. Nikoj nema pravo da ja obvini cela demokratska Makedonija deka ne glasa{e ~esno i po svoj izbor, ama mora da se priznae deka eden nejzin del se soo~i so seriozen problem na slobodnoto izjasnuvawe.

Umniot svet nikoga{ ne se fali deka izbral najdobar pretsedatel i najdobra vlada. Najmnogu do {to dr`i toj svet e izborite da bidat neiznasileni, demokratski. I za najdobriot i za najlo{iot izbor ima lek: najdobriot mo`e da bide izbran dvapati, za tretiot, ~etvrtiot ili pettiot pat da ne & se ka~i na demokratijata na glava i da ne po~ne da ja zloupotrebuva, a lo{iot samo edna{ i nikoga{ pove}e.

Riste, da mi "prostite na izrazov", ne slu~ajno ja goltnal "k"...!