Gledano odnadvor

GLASAJTE ZA MAKEDONIJA

Pi{uva: Slavko MANGOVSKI

Ako re{ite da glasate ovoj vikend, dajte go glasot za Makedonija, a ne za partiite. Makedonija i nejzinite interesi, sepak se najva`ni i jas se nadevam, po~ituvani ~itateli (glasa~i), deka toa nema da go zaboravite. Glasajte za onoj {to mislite deka navistina }e ja brani Makedonija i nejzinite interesi ili barem }e & nanese najmalku zlo na ovaa podelena i izma~ena zemja. Makedonija, navistina ima interesi i site onie koi rabotat protiv nea, ne smeat da bidat istite koi i upravuvaat so nea, bidej}i neminovno ja vodat vo propast. Zatoa, dadete go svojot glas za onoj, za koj mislite deka podobro ili nekako }e gi za~uva tie interesi. Pritoa setete se na minatoto i na idninata, na va{ite tatkovci i dedovci, i najva`no, na na{ite deca. Setete se i na postoeweto na politi~kata propaganda (marketing) i ne veruvajte na s# {to vi serviraat partiskite aparati preku mediumite. Glasajte, pred s# so svojata sovest i svoeto srce.

 

NACIONALNITE INTERESI

Imame li takvi? Verojatno, site mislime deka imame, no tie za `al, s# u{te ne se oficijalno zacrtani. Sosednite dr`avi, toa ve}e go napravile. Verojatno site i ne se slo`uvame koi se tie nacionalni interesi. Dali Boris Trajkovski, Dimitar Dimitrov, Tito Petkovski i \or|i Marjanovi} se slo`uvaat koi se makedonskite nacionalni interesi? Verojatno ne. Bidej}i ne znaeme so sigurnost, najdobro }e bide da pra{ame. Zatoa “Makedonsko sonce” }e povede akcija za definirawe na makedonskite nacionalni interesi. Po telefaks, vo narednite nekolku dena }e gi pra{ame vidnite makedonski li~nosti da ni odgovorat (na edna stranica), koi se spored niv makedonskite nacionalni interesi.

 

MAKEDONSKA ILI ALBANSKA DR@AVA?

Sudej}i po simbolite, obi~en ~ovek bi imal problem da re{i vo koja dr`ava se nao|a koga bi se pro{etal niz Tetovo, Gostivar ili pak ne daj bo`e bi posetil nekoja konvencija na edna od albanskite partii. Edinstvenata pri~ina da zaklu~i deka ne se nao|a vo Albanija }e bide redot i mirot, kako i o~iglednite znaci na prosperitet po selata i gradovite. Nema somnevawe deka Albancite najubavo od sekade `iveat vo Makedonija. Imaat sekakvi prava, duri i pove}e od onie odredeni spored me|unarodnite konvencii. U~estvuvaat vo Parlamentot so svoi partii, imaat svoi mediumi, ekonomski se najprosperitetni i bezbednosno se najsigurni. Za `al, seto toa ne im e dovolno pa razni politi~ki oportunisti koi baraat ne{ta za koi znaat deka ne mo`at da gi dobijat. Za da bide u{te pota`no, na{ata porane{na, a i sega{na Vlada o~igledno ne e dorasnata da se nosi so ve{tite albanski politi~ari, koi odli~no znaat kako se manipulira so dobronamernite zapadni dr`avnici i kontinuirano se {irat vo vakuumot ostvaren od povlekuvaweto na suverenosta na ovaa dr`ava. Sepak, rezultatite od Prviot krug na izborite poka`uvaat interesni rezultati: samo 9% od od vkupnoto glasa~ko telo gi dadoa glasovite za albanskite partii i so toa se poka`a deka Albancite ne ja poddr`uvaat avanturisti~kata politika na aktuelnite politi~ari. Ovoj podatok se nadevame, go potvrduva i faktot deka Albancite ja gledaat svojata idnina kako lojalni gra|ani na Makedonija i vo idnina Evropskata unija.

 

NADVORE[NI ODNOSI

Denovive ~itavme deka OON go usvoila predlogot na RM za odr`uvawe na me|unarodnata bezbednost i stabilnost i razvojot na Jugoisto~na Evropa. Kosponzori se javuvaat 40 zemji, me|u koi i Grcija, SAD, Francija, Velika Britanija i drugi. Ova e navistina pozitivno i ohrabruva~ki. Toa zna~i deka imame misija vo OON koja ne{to raboti. Sega da premineme na negativnoto i obeshrabruva~koto. Iako Misijata kako i Ministerstvoto za nadvore{ni raboti se zapoznaeni so izvestuvaweto na d-r Igor Janev za nezakonitosta na postapkata na priem na Republika Makedonija vo OON, tie s# u{te se pravat deka ova pra{awe ne postoi. Kako {to znaeme site, pri ovaa postapka ilegalno bevme spre~eni da pristapime so ustavnoto Republika Makedonija, a moravme da ja prifatime poni`uva~kata referenca FYROM, za samo dva meseci. Tie dva meseci traat do den denes i pove}eto od dr`avite vo svetot n# priznavaat pod toa ime. Faktot deka na{ata diplomatija ne prezema, ama ba{ ni{to za da go re{i problemot osven {to ilegalno pregovara so strankata, koja ve}e ka`a deka nikoga{ nema do go prifati na{eto ustavno ime verojatno ima nekoe zna~ewe. Koe e toa zna~ewe nikoj ne znae, osven kreatorite na na{ata nadvore{na politika. Va`no, utvrdivme deka i nie znaeme da predlagame rezolucii vo OON, a za drugoto najverojatno }e morame da ~ekame dodeka vistinskite lu|e ne dojdat na vistinskite mesta.

 

SOLUN 25

[to zna~i Solun 25? ]e vi ka`eme vo sledniot broj vo ekskluzivnata foto-reporta`a od seloto Kufalevo vo Egejska Makedonija.