Vo provincijata Zeland, Holandija odr`ana sportska manifestacija

VO ^EST NA MAKEDONSKIOT CAR SAMUIL

Pi{uva: Goce DURTANOSKI

Po povod 1000-godi{ninata od proglasuvaweto na Car Samuilza makedonski cari 1000-godi{ninata od priznavaweto na Samuilovoto carstvo od rimskiot papa Gregorij V so ispra}awena carska kruna vo Prespa so prisustvo na papski legat, Izvr{niot sovet za sportski aktivnosti na Svetskiot makedonski mladinski kongres vo sorabotka so sportskoto dru{tvo „Car Samuil“ od provincijata Zeland, Holandija na 16 oktomvri o.g. organizira{e sportska manifestacija - turnir vo mal fudbal vo sportskiot centar Sportpunt Zeeland vo Goes.

Na mo{ne dobrata organizacija na doma}inite - SD „Car Samuil“ i g. Toni Ordanovski od Zeland kako i na dobriot odziv na makedonskite klubovi i prijateli na makedonskiot narod vo prijatna atmosfera, turnirot zapo~na vo 13.00 ~asot, a u~estvo zedoa 9 ekipi.

Po odr`anite natprevari od Stru~niot sovet bea soop{teni slednite rezultati:

Prvoto mesto go osvoi ekipata na Svetskiot makedonski mladinski kongres (SMMK,) vtoroto mesto & pripadna na ekipata „^elik“ i tretoto mesto go osvoi ekipata „Prilep“.

Vo ve~ernite ~asovi be{e odr`ana makedonska ve~er niz makedonska pesna i oro, a razmeneti bea mislewa za ponatamo{na pobliska sorabotka me|u makedonskite organizacii i klubovi so vakvi i sli~ni aktivnosti.

Sledniot makedonski turnir vo mal fudbal be{e najaven za po~etokot na narednata godina vo Utreht.

Sredbata na Makedoncite se sovpadna so 985-te godini od smrtta na car Samuil (6-ti oktomvri 1014) kako i prezemaweto na vlasta na negoviot sin Gavrilo Radomir (15-ti oktomvri 1014), pri {to se odr`a ~estvuvawe so crveno makedonsko vino odbele`uvaj}i gi ovie istoriski datumi od makedonskata istorija.