SPORT: Fudbal - Prva liga

POZITIVNI REZOVI I NAMALUVAWE NA PRVATA LIGA

Pi{uva: Koce STOJMENOV

  • Namaluvaweto na prvata liga, posebno na deset ekipi, }e ja podobri fudbalskata liga: }e se skoncentrira kvalitetot na igra~i, }e ima pove}e finansiski sigurni ekipi, sveduvawe na minimum neinteresni natprevari, formirawe na dobra sudiska elita, vra}awe na gleda~ite na tribinite, pomalku mestewe na gorniot i dolniot del na ligata i drugi pozitivnosti {to }e proizlezat i celokupno }e go podobrat makedonskiot fudbal

Se odigra osmoto kolo na makedonskata fudbalska liga vo koe se postignati slednive rezultati: Kumanovo - Sloga Jugomagnat 0:2 (0:0); Pobeda - Vardar 5:2 (3:1); Tikve{ - Borec MHK 2:1 (1:1); Sileks - Cementarnica 2:1 (1:0); Makedonija Asiba - Napredok 1:0 (1:0); Rabotni~ki Kometal - Osogovo 3:1 (1:1); Pelister - Sasa 3:1 (2:1). Rezultatite poka`uvaat deka vo Makedonija i ponatamu }e se igra neinteresen fudbal, neprifatliv za gleda~ite. Toa navestuva deka se potrebni rezovi vo celokupniot fudbalski dijapazon so koi }e postoi ramnopravna borba na site natprevari, vo site kola; sudiskite tandemi }e se simnat od korumpiranite stol~iwa; delegatite }e ja vr{at svojata funkcija spored propi{anite normi; komisiite blagovremeno i stru~no }e gi izvr{uvaat obvrskite, nao|awe na~ini za vra}awe na publikata (osven vo Prilep koja sekoga{ e na tribinite na Gradskiot stadion "Goce Del~ev"); Upravniot odbor }e sobere sili da se prizemji i da razmisli za svoite postapki i idni re{enija.

Analiziraj}i gi dosega{nite rezultati i igri na klubovite }e zaklu~ime deka vo Prvata liga postojat osum ekipi koi{to pru`aat nekakva fudbalska igra. Ostanatite {est se za klasa, odnosno dve, poslabi od prethodnite. Seto toa }e ostane taka s# dodeka vo fudbalot se razmisluva za mestewe na rezultatite, kupuvawe i prodavawe na natprevari za da se postigne podobar plasman ili za~uvuvawe na prvoliga{kiot status. Zgora na s#, se mestat ekipite koi }e igraat vo evropskite kupovi i onie koi }e otpa|aat.

Vo prethodnite natprevaruva~ki ciklusi, spored izjavite na mnogumina fudbalski rabotnici i fudbaleri toa vo golemi razmeri be{e prisutno na na{ite tereni. Borec MHK, Tikve{, Osogovo, Sasa, Napredok i Kumanovo }e bidat ekipi koi }e igraat za odredeni ~elnici ili ekipi za visok plaman, a za vozvrat }e im se vetuva zadr`uvawe na prvoliga{kiot status.

 

POTREBNO E ITNO NAMALUVAWE NA PRVATA LIGA

Zo{to makedonskata prva liga broi 14 ekipi, koga vo zemjite, fudbalski podobrite od nas, vo najelitnoto dru{tvo se nao|aat po 10 do 12 ekipi. Vo Slovenija, Hrvatska, [kotska i mnogu drugi dr`avi, elitnite ligi se sostaveni od 12 ekipi. Za ilustracija }e ja navedeme Slovenija koja{to samo za nekolku godini napravi ogromni ~ekori na sportski plan, a so toa i na fudbalski. Reprezentacijata na Slovenija }e igra bara` - natprevari za u~estvo na Evropskoto prvenstvo koe{to }e se odigra vo 2000-ta godina vo Belgija i Holandija. Slovene~kite ekipi na me|unaroden plan postignuvaat visoki rezultati, me|u koi da go spomneme nastapot na Maribor vo Ligata na {ampioni kade {to na gosti ja sovladaa renomiranata ekipa na Dinamo od Kiev.

Da spomeneme deka egoizmot, suetnosta i profitot se {tetni pojavi vo site pori na op{testvoto, pa i vo fudbalot. Sekoj fudbalski funkcioner nastojuva mestoto od kade {to doa|a da ima prvoliga{.

Namaluvaweto na Prvata liga, posebno na deset ekipi, }e ja podobri fudbalskata liga: }e se skoncentrira kvalitetot na igra~i, }e ima pove}e finansiski sigurni ekipi, sveduvawe na minimum neinteresni natprevari, formirawe na dobra sudiska elita, vra}awe na gleda~ite na tribinite, pomalku mestewe na gorniot i dolniot del na ligata i drugi pozitivnosti {to }e proizlezat i celokupno }e go podobrat makedonskiot fudbal.