Politi~kiot Sekretarijat na "VINO@ITO"

SREDBA NA "VINO@ITO" SO MAKS VAN DER [TUL

Anastasijadis Stavros, Papadimitriou Dimitrios, Sakelarios Nikos, Konstantinou Georgios, Pavlos Voskopoulos

Na 8 oktomvri 1999 godina, delegacija na "Vino`ito" vo Atina se sretna so Visokiot komesar na OBSE za pravata na nacionalnite malcinstava g. Maks van der [tul i negoviot sovetnik g. Paker. Vo sredbata koja trae{e dva ~asa se razgovara{e za polo`bata na nacionalnite malcinstva vo Grcija (makedonskoto i turskoto), odnosno za nepo~ituvaweto na nivnite prava od strana na gr~kata dr`ava.

Be{e potencirano deka takvoto odnesuvawe na gr~kata dr`ava e nerazbirlivo bidej}i "Vino`ito", kako organizacija na Makedonskoto nacionalno malcinstvo, vo borbata za ostvaruvawe na malcinski prava za Makedoncite vo Grcija, sekoga{ deklarira deka go po~ituva teritorijalniot integritet na gr~kata dr`ava, osuduvaj}i sekakov vid na avtonomisti~ki ili separatisti~ki
re{enija. Be{e istaknato deka ne samo {to ne se po~ituvaat pravata na Makedoncite vo Grcija, tuku kontinuirano se ignoriraat apelite na "Vino`ito" do politi~kite sili vo Grcija za zapo~nuvawe dijalog po ovie pra{awa.

Vo sredbata se naglasi nepo~ituvaweto na gr~kata dr`ava na
me|unarodnite konvencii na OBSE i ON za ~ovekovite prava, kako i potrebata za verifikacija na "Konvencijata za pravata na malcinstvata na Sovetot na Evropa", vo gr~kiot Parlament i toa bez nikakvo zadr`uvawe, so {to bi gi ogranizirale pravata na nacionalnite malcinstva vo Grcija pri implementacijata na Konvencijata.

Na sredbata prisustvuvale i pretstavnici na turskoto nacionalno
malcinstvo, pretstavnici na gr~ki nevladini organizacii i institucii za za{tita na ~ovekovite prava kako i pretstavnici na partiite "Liberali" (Fililefteri) i "Koalicija" (Sinaspismos).

"Vino`ito" istaknuva deka za prvpat se ostvaruva sredba me|u
pretstavnici na Makedonskoto nacionalno malcinstvo i Visokiot komesar na OBSE i toa vo Grcija. Ovaj nastan veruvame deka ke go otvori kone~no patot za realisti~ki pristap kon pra{aweto na po~ituvaweto na pravata na Makedoncite vo Grcija, od strana od gr~kata Vlada.