Makedonski kongres za Evropa

PETTO JUBILEJNO SOBRANIE VO OSNABRIK

Osnabrik, 9 septemv-ri 1999 godina. Na 9 septemvri 1999 godi-na vo Osnabrik, Germanija, vo organizacija na Makedonskiot klub "Aleksandar Makedonski" od Osnabrik, se odr`a Pettoto jubilejno sobranie na Makedonskiot kongres za Evropa. Vo prisustvo na pratenici od makedonskite zaednici od Sojuzna Republika Germanija, [vedska, Holandija i [vajcarija, Makedonskiot kongres za Evropa go odr`a svoeto Petto jubilejno sobranie i ja odbele`a 100 godi{ninata od formiraweto na Makedonskiot kongres vo 1899 godina, vo @eneva.

Sobranieto go otvori i so nego pretsedava{e pretsedatelot na Svetskot makedonski kongres, g. Todor Petrov. Od pokanetite gosti, svoeto otsustvo go opravda edinstveno Ambasadorot na Makedonija vo Belgija g. Jovan Tegovski. Prisutnite gosti gi pozdravi pretstavnikot na makedonskata Ambasada vo SR Germanija, g.Osvit Rosoklija, a svoeto otsustvo nitu go opravda, nitu go najavi ministerot za iseleni{tvo, g. Martin Trenevski.

So Sobranieto pretsedava{e rabotno pretsedatelstvo sostaveno od Todor Petrov, Dragi Bogoevski, Borka Bla`evska, Kire Klenkovski, Naste Palioski, Stojko Davitkovski i Goran Pr`evski. Za zapisni~ar na Sobranieto be{e izbrana Borka Bla`evska, a za ~lenovi na verifikaciono-izbornata Komisija bea izbrani Goce Durtanoski, Anton Ivanovski i Toni [ubeski. Sobranieto upati ostar protest za krajno indolentniot i indiferentniot odnos na Ministerstvoto za iseleni{tvo kon Svetskiot makedonski kongres, kako edna od najgolemite makedonski organizacii vo svetot so me|unaroden status.

Sobranieto primi golem broj pozdravni telegrami od makedonskite organizacii od Kanada, Avstralija, egejskiot del na Makedonija, makedonskiot del pod Albanija, Republika Makedonija, pirinskiot del na Makedonija i Evropa.

Na Sobranieto Makedonskiot kongres za Evropa ja usvoi informacijata za rabota na 8-to i 9-to Generalno sobranie i izve{tajot za rabota na Makedonskiot kogres za Evropa za periodot 1998-199 godina. Utvrdena e programata za rabota na Makedonskiot kongres za Evropa, za periodot 1999-2000 godina. Be{e prifatena ostavkata na pretsedatelot na Kongresot za Evropa, Dragi Bogoevski i za pretsedatel e izbran Naste Palioski od SR Germanija - pretsedatel; Borka Bla`evska od [vajcarija, Kire Klenkovski, od [vedska, Irinej [qupkovski od Polska, Anton Ivanovski od SR Germanija -potpretsedateli; Stojko Davitkovski od SR Germanija -sekretar; Leven Gigevski od SR Germanija - blagajnik; Goran Pr`eski od SR Germanija, pretsedatel na Makedonskiot mladinski kongres za Evropa; Tihomir Jakimovski -pretsedatel na Makedonskata zaednica za Severna Germanija;

Zoran \or|ev - pretsedatel na Makedonskata zaednica za Sredna Germanija i Jovan Griovski, pretsedatel na Makedonskata zaednica za Ju`na Germanija.

Sobranieto usvoi Rezolucija so koja u{te edna{ povika na itno i bezuslovno prekinuvawe na site pregovori za imeto na makedonskata dr`ava i pobara od Pretsedatelot, Vladata i Sobranieto na Makedonija vedna{ i bezuslovno da go izvestat Generalnoto sobranie, Generalniot sekretar i Sovetot za bezbednost na Obedinetite Nacii, deka Makedonija svoeto ~lenstvo vo OON go prodol`uva so svoeto edinstveno ime Makedonija.

Se donese Rezolucija i za pretsedatelskite izbori. Makedonskiot kongres najostro protestira{e do Vladata i Sobranieto na Makedonija zaradi neobezbeduvawe na zakonski preduslovi - makedonskite dr`avjani svoeto izbira~ko pravo da mo`at da go ostvarat i vo dr`avite kade {to `iveat, prestojuvat i rabotat, odnosno vo izbira~ki mesta vo diplomatsko - konzularnite pretstavni{tva na Republika Makedonija ili po pismen pat. Sobranieto apelira{e do site Makedonci da go iskoristat i ostvarat svoeto izbira~ko pravo, a da glasaat samo za onoj kandidat, koj samiot ili politi~kata partija na koja{to pripa|a, proklamira deka: e Makedonec po poteklo; }e go po~ituva istoriskiot fakt deka Makedonija e nacionalna dr`ava na makedonskiot narod vo koja{to se obezbeduva gra|anska ramnopravost nezavisno od etni~koto poteklo; Makedoncite nikoga{ ne bile Srbi, Bugari, Grci, Albanci, Turci, Sloveni, Slavomakedonci ili {to i da e drugo, osven Makedonci; }e go {titi makedonskiot etni~ki, jazi~en, kulturen, verski, istoriski i dr`aven identitet, kontinuitet, nasledstvo, prostor i entiet; najostoro }e gi osudi pregovorite za imeto na dr`avata, }e ja otfrli upotrebata na referencata "Porane{na Jugoslovenska Republika Makedonija"; }e se gri`i za polo`bata i pravata na Makedoncite vo sosednite zemji na Republika Makedonija i za kulturiot razvoj i unapreduvaweto na vrskite so Makedoncite vo Svetot.

Pettoto sobranie usvoi odluka za visinata na ~lenarinata i kotizacijata za Makedonskiot kongres i makedonskite zaednici i na~inot na nivnoto pla}awe i raspredelba. Visinata na ~lenarinata za Makedonskiot kongres i makedonskata zaednica iznesuva po 100 GM godi{no, a kotizacijata za sekoj pratenik vo Sobranieto na Kongresot, odnosno pratenik za Sobranieto na Makedonskata zaednica za sekoe Sobranie se opredeluva na 100 GM. ^lenarinata za sekoj ~len vo Kongresot se opredeluva po 5 GM mese~no, odnosno 60 GM godi{no, a na sekoja vleznica za sekoja proslava se opredeluva 1 GM solidaren pridones za Makedonskiot kongres. Uplatite se vr{at vo gotovo i edna{ za cela godina.

Sobranieto donese Odluka za odbele`uvaweto i na~inot na formiraweto na odborot za odbele`uvawe na 24 maj vo Elvangen. Sobranieto konstatira deka odbele`uvaweto na 24 maj vo Elvangen e vo nadle`nost na Makedonskiot kongres za Evropa i Makedonskata eparhija za Evropa, a oganizacijata e vo nadle`nost na Makedonska zaednica za Ju`na Germanija i Makedonskite pravoslavni crkovni op{tini vo Ju`na Germanija. 24 maj tradicionalo }e se odbele`uva pod mototo "hristijanska Makedonija, za Hristijanska Evropa". Odborot za odbele`uvawe na 24 maj go so~inuvaat: pretsedatelot ili pretstavnik na Makedonskiot Kongres za Evropa i Mitropolitot Evropski ili negoviot arhijerejski zamenik kako kopretsedateli i za ~lenovi: pretsedatelot na Makedonskata zaednica za Ju`na Germanija, pretsedatelot na Makedonskiot klub vo Elvangen, pretsedatelite na makedonskite pravoslavni crkovni op{tini vo Ju`na Germanija, pretsedatelot ili pretstavnik na Makedonskiot mladinski kongres za Evropa i pretstavnik na makedonskata Ambasada vo SR Germanija. Odborot za odbele`uvawe na 24 maj gi vr{i slednite zada~i: donesuva programa za odbele`uvawe na 24 maj, formira Sekretarijat za odbele`uvawe na 24 maj, prezema merki i aktivnosti za odbele`uvawe na 24 maj, usvojuva izve{taj za rabotata na Odborot i odbele`uvaweto na proslavata. (Sredstvata od proslavata pripa|aat na Makedonskata pravoslavna eparhija za Evropa i se nameneti za izgradba na makedonska pravoslavna crkva. Imenuvaweto na ~lenovite na Odborot go vr{i pretsedatelot na Svetskiot makedonski kongres so re{enie. Na proslavata prisutnite mo`e da gi pozdravat pretstavnik na Makedonskata pravoslavna eparhija za Evropa, pretstavnik na Ministerstvoto za iseleni{tvo, pretstavnik na germanskite vlasti, pretstavnik na makedonskata Ambasada vo SR Germanija, i po eden pretstavnik na Svetskiot makedonski kongres, makedonskiot Kongres za Evropa, Makedonskiot mladinski kongres za Evropa, makedonskite klubovi i makedonskite pravoslavni crkovni op{tini.

Sobranieto donese i odluka narednoto, [esto sobranie na Makedonskiot kongres za Evropa da se odr`i vo mesec oktomvri - noemvri 2000-ta godina vo [vajcarija. Mestoto i datumot }e gi utvrdi so odluka Zaednicata na makedonskite dru{tva za [vajcarija vo soglasnost so pretsedatelot na Makedonskiot kongres za Evropa i pretsedatelot na Svetskiot makedonski kongres.

Sobranieto donese odluka da se organizira odbele`uvawe na makedonskiot imperator Konstantin Golemiot vo Trier, SR Germanija. Organizacijata i programata treba da gi osmisli Svetskiot makedonski mladinski kongres.

Promocija na pette knigi na Slu`beniot vesnik na Svetskiot makedonski kongres ja izvr{i pretsedatelot na SMK, Todor Petrov.

So toa, Pettoto sobranie na Makedonskiot kongres za Evropa zavr{i.

Ve~erta be{e organizirana bogata programa so orkestarot na Stef~e Stojkovski i recitacii od monodramata "Me|nikot" za Krste Petkov Misirkov od Done Donev. Ogromniot broj na mladi Makedonci od Keln, Minister, Berlin, Duizburg, Bilefeld, Dortmund, Osnabrik, Dizeldorf, Holandija, poka`a deka mladite se najsiguren garant za idninata na Makedonija i opstanokot na makedonskite zaednici {irum svetot.