Pres vo Ministerstvoto za trgovija

KUPUVAJTE MAKEDONSKO

Pi{uva: Jasminka MARKOVSKA

Kampawata, vo Makedonija, za pottiknuvawe na potro{uva~kata na doma{niteproizvodi zapo~na na 14 oktomvri godinava. Taa e inicirana i vodena od strana na Ministerstvoto za trgovija, a za nejzinata izvedba odgovorna e agencijata "Mc CANN-ERICKON" od Skopje. TV-spotot e izraboten od g. Mil~o Man~evski, a planirano e da trae ~etiri meseci. Pritoa, akcent se stava na tivkata, skromna, "bez mnogu ~alami" tradicija vo Makedonija.

Celta na ovoj proektot ne e da se insistira na kupuvawe na nekvalitetni ili skapi proizvodi samo poradi faktot {to se makedonski, tuku namerata e preku edukativna kampawa, koja{to }e se vodi so site sredstva za masovna komunikacija da se pottiknat potra{uva~ite da razmisluvaat za doma{nata industrija, za efektite {to bi gi imala pogolemata realizacija na proizvodite vo Makedonija. Kampawata e potpomognata od golem broj makedonski kompanii. So vlo`uvaweto na sredstva na razvojnite proekti se pokrenuva ciklus na investicii koi vo krajna instanca }e pridonesat za zgolemuvawe na brojot na novi vrabotuvawa i podigawe na `ivotniot standard. Vsu{nost, se prezema ona {to vo praktikata na drugi zemji vo svetot se poka`alo kako efektivno. Poinaku ka`ano, konsultirani se sli~ni kampawi za kupuvawe na doma{ni proizvodi vodeni vo pove}e zemji, kako vo Meksiko, SAD, Avstralija, Izrael, Hrvatska, Velika Britanija itn.

"Senki preletuvaat preku detalite, kako vremeto da bega, a predmetite da stojat... Rabotilnicata: zatrupana so prekrasni predmeti koi gi golta temnicata i silen zrak svetlina niz edinstvenoto penxere. Kako platno od Rembrant... Poleka izleguva od gradot zad nego ostanuvaat ku}ite zalepeni na rid. Poa|a na dale~en pat. Noga pred noga. A, pred nego: sedum planini. Zad sedumte planini: celta...Odi, a po neboto tr~aat oblacite... I prekrasna zemja: puknal {irok pejsa`, srceto da ti zaigra, a `enski glas pee, odeknuva. I sonceto zao|a. Prekrasen filigran. Peperutka. Ustata na trgovecot: podzinata. Pa, se nasmevnuva..."