Reagirawa

"VINO@ITO NEMA DA SE ME[A VO PRETSEDATELSKATA TRKA"

Politi~kiot sekretarijat na "Vino`ito"

Vo vrska so pozdravuvawe-to na kandidaturata na g. Tito Petkovski od stra-na na Nikodim Carkwas lider na makedonskata organizacija "Vino`ito", vo Univerzalnata sala vo Skopje, ja informirame javnosta vo Republika Makedonija za slednoto:

"VINO@ITO" so principite na organizacijata i politi~kata filozofija na ~lenovite ja ima naso~eno borbata za pridobivawe na malcinski prava za makedonskoto nacionalno malcinstvo vo Grcija preku aktivnosti, kako vo vnatre{nosta na Grcija, taka i na me|unaroden plan, vo soodvetni organi i institucii koi se anga`irani na poleto na ~ovekovite prava, bidej}i smetame deka samo na ovoj na~in Makedoncite vo Grcija }e mo`at da pridobijat malcinski prava kakvi {to se po~ituvaat vo demokratskite evropski dr`avi.

"Vino`ito" nikoga{ ne se me{a{e, nitu ima namera da se me{a vo izbornata trka vo Republika Makedonija za izbor na idniot pretsedatel i na koi bilo izbori za organite na vlasta vo Republika Makedonija. Za toa odlu~uvaat i odgovorni se nejzinite gra|ani. "Vino`ito"ne mo`e da poddr`uva (ili pak da ne poddr`uva) koj bilo od kandidatite za slednite izbori vo Republika Makedonija, bidej}i toa e sprotivno so principite na Organizacijata.

Za Makedoncite vo Grcija ne e va`no koja li~nost }e go nasledi gospodinot Kiro Gligorov na funkcijata pretsedatel na dr`avata ili koja partija }e bide na vlast. Za Makedoncite vo sosednite zemji i vo dijasporata va`no e Republika Makedonija kako edna demokratska i ekonomski prosperitetna dr`ava da ~ekori kon evropskata integracija za dobroto ne samo na Makedoncite, tuku i na site gra|ani {to `iveat vo nea.

Vo istata vest, Nikodim Carkwas se pretstavuva kako lider na "Vino`ito", iako toj ne e ~len nitu pak bil nekoga{ ~len na "Vino`ito". Vo ovaa prilika bi sakale u{te edna{ da povtorime deka "Vino`ito" sekoga{ rabotelo so kolektivno rakovodstvo (Sekretarijat od 5 ~lena i Centralen sovet od 19 ~lena) i nikoga{ nema{e, nitu pak ima lider ili pretsedatel, soglasno so organizacionite principi na Organizacijata.

Politi~kiot sekretarijat na "Vino`ito"

Anastasiadis Stavors

Papadimitriou Dimitrios

Sakelarios Nikos

Konstantinou Georgios

Pavlos Voskopoulos