[to se slu~uva od drugata strana na granicite

KOSOVSKATA KRIZA I NA[ATA STRATEGIJA

Pi{uva: Dragi IVANOVSKI

Te{ko e da se predvidi dali Kosovo za tri-~etiri godini }e ostane vo ramkite na Srbija i Jugoslavija, ili }e bide oddelna dr`ava", izjavi vo Podgorica pretsedatelot na Parlamentarnoto sobranie na Sovetot na Evropa, lordot Rasel Xonston, pojasnuvaj}i deka ne go gledal priklu~uvaweto na Kosovo kon Srbija, dokolku taa ne "razvie soodvetni demokratski institucii". Ovaa izjava na eden eliten evropski politi~ar, kako i niza drugi koi od eden ili drug aspekt uka`uvaat na opasnostite po Republika Makedonija, dokolku za evroatlantskite strukturi stane prifatliva formulata za otcepuvawe na Kosovo od Srbija so blagiot, pa ostriot premin od borba za ~ove~ki prava kon gerilska vojna i stranska intervencija, vo na{ata sevkupna nadvore{no-politi~ka akcija s# u{te ne se elaborira so potrebnata doza na vnimatelnost i realno sogleduvawe na novonastanatite sostojbi vo ovoj del od Evropa koi ni najmalku ne prilegaat na nekakva stabilizacija ili pacifikacija za {to padnaa golemi `rtvi. Naprotiv, eksplozivnata situacija sega se prenese vo SR Jugoslavija kade {to omrazeniot re`im na Milo{evi} - Markovi} gi broi poslednite denovi ili pak se zaletuva kon nova fortifikacija na poziciite, dodeka vo Republika Albanija ne znaat {to da pravat so mati~nata dr`ava koja i natamu tone vo haos, kriminal i bezredija, no nasproti toa s# u{te sonuvaat "Sealbanska balkanska federacija" i sli~ni golemo albanski mitovi koi{to povtorno gi producira oporaveniot od nokdaunot , d-r Sali Beri{a.

 

KOSOVO I ^E^ENIJA

Nasproti o~ekuvawata na poznava~ite na prilikite na Balkanot deka doa|aweto na silite na KFOR po potpi{uvaweto na dogovorot vo Kumanovo }e pridonese za zapirawe na procesite na etni~koto ~istewe na mnozinskoto albansko naselenie, deka tokmu voenata prisila na KFOR, koj e sostaven i od efektivi na albanskite sojuznici (NATO), no i od efektivite na srpskite sojuznici (Rusija), }e sozdade balans na nacionalisti~kite euforii od ednata ili drugata strana, a so toa i uslovi za otpo~nuvawe na funkcioniraweto na mehanizmite na demokratijata, tamu se slu~uvaat opasni procesi koi umereniot kosovski politi~ar i novinar Veton Suroi }e gi nare~e "fa{izacija" na albanskiot faktor. Imeno, toj ne samo {to se presmetuva so ostatocite od srpskoto naselenie vo znak na odmazda za seto ona {to go do`ivuvale, pa se vr{at ubistva, palewe na ku}i i imoti, no}ni "hitlerovski" racii po srpskite domovi i delewe sugestii za otseluvaweto od Kosovo kako najpogodna solucija i s# pove}e se svrtuva i kon ostanatoto nealbansko naselenie na Kosovo kako {to se Romite, Makedoncite od Gora, Muslimanite-bo{waci ili sanxaklii kako {to popularno se narekuvaat kaj narodot! Taka, spored izve{tajot na Helsin{kiot komitet za Sanxak, po doa|aweto na silite na KFOR od Kosovo se proterani 40-45 iljadi Muslimani-bo{waci od koi 15 iljadi prebegnale vo Sanxak, a 21.000 vo Bosna. Romite, kako {to e poznato, doa|aat vo Makedonija i nema cena po koja{to bi se vratile nazad, pa duri i po cena na `ivotot kako {to neodamna istaknuvaa nekoi od grupata od nad 500 Romi {to nekolku dena ostanaa vo me|ugrani~niot prostor kaj Blace.

Od druga strana, vo ^e~enija, koja i natamu pretstavuva del od Ruskata Federacija naselena so muslimansko naselenie, ~ij teroristi~ki lider [amil Basaev e obvinet za poslednite teroristi~ki napadi vrz civilni zgradi vo Moskva i drugi gradovi vo koi zaginaa nad 300 gra|ani, e izvr{ena voena intervencija od strana na ruskata armija koja ve}e kontrolira edna tretina od ~e~enskata teritorija bez pritoa da se kreva golema pra{ina od strana na Zapad. Se ~ini deka intervencijata na NATO vrz Jugoslavija go dobi svojot pandan isto kako {to Moskva ne se pretegna vo svoite politi~ki i voeni napori da go odbrani Belgrad od stranskata intervencija, taka sega i zapadnite sojuznici ne se preterano zaintrigirani za da se spre~i napreduvaweto na ruskata armija kon Grozni! A, dobro se znae situacijata vo Rusija kade {to Boris Elcin e pri kraj so pretsedatelskiot mandat, a izgleda deka i zdravjeto ne go dr`i za da mo`e da se soo~i so te{kata ekonomska kriza na s# u{te silnata i priznata svetska sila koja{to uspe{noto zavr{uvawe na kampawata vo ^e~enija bi mo`ela da ja vrati na izgubenite pozicii vo svetski ramki {to gi ima{e pred doa|aweto na vlast na Mihail Gorba~ov! Pra{aweto pak {to n# zasega nas e dali vo takov slu~aj Slobodan Milo{evi} mo`e da smeta na voena pomo{ i poddr{ka od edna poinakva Rusija otkolku onaa na Boris Elcin, {to bi mu ovozmo`ilo da intervenira na Kosovo, na primer ve}e idnata prolet, za da gi ostvari opredelbite od potpi{anata spogodba pod zakrila na OON (nekolkupati potencirano i od Zapad i od Belgrad), so koja Kosovo ostanuva nerazdelen del na teritorijata na SR Jugoslavija! Vo toj slu~aj Makedonija stanuva direktno involvirana vo takviot razvoj na nastanite tokmu poradi Makedocnite so albansko etni~ko poeklo koi ve}e bea podgotveni za takvi raboti; {vercot na oru`je od Albanija, kelii na OVK vo Makedonija i sl. Da ne zaboravame deka vo Makedonija s# u{te se stacionirani 6-7 iljadi vojnici na NATO koi vo takov slu~aj sigurno deka }e interveniraat vo za{tita na KFOR i na Pokrainata {to povtorno }e zna~i Makedonija da stane del od voenite dejstvija, odnosno teritorija od koja se vr{i agresija vrz Srbija kako {to neodamna n# obvini ambasadorot Jana~kovi} vo Skopje.

 

KADE SME NIE?

NATO si ja zavr{i svojata misija na Kosovo iskoristuvaj}i ja Republika Makedonija kako popatna stanica vo osvojuvaweto na geopoliti~kiot prodor kon ostatokot od "Ju`na Evropa", bez pritoa da napravime pogolem ~ekor barem kon ~lenstvoto vo NATO - paktot {to be{e o~ekuvano od nositelite na makedonskata diplomatija koi trkaj}i se vo doka`uvaweto na svojata lojalnost (~itaj poltronstvo), ve}e ja priznaa "Republika Kosovo" koja zasega postoi samo vo viziite na liderot na doskore{nata teroristi~ka organizacija "U^K" ("OVK"), Ha{im Ta~i (taka barem be{e ozna~ena vo po~etokot na nejzinoto dejstvuvawe od strana na amerikanskata administracija), a otkako uvidoa (Aleksandar Dimitrov) deka NATO se pazari i za edna banalna rabota kako {to e popravkata na pati{tata na Makedonija {to bea uni{teni od nivnite voeni vozila i tenkovi, deka za vleguvawe vo strukturite na Alijansata }e treba da popri~ekame barem do osposobuvaweto na na{ata armija za odbrana na sopstvenata teritorija, pobrzaa da demantiraat deka nie ne ja priznavame nezavisnosta na Kosovo. Kiro Gligorov, za razlika od Aleksandar Dimitrov, u{te od po~etokot go zazede vakviot (negativen) principielen stav kon Kosovo, a istovremeno dobi nevideni pofalbi i po~esti od Ri~ard Holbruk - buldo`erot na amerikanskata administracija na Balkanot!

Biv{iot albanski pretsedatel d-r Sali Beri{a, denovive ja obnovi svojata stara ideja za "Golema Albanija kako federacija na slobodnite Albanci na Balkanot", vo koja gi natokmil i etni~kite Albanci od Makedonija, Srbija i Crna Gora. Aktuelniot albanski pretsedatel pak ne znael deka vo negovata dr`ava postoele i Makedonci! 3a vreme na prestojot vo Detroit za radiostanicata "Oro Makedonsko" Rexep Mejdani na pra{aweto za uslovite pod koi `iveat tamo{nite Makedonci izjavil deka toj ne znael dali voop{to imalo Makedonci vo negovata zemja, niti kolkav e nivniot broj!? I vo prviot i vo vtoriot slu~aj nema{e nikakvo reagirawe od Ministerstvoto za nadvore{ni raboti ~ij zamenik-minister, koj e vklu~en vo pretsedatelskite izbori, najavuva osobena anga`iranost vo za~uvuvaweto na makedonskiot jazik, kultura i dr`ava!

Nasproti toa, vo oficijalnite izjavi na na{eto MNR i natamu se istaknuvaat "dobrite i prijatelski odnosi" me|u dvete zemji, se premol~uvaat eklatantnite primeri na albanskoto me{awe vo vnatre{nite raboti na Republika Makedonija, namernoto ostavawe na albanskiot del od me|usebnata granica bez nikakva kontrola za da mo`e nepre~eno da se minuva od strana na razni ka~a~ki bandi i {verceri so oru`je i droga so koja se finansiraat separatisti~kite soni{ta na ostatocite na tkn. "OVK" vo na{ata dr`ava, mu se dozvoluva na albanskiot del od "Koalicijata za promeni" da si postavuva isklu~ivo sopstveni kadri vo Tetovo, Gostivar, Debar i drugi mesta, kako pretpostavka za federalizacija na Republika Makedonija itn.

 

[TO DA SE PRAVI?

Surovosta na nabroenite podatoci nesomneno uka`uva na itnosta na pra{aweto {to treba da se napravi vo slu~aj da dojde do osamostojuvaweto na Kosovo i negovoto priznavawe od evroatlantskite sojuznici {to }e bide inicira~ka kapisla za zapo~nuvaweto na scenarioto za oddeluvawe na delovi od na{ata dr`ava vo koja `ivee albanskoto malcinstvo. Namesto premol~uvawe na vistinata za stvarnosta na konstelaciite na odnosite na Balkanot i prote`iraweto na golemoalbanskite streme`i od strana na NATO, }e treba ve}e utre da se zapo~ne so po{iroki elaborirawa na opasnostite vo koi mo`e da bide vturnata makedonskata dr`ava bez prethodno sogleduvawe i ocenuvawe na site varijanti na odnesuvawe {to }e ovozmo`i za~uvuvawe na nezavisnosta i teritorijalniot integritet na Republika Makedonija.

Posebno ako se znaat predupreduvawata koi s# pove}e gi iska`uvaat intelektualnite sredini vo Makedonija koi uka`uvaat na zasilena aktivnost na antimakedonskite faktori koi go doveduvaat vo pra{awe integritetot i identitetot na makedonskata nacija, jazik i tradicija, koj{to gi rasprodavaat profitabilnite stopanski subjekti na edna ili druga sosedna zemja, bez da se vodi smetka za idninata i sl.. Zatoa, Makedonci ostanete budni!