"NACIONALNO POMIRUVAWE", PAK !

Pi{uva: Kole MANGOV

Nikoj drug, tuku samo "Nova Makedonija" od 27 avgust izves- tuva deka premierotQub~o Georgievski na ~elo na vladina delegacija, vo poseta na makedonskite iselenici na Kanada i SAD , }e prisustvuva na 25-ot Makedonski crkovno-naroden sobir koj }e se odr`i vo Kraun Point, SAD od 3 do 5 septemvri. Pritoa Georgievski "}e gi otvori proektite za nacionalno pomiruvawe na site Makedonci vo svetot". Vedna{ se postavuva pra{aweto: Kogo so kogo }e go pomiruva gospodin Georgievski, ovoj pat vo svojstvo na premier. Toj kako avtor, vo letoto 1994 i 1995 godina vo nedelnikot "Puls" objavi temi za "nacionalnoto pomiruvawe" me|u Makedoncite. Jas i po dvata negovi tekstovi odgovoriv, isto taka vo "Puls" ( i dvata teksta se objaveni vo mojata kniga "Vo odbrana na makedonskiot nacionalen identitet", izdanie na skopski "Globus", 1998), no moite odgovori, pred s# poradi nemawe na argumenti za odgovor, ne predizvikaa javna reakcija od strana na "predlaga~ot" na "pomiruvaweto" Georgievski (i na negovite soidejnici), taka {to pra{awata {to jas gi otvoriv vo vrska so negovite nastapi ostanaa otvoreni. Ostanaa bez odgovori do deneska. Mo`ebi se javi u{te nekoj avtor po temite na Georgievski, no ne mi e poznato deka nekomu Georgievski mu odgovoril. Nitu mene mi odgovori nekoj drug koj gi deli pogledite po temata za "pomiruvaweto" na Georgievski. Ottuka, ne mo`e da smetaat na relevantnost nastapite na Georgievski za "nacionalno pomiruvawe" (ili na nekoi negov soidejnik), bidej}i tie ne se prosledeni so osnovnite demokratski principi vo javnata komunikacija: dijalogot, tolerancijata, argumentiranosta. Vo uslovi na nedostig na ovie principi, nastapot na Qub~o Georgievski (i na negovite soidejnici) se obele`uva kako nedemokratski nastap. Kako nastap koj ima za cel bespogovorno da se nalo`i.

Ponatamu "Nova Makedonija" izvestuva deka na 5 septemvri o.g. vo Toronto, Kanada }e se odr`i ovogodi{nata Konvencija na Makedonskata patriotska organizacija, koja, inaku, ima sedi{te vo SAD. Na Konvencijata od strana na makedonskata delegacija na ~elo so premierot Georgievski "}e bidat otvoreni proektite za nacionalno pomiruvawe na Makedoncite od celiot svet..." Tuka "Nova Makedonija " n# izvestuva deka "nositel na proektite" e Ministerstvoto za iseleni{tvo. Ovaa informacija e mnogu interesna oti dosega vo javnosta ne doprela informacija za rabota vrz takov proekt od spomenatoto Ministerstvo, {to pak, od svoja strana e pra{awe za posebna tema. No, da prodol`ime da go sledime tekot na temata. Sledi novo iznenaduvawe. Tuka doznavame deka proektite za "nacionalno pomiruvawe" imale dve strani. Organizacijata "Obedineti Makedonci" i drugite strukturi na makedonskite etni~ki zaednici vo SAD i Kanada od ednata strana, a MPO od drugata strana. Ministerot Treneski na pra{awe na novinarot na Nova Makedonija" za "ishodot od pretstojnata istoriska misija" ne dal precizen odgovor, samo konstatiral deka dvete strani "s# u{te se na svoite pozicii". A toa zna~i deka, dodeka MPO "bila obvinuvana za golemobugarski vrhovizam", nejzinite pretstavnici i vozvra}ale na drugata strana so protiv obvinenija deka se "zarobenici na jugoslovenskiot, odnosno na golemosrpskiot {ovinizam".

Ne bi sakal na ova mesto poop{irno da ja tretiram temata {to se nalo`uva. No, treba da napomenam deka vo kontekst na negoviot tekst vo "Puls" (7 i 14 juli 1995) avtorot Qub~o Georgievski mi proektira proekcija spored koja me smestuva vo onaa grupa lu|e "koi dlaboko se pla{at od samostojna i nezavisna Makedonija" i deka seta moja akcija bila naso~ena "Makedonija da ostane vo ramkite na nova Jugoslavija". Ova e edna ordinarna nevistina od strana na Georgievski, za koja toj dobro znae deka treba da mi se izvini, no ~ovekot do deneska ne poka`al znaci deka e sklon za izvinuvawe (ta neli izvinuvaweto i Pro~ka se raboti vrzani za pomiruvaweto). Toj znae deka i vo javno objaveni stihovi, prilo`eni na drugo mesto, vo samiot jugotitoisti~ki re`im (1975 godina) sum dal javen znak na idejata za nezavisna Makedonija. So takvi proekcii protiv mene vo 1993 vo vesnikot na VMRO-SMD se slu`e{e korifejot i bardot na bugarskata nacionalna propaganda, Kosta Crnu{anov, {to upatuva deka proekcijata {to Georgievski ja upotrebi protiv mene, e prezemena od bugarskiot klevetni~ki arsenal.

I da ne e taka, identi~nosta na proekciite na Crnu{anov i na Georgievski zboruva samo za sebe. Floskulata deka "Obedineti Makedonci" se "zarobenici na jugoslovenskiot, odnosno na golemosrpskiot {ovinizam" e isto taka edna nevistina, kako i nevistinite za mene. Nevistinata za "Obedineti Makedonci" izre~ena od strana na MPO povikuva na po{irok komentar, no tuka samo toa deka taa e isto taka, prezemena od bugarskiot propaganden arsenal protiv Makedoncite i Makedonija. Kon toa na ova mesto }e dodadam edna epizoda. Vo 1986 dobiv pokana od dru{tvoto "Banica " od Toronto, Kanada, da bidam nivni gostin na odbele`uvaweto na 75-godi{ninata od negovoto osnovawe. Eden ~ovek so izvesna nadle`enost, mi vele{e : "Ako odi{ vo Toronto i se soglasi{ (po pra{aweto za nezavisna Makedonija) so niv, "Obedineti Makedonci", ne se vra}aj nazad. Ako se vrati{, }e te uapsime". Po tie zakani, sleden od lu|e na koi toa im be{e rabota ili "hobi", jas zaminav za Kanada. Po prestojot od 25 dena, na zaminuvawe bev na pozdravuvawe kaj toga{niot jugoslovenski konzul vo Toronto, inaku Makedonec. Mi se slu~ija proekcii. Toj me obvini deka sum se sretnal so pretstavnici na "Obedineti Makedonci" (toa be{e to~no), spored toa sum bil nivni soidejnik za nezavisna Makedonija i deka vo jugoslovenskiot General-{tab tie figurirale kako teroristi~ka organizacija. Toj mi proektira{e i drugi proekcii, duri i mi dade eden "dokaz" za moe u~estvo vo nekoja akcija na "Obedineti Makedonci", no tuka nema da ja {iram temata. Inaku, "dokazot" go ostaviv kaj eden moj bratu~ed vo Toronto.

Tuka prilo`iv izvesni argumenti i moi iskustva za proekcii protiv mene, no i fakti za toa deka "Obedineti Makedonci" bila organizacija, zalo`benik na idejata za nezavisna Makedonija. Spored toa, kvalifikacijata od strana na MPO deka nejzinite ~lenovi bile "zarobenici na jugoslovenskiot, odnosno na golemosrpskiot {ovinizam" e gola kleveta iskonstruirana vo golemobugarskite propagandni laboratorii od kade e prezemena vo MPO.

Mislam deka ova {to tuka go nafrliv vo vrska so spomenatite "proekti za nacionalno pomiruvawe" e dovolno za onie do koi }e stigne ovoj zapis da izvle~at izvesni relevantni zaklu~oci.

"Moeto vtoro pismo do MPO preku Internet" od 5 mart 1999 g., vo MPO ne e obznaneto (kako i prvoto, edna godina pred toa), ne e objaveno vo negoviot glasnik "Makedonska tribuna" . Toa ne e znak za demokratija od strana na MPO. Toa pismo vo pogled na objavuvaweto nema{e nekoja sre}a ni vo Republika Makedonija. Zatoa tuka go prilagam istoto.

Moja ideja i moja cel e preku ova reagirawe da prilo`am izvesni argumenti za izvesni vistini po nacionalata tema, pa i po temata za "nacionalnoto pomiruvawe". Samo vrz vistini mo`at da se gradat vistinski odnosi. Ako nekomu iskreno mu e do vistinata.