Ogledalce, Ogledalce

NA VRVOT OD IGLATA

Gog ma Gog

Kaj nas za demokratijata se zboruva sekade, samo ne tamu kade {to najm-nogu treba, vo Parlamentot. Makedonskiot Parlament, o~igledno s# u{te li~i na "eksperimentalno zaja~e" kade {to "nau~nicite" (pratenicite), na pragot na 21 vek, pravat "posledni napori" kako da ja izigraat demokratijata vo imeto na svoite partii.

To~no e deka Parlamentot go so~inuvaat partii, no najto~no e toa deka Parlamentot e dr`avata. Kako najvisok zakonodaven organ, ako Parlamentot se obide preku isturenite partiski filijali (sekoj pratenik, edna partiska filijala), da go "dezavuira" zakonot, toga{ definitivno vo dr`avata stapuva haosot. A, za haosot, kako i za vkusot, ne se razgovara. Toj doa|a od tamu od kade {to ne go o~ekuva{, najmnogu od "najsigurnata strana".

Vo eden grad vo Makedonija, neodamna se iznaslu{av za demokratijata. I znaete li {to zaklu~iv? Lu|eto i~ ne gi interesira dali nekoj gi "demokratiziral" da mo`at slobodno da mu izmislat "qubovna prikazna" na nekoj na{ visok funkcioner, ili da mu opcujat majka, ili... Lu|eto, veruvale ili ne, sakaat da znaat dali za soobra}aen prekr{ok, podednakvo }e bidat kazneti i "carot" i "drvarot", i dali za gradba na ku}a ili otvorawe biznis nema da imaat zabrana ni Asan, ni Avram ni Atanas.

Narod {to e "zate~en" vo politikata, e upla{en narod, ma|epsan so indoktrinacija od koja "duhovno se nasladuva, ama i strada". Toj narod ~eka vo "red za leb" i ~ita knigi od Lenin. Narod pak {to e "vovle~en" vo ekonomijata e isto "zaroben" narod vo magijata od viorot na `ivotot. I toj narod ~eka vo "red za leb", ama namesto knigi od Lenin i za Lenin, ~ita oglasi!

Ka`ete mi kolku godini vo makedonskiot Parlament ne ste slu{ale `estoka diskusija za ekonomijata? Na primer, dali treba da poskapat cigarite, losionot ili benzinot. Vo makedonskiot Parlament se slu{a samo za verbalna politika. Kako "verbalen delikt"! Komu e toa potrebno, i va`no?!

Ne navleguvam vo toa kolkava e koli~inata "carski ingerencii" na makedonskiot pretsedatel. Mo`at da bidat "golemi" i "mali", dovolni i nedovolni. Ama, pretsedatel e. Kako {to kralstvata se nezamislivi bez kral, taka i republikite se nezamislivi bez pretsedatel. Vam mo`ebi ne vi ostavi vpe~atok re~enicata na premierot Qub~o Georgievski, na konvencijata na VMRO-DPMNE, koga vo dosega najatraktivnata vnatre{nopartiska disciplina se "trkaa" za "kvalifikacija" Boris Trajkovski i Nikola Kqusev, za izleguvawe na glavniot "atletsko-pretsedatelski miting": "..Koj i da pobedi ovde, toj }e bide idniot pretsedatel na Makedonija"!

Zna~i, VMRO-DPMNE vo Vladata, VMRO-DPMNE i vo "dr`avata"! Toa, go re~e Qub~o gospoda (go parafraziram Yingo), ne jas.

A, jas sega malku vo edna "proro~ka ekvilibristika" koja nema da bide nezanimliva, iako proro{tvata se arhai~ni, ama kurentni proizvodi so "minat rok na traewe": demek, kako {to "stojat" i kako se "posakuvaat" rabotite mo`e mnogu brzo da se slu~i VRMO-DPMNE da "ima" i premier na Vladata i pretsedatel na dr`ava. Toa }e bide vtor "triumf" na edna partija, po SDSM. I u{te ako "propadne" koalicijata, ni{to ~udno VMRO-DPMNE da ima i pretsedatel na Parlamentot. Preslikana sostojba 1994-1998!?

Na Makedonija ne & treba "odewe napred".. Mo`e da se "odi" i vo stoewe!

Inaku, koaliciraweto, velat, vo parlamentarnite dr`avi, e "vtoroto lice" na demokratijata. Se javuva najmnogu vo zemji kade {to "nema nasitka" za vlast, i od vlast. Site sakaat da se na "vrvot od iglata"! A, tamu - bocka!?

Kakva demokratija saka{, pra{ale eden mlad biznismen, vo eden pomal makedonski grad? Pozicijata da ne "demni kako ma~or" i ako ne i se dopadne{ da ne ti ja zatvori firmata, a opozicijata da ne ti ja "zapusti" familijata! E, za takva demokratija }e "po~aka{", mu rekol toj {to go pra{al!