Pres-konferencija na \or|ija Xorx Atanasoski

DRUGITE KANDIDATI NUDAT RETORIKA, A JAS BIZNIS

Pi{uva: Kokan STOJ^EV


  • Smetam deka }e bidam eden od najdobrite kandidati, a toa i so sigurnost go tvrdam, bidej}i za najkus rok mo`am Makedonija da ja napravam da bide razviena zemja. Mo`am da ka`am deka razlikata me|u mene i drugite najaveni kandidati e golema. Imam najgolemo iskustvo vo biznisot i poznavam mnogu li~nosti koi{to bi investirale vo Republika Makedonija

^uvstvuvam golem revolt bidej}i gi gledam istite li~nosti koi ja povtoruvaat istata istorija i politika - istakna na{iot biznismen \or|ija Xorx Atanasoski, koj raboti vo Amerika. Toj na pres-konferencijata najavi deka se vklu~uva vo akcijata za sobirawe na 10.000 potpisi za pretsedatelskata kandidatura. Makedonskata javnost go pameti g.Atanasoski po pretsedatelskite izborite vo 1994 godina, koga ima{e smelost so svojata kandidatura da mu se sprotivstavi na s# u{te aktuelniot pretsedatel Kiro Gligorov.

Gospodinot Atanasoski na sredbata so novinarite re~e:

- Smetam deka }e bidam eden od najdobrite kandidati, a toa i so sigurnost go tvrdam, bidej}i za najkus rok mo`am Makedonija da ja napravam da bide razviena zemja. Mo`am da ka`am deka razlikata me|u mene i drugite najaveni kandidati e golema. Imam najgolemo iskustvo vo biznisot i poznavam mnogu li~nosti koi{to bi investirale vo Republika Makedonija.

Toj ostro gi napadna drugite kandidati za pretsedateli na prestojnite izbori, velej}i deka tie dosega so ni{to ne pridonele za Makedonija i deka nudat samo retorika. Gospodinot Atanasoski potencira deka na{ite iselenici se ogor~eni i nezadovolni od prethodnata, no i od aktuelnata vlast.

- Porane{nata vlast ne dozvoluva{e glasawe na iselenicite, a aktuelnata brzo se otka`a od svojata dolgonajavuvna namera. Sega{nata oficijalna vlast se pspla{i od niv, bidej}i znae deka iselenicite se razo~arani od nea. Makedoncite od dijasporata dlaboko se revoltirani i nemaat nikakva doverba vo onie koi ja vodat Makedonija. Tie im go uskratija pravoto da glasaat za svojot iden pretsedatel. Nie sme edinstvena dr`ava vo svetot koja{to na sopstveniot narod vo stranstvo ne mu dava da glasa.

Na pra{aweto, zo{to sega nastapuva samostojno, a ne kako na prethodnite parlamentarni izbori koga be{e vo koalicija so MAAK-KP i DP, g. Atanasoski istakna deka taa koalicija se raspadna. Izborite poka`aa slabi rezultati i zatoa koalicijata pove}e ne postoi. Toj napomna deka vo 1993/94 godina navistina komuniciral so d-r Vasil Tupurkovski, no razgovaral i so g.Qubi{a Georgievski, kako i so g.Petar Go{ev.

- Jas vo toa vreme bev podgotven da razgovaram so site li~nosti koi{to sakaa da go poddr`at liderot koj }e ja vode{e Makedonija.

Poznatiot biznismen g. Atanasovski, go prokomentira i najavenoto prisustvo na premierot Georgievski na Konvencijata na MPO pri negovata poseta na na{ite sonarodnici vo SAD i vo Kanada.

- MPO treba da izleze so jasen stav deka postoi makedonska nacija. Nedozvoleno e vo nivniot Ustav (statut) na MPO da pi{uva deka vo "Makedonija `iveat Bugari, Albanci, Turci, Romi..." . Nivniot vesnik "Makedonska tribuna" treba da se pe~ati na makedonski, a ne na bugarski jazik. Isto taka crkvite da potpadnat pod jurisdikcija na MPC.