Fudbal

HAXIEVSKI RAZRE[EN, KANATLAROVSKI NOV SELEKTOR NA MAKEDONSKATA SENIORSKA REPREZENTACIJA

Upravniot odbor na Fudbalskiot sojuz na Makedonija donese odluka so koja \oko Haxievski se razre{uva od funkcijata selektor na makedonskata seniorska reprezentacija. Spored obvinuvawata, ekipata na Sileks ja pretvoril vo poligon za proda`ba na fudbaleri i deka podatokot od 25 fudbaleri {to igrale za reprezentacijata, pretstavuva lo{a praksa koja mora da se iskoreni. Na mestoto na Haxievski za selektor izbran e Dragan Kanatlarovski, trenerot na prvoliga{ot "Pobeda" od Prilep.

Na mestoto na Perica Gruevski, za selektor na mladinskata reprezentacija e izbran Blagoja Kitanovski, trener na "Tikve{" od Kavadarci.

Vo vrska so natprevarot na Makedonija so SR Jugoslavija, s# pove}e kru`at obvinuvawata na smetka na Qubosav Ivanov-Yingo i \oko Haxievski, deka sakale ovoj kvalifikacionen natprevar za Evropskoto prvenstvo 2000, {to }e se odigra vo Belgija i Holandija, da im go prodadat na Jugoslovenite. Haxievski obvinuvawata gi demantira i pora~uva pove}e vnimanie da se frli na fudbalot, a ne na drugite igri okolu fudbalskata topka.