Komentar

PRETSTAVNICI NA CRKVI ILI TRGOVSKI KU]I

Xim Merakovski , 15 Maralee place, Doncaster 3108, Viktorija, Avstalija

  • ^etirigodi{nata borba protiv vladikata gospodin Petar, protiv ednoobrazniot statut na Makedonskata pravoslavna eparhija za Avstralija i Nov Zeland, odnosno protiv jurisdikcijata na Majkata- crkva ne prestanuva

Na treti i ~etvrti juli 1999 godinava, vo Sidnej se odr`a [estata konferencija na grupata rakovoditeli na makedonskite op{tini, koi do v~era se narekuvaa "lokalni op{tini za za~uvuvawe na integritetot na makedonskata pravoslavna zaednica od Avstralija". Na Sobranieto ovie lu|e se pojavija so drugo ime, odnosno kako makedonski op{tini i makedonska zaednica od Avstralija. Negovata glavna cel be{e, kako i porano, da apelira i bara od MPC, ne samo da go povle~e vladikata Petar od negovata nadle`nost za Mitropolit na avstraliskata i novozelandskata eparhija, tuku i da povede postapka za negovo simnuvawe od vladi~kiot tron. Po vakvite barawa i rezolucii, se pojavija reagirawa od strana na Upravniot odbor na makedonskata pravoslavna eparhija za Avstralija i Nov zeland. Vo izjavata na EUO u~esnicite na Sobranieto se okarakteriziraa kako otpadnici od MPC. Na vakvoto okarakterizirawe se pojavija reagirawa od voda~ot i pretsedava~ot na Sobranieto g. Igor Avramovski.

Me|u drugoto, toj re~e:

Ne mo`eme da bideme va{i otpadoci i ne pripa|ame na va{ata nehristijanska i antinarodna havarija, vo koja ne~esno se slu`ite so svetoto ime na MPC.

Dali ovie izrazi na Igor Avramovski treba da gi smetame za samopriznavawe deka negovata grupa sostavena od porane{ni, sega{ni i nekoi idni kandidati za pretsedateli na kompaniite, nemaat ni{to zaedni~ko so Makedonskata pravoslavna crkva.

Ovie gospoda, kolku i da ja maskiraat nivnata sprotivnost na majkata crkva so pretendiraweto deka nivnata opozicija bila naso~ena samo protiv vladikata, gospodin Petar i negovite dela, odnosno namerata za da im gi odzemele crkvite i crkovnite imoti.

Fakt e deka preku ednoobrazniot statut na Makedonskata pravoslavna eparhija za Avstralija i Nov zeland, se bara site pravoslavni crkvi da bidat pod jurisdikcija na MPC, i preku nea da pripa|aat na site makedonski pravoslavni vernici, a ne na edna raka lu|e koi se zdru`ile vo kompanii, so cel da manipuliraat so crkovnoto ime i vernicite.

Bezobraznosta na Avramovski nema kraj. So spomnuvaweto na krstenoto i familijarnoto ime na vladikata samo ja poka`uva negovata neciviliziranost i nepo~ituvawe na s# {to e sveto. Vladikata, gospodin Petar ne pravi svoi kanoni- ustavi i statuti, tie proizleguvaat od svetiklimentovata Makedonska pravoslavna crkva. Kako {to izgleda, Igor Avramovski i negovite privrzanici ne mo`at da napravat nikakva razlika me|u crkva i trgovska kompanija. Toj, neslu~ajno, se pojavuva kako voda~ na edna grupa lu|e koja vo minatite ~etiri decenii manipulira{e so crkovnoto ime i so makedonskite vernici za zbogatuvawe na privatnite kompanii. Sega, koga niv im doa|a krajot, tie se povlekuvaat i se pojavuvaat so novo lice, nadevaj}i se deka }e gi vratat izbeganite vernici od crkvite, vo koi tie gi isteraa popovite i gi zamenija so raspopi.

Avramovski mo`ebi se ~uvstvuva po~esten i mo}en koga e na ~elo na starata garda, i za toa toj ne bira zborovi i na~in vo negoviot odnos kon vladikata. G. Avramovski brzo }e razbere deka starite trgovci, vo minatoto koristele mnogu naivni kako nego. Isto taka }e sfati deka negovite prethodnici `iveele i vladeele vo drugo vreme i vo drugi uslovi. Toa be{e koga kompaniite bea crkva, a direktorite- vladici.

Na 16 juli 1999 godina Igor preku radiobranovite na SBS, na makedonskata programa, ima{e intervju so Margarita Vasileva. Vo intervjuto, mladiot voda~, me|u drugoto ka`a:

Idolot Karevski e otpadnik na Ustavot na MPC i rastura~ na nejziniot ustaven poredok i uzurpator na vladi~kiot tron.

Mislam deka za makedonskiot vernik ne treba golemo ubeduvawe za od negovite izrazi da se vidat i doznaat kolku i kakvi hristijani se lu|eto koi sakaat na nivno mesto da stavat direktori i tie da mu go propovedaat Bo`joto slovo na vernicite. Pretstojnata delegacija vo Skopje kogo i da saka da go ubeduva so svojata dobronamernost za MPC, sigurno nema da gi ubedi vistinskite duhovni rakovoditeli od koi se bara odobruvawe za privatizacija na Makedonskata pravoslavna svetiklimentova crkva i so toa da izvr{at samoubistvo. Vernicite vo Avstralija se svestija i tie }e ja izvr{at presudata na zlonamernicite na MPC. So poslednite nastani vo minatite ~etiri godini vo Avstralija, ako kompaniite so svojata registrirana (t.n nezavisna) crkva u{te mo`ea da gi la`at vernicite, toga{ nema{e da tr~aat vo Skopje i da baraat pomo{ od svoite prijateli i istomislenici. Sega ostanuva, edna{ i zasekoga{, Svetiot arhijerejski sinot na MPC vo poln sostav jasno da im ka`e deka treba da prestanat so zloupoterbata na crkovnoto ime i so vernicite na MPC.