Delegacija na MPCO od Avstralija vo Makedonija

NEDORAZBIRAWATA ME\U MPCO I MPC STAVENI VO MIRUVAWE

Pi{uva: Slobodan Don~evski

Nedorazbirawata me|u makedonskite pravoslavni op{tini vo Avs-tralija i Makedonskata pravoslavna crkva se od poodamna, a na avstraliskata i makedonskata javnost i se dovolno poznati. Poznato e deka, sega ve}e pokojniot poglavar na MPC, g.g. Mihail, na samiot po~etok na sporot (januari 1997 g.), so edna odluka se obidel da vlijae i kaj ednite i kaj drugite nedorazbirawata da se nadminat, no, za `al, vo toa ne uspeal.

 

SAS NA MPC NE JA PRIMI DELEGACIJATA

Po site obra}awa do MPC i dr`avnite organi zadol`eni za verskite pra{awa, delegacija na MPCO od Avstralija predvodena od portparolot Avramovski, denovive prestojuva{e vo Makedonija. Za `al, SAS na MPC ne ja primi delegacijata, no tie ostvarile poedine~ni sredbi so pet od osumte arhierei, ~lenovi na SAS.

Zna~ajno e toa, veli gospodinot Avramovski, {to nieden od niv ne gi opravda skapite sudski postapki, izre~enite anatemi i kleveti za li~no profiterstvo na site neistomislenici. Isto taka, uvereni sme deka odlukata na SAS da ne ja primi na{ata delegacija s# do izborot na nov poglavar na MPC e donesena pod pritisok za da ne bidat obvinuvani za u~estvo vo hajka so cel da se vlijae vrz izborot na nov poglavar. Vakviot stav na SAS go sfa}ame kako nedostig na re{itelnost i hrabrost vo za{titata na Ustavot, edinstvoto, ugledot i dostoinstvoto na svetata MPC.

Delegacijata ostvari sredbi so Ministerot za iseleni{tvo, gospodinot Treneski, so m-r \or|i Naumov, pretsedatel na Republi~kata komisija za verski pra{awa, so pretsedatelot na Sovetot za iseleni{tvo g. Stavre Xikov i so potpretsedatelot na Sobranieto, Tomislav Stojanovski.

Na ovie sredbi e utvrden legimitetot na delegacijata kako pretstavnici na 13 registrirani makedonski pravoslavni op{tini od Avstralija, zakonski zadol`eni za 14 MPC. Otfrleni se klevetite i tvrdewata deka tie se biznis-kompanii. Upatena e javna preporaka za prekinuvawe na site gra|anski tu`bi pokrenati od g. Petar. Upatena e oficijalna poraka do SAS na MPC da ja primi delegacijata i da gi soslu{a nejzinite stavovi za da se obezbedi pozitivna razvrska na sporot. Poddr`ano e baraweto za za{tita na zakonitosta upateno do Arhiepiskopskiot crkoven sud, {to se odnesuva na primenuvaweto na takanare~eniot "Statut na Makedonskata eparhija za Avstralija i Nov Zeland" i takanare~enite "pravilnici na makedonskite pravoslavni crkovni op{tini vo Avstralija", sprotivno na Ustavot na MPC.

Potpretsedatelot na Sobranieto, Tomislav Stojanovski najavi inicijativa za formirawe na komisija-eksperti po komparativno pravo za razre{uvawe na ovoj problem.

 

MOLK DO IZBOROT NA NOV POGLAVAR NA MPC

Vo ~est na likot i deloto na upokoeniot poglavar na MPC, g.g. Mihail i kako izraz na dobra volja za pomiruvawe na Makedoncite niz celiot svet se vozdr`uvame od sekakvi napa|awa vo vrska so krizata vo Avstralija, s# do izbor na nov poglavar na MPC, veli gospodinot Avramovski. Za da se ostvari na{ata vozdr`anost barame od SAS na MPC oficijalno da se ogradi od neosnovanite anatemi, proglasuvawe za otpadnici, nevernici i anticrkovnost na neistomislenici izre~eni od g. Petar. Da se stavat vo miruvawe site gra|anski tu`bi protiv MPO vo Avstralija pokrenati od g. Petar. Da prekinat site aktivnosti na nelegalno nazna~enite paralelni upravi koi ne se registrirani kaj dr`avnite organi kako nadle`ni tela za tie crkvi. Da se prekinat postapkite za barawe od ednata strana (graditelite) vo sudskiot spor vo MPCO "Sv. Nikola" od Melburn da gi plati dosega{nite sudski tro{oci, za da mo`e da se odlo`i i nivnata `alba do Apelacioniot sud pri Vrhovniot sud na Viktorija. Da se povle~e proglasuvaweto na MPCO "Sv. Petka" od Sidnej, MPC "Sv. \or|i i Presveta Bogorodica" i AMPC "Uspenie na Presveta Bogorodica" od Melburn, kako i MPC "Sv. Naum Ohridski" od Adelajd za obes~esteni crkvi i na site nivni vernici za anatemisani i ekskomunicirani.

Vo razgovorite e zaklu~eno deka za da se obezbedi dolgoro~en red, mir i edinstvo vo Makedonskata pravoslavna eparhija za Avstralija i vo MPC voop{to, potrebno e vedna{ po izborot na poglavar da se povede postapka za donesuvawe na Statut na Eparhijata i nov ednoobrazen Ustav na op{tinite vo soglasnost so Ustavot na MPC. Vo ovoj pogled potrebno e pove}e~lena delegacija na SAS da ja poseti Avstralija.

Za vreme na ovaa delegacija vo javnosta se pojavi u{te edna grupa na na{i sonarodnici od Avstralija, predvodeni od gospodinot Sime Acevski. Najavuvaj}i se prvin kako legitimni pretstavnici na MPCO od Avstralija, pod pritisokot na novinarite da go utvrdat svojot legimitet priznale deka ne se ovlasteni da pretstavuvaat nitu edna op{tina, tuku vo Makedonija se dojdeni na privaten prestoj.

Iako ovaa grupa najavi demantirawe na na{ite izlagawa, veli Avramovski, taa ni{to konkretno ne demantira{e. Tie samo utvrdija nekoi fakti koi{to nie imavme za cel da gi razjasnime. Vo nedostig na argumenti, se obidoa da gi ispolitiziraat sostojbite vo Avstralija vme{uvaj}i gi VMRO-DPMNE i SDSM. Na{ stav e deka e krajno neproduktivno da se me{aat me|upartiskite odnosi vo sporot okolu statusot na MPC vo Avstralija, zatoa {to stanuva zbor za pra{awe od op{t interes za site makedonski pravoslavni vernici, zaklu~uva gospodinot Avramovski.