LAVOVSKA BORBA NA MAKEDONSKATA PARTIJA "VINO@ITO" VO EGEJSKIOT DEL NA MAKEDONIJA

Pi{uva: Aleksandar DONSKI

  • Za prvpat vo makedonskata javnost iznesuvame podatoci za nastapot na makedonskata partija "Vino`ito", na neodamne{nite izbori za Evroparlamentot {to se odr`aa vo Grcija!
  • Istoriski nastap na pretstavnici na "Vino`ito" na dr`avnata televizija na Grcija, no i niski udari vrz nivnata predizborna kampawa i falsifikuvawe na izbornite rezultati!

Na neodamne{nite izbori za Evroparlamentot {to se odr`aa vo Grcija u~estvuva{e i partijata na Makedoncite "Vino`ito". Za u~estvoto na makedonskata partija na ovie izbori, kako i za podgotovkite okolu izborite, nivniot tek i kraen ishod, denovive (vo ramkite na na{ata redovna komunikacija), dobiv poop{irna pismena informacija od pretsedatelot na "Vino`ito"g. Pavle Vaskopulos, ~ii pointeresni delovi gi prenesuvam vo ovoj tekst.

U~estvoto na "Vino`ito" vo ovie izbori minalo vo mnogu te{ki uslovi. Oficijalnite rezultati zboruvaat deka partijata "Vino`ito" osvoila vkupno 4976 glasovi, no taa brojka ni oddaleku ne odgovarala na vistinskata brojka glasovi {to ovaa partija gi dobila, a koi se procenuvaat na nekolku iljadi pove}e. Najnapred da ka`eme ne{to za predizbornata kampawa na "Vino`ito". U{te od samiot po~etok na kampawata, partijata se na{la pred dva vida problemi: objektivni i subjektivni. Objektivnite problemi se sostoele vo nedostatokot od finansiski sredstva so koi od poodamna se soo~uva partijata. Skromniot finansiski fond na ovaa partija ni oddaleku ne e dovolen za vodewe, makar i na prose~na, predizborna kampawa. Vaskopulos razo~arano konstatira deka pove}e subjekti, koi vetile finansiska pomo{ na "Vino`ito" ne si go odr`ale zborot, osven Zdru`enieto na decata-begalci od Kanada i poznatiot makedonski biznismen i patriot Vlado Ralev, koi & pru`ile odredena finansiska pomo{ na ovaa partija. Ostanatite tro{oci gi podmirile samite ~lenovi na partijata. Od subjektivnite problemi, pred s# se izdvojuva bojkotiraweto na prezentiraweto na predizbornata programa na partijata "Vino`ito" od strana na gr~kite pe~ateni i elektronski mediumi i obidot za sabotirawe na u~estvoto na ovaa partija vo izborite. Taka, na primer, nitu eden od pogolemite (pa duri i od pomalite) gr~ki vesnici ne objavil nitu zbor od izbornata programa na "Vino`ito". Ne bila objavena nitu izbornata lista so kandidati od ovaa partija. Poznatata gr~ka TV-stanica MEGA napravila vistinski neciviliziran gest, koga go zabranila emituvaweto na kratkata emisija vo koja u~estvuvale pretstavnicite na partijata "Vino`ito" so prezentirawe na svojata predizborna programa. Imeno, spored upatstvoto na Radio i TV Nacionalen sovet na Grcija, site privatni i dr`avni radio i TV-stanici, bile zadol`eni da emituvaat emisija vo traewe od minimum pet minuti za pretstavuvawe na pomalite partii, koi u~estvuvale na izborite. Iako, vremeto od pet minuti e sme{no kratko za prezentirawe na politi~ka programa i drug propaganden materijal, sepak, vo sklad so zakonot, partijata "Vino`ito" se dogovorila za snimawe na vakva emisija vo studioto na TV-stanica MEGA. Snimaweto bilo izvr{eno eden den pred najavenoto emituvawe, no utredenta, nasproti o~ekuvawata i zakonskiot dogovor, emisijata ne bila emituvana! Ednostavno, TV MEGA go prekr{ila zakonot ne dozvoluvaj}i im na pretstavnicite na ovaa makedonska partija da si gi ka`at svoite stavovi pred javnosta vo Grcija. Poradi ovoj skandalozen nastan reagiral i gr~kiot Helsin{ki komitet, kako i gr~kata Grupa za prava na malcinstvata, osuduvaj}i go ovoj neviden i neciviliziran poteg na TV-stanicata MEGA. Sepak, pretstavnici na "Vino`ito" imale svoj petminuten nastap na dr`avnata televizija na Grcija, {to sigurno pretstavuva nastan od istorisko zna~ewe.

Sabotiraweto na "Vino`ito" od strana na pretstavnicite na gr~kata dr`ava, preku razni malverzacii, prodol`ilo i za vreme na samite izbori. Vo mnogu glasa~ki mesta, od strana na glasa~kite komisii (sostaveni od lu|e {to gi odreduvala lokalnata vlast), na glasa~ite masovno ne im bile davani glasa~kite listovi so kandidatite na "Vino`ito". Mnozinstvoto od upla{enite glasa~i, Makedonci, od sosema razbirlivi pri~ini, molkum se pomiruvale so ovaa nezakonska merka, zatoa {to toa o~igledno deka bil policiski trik, preku koj sekoj {to }e reagira, javno }e se otkrie kako simpatizer na partijata "Vino`ito". Hrabrite Makedonci sepak reagirale i javno gi barale listovite so kandidatite na partijata "Vino`ito". Taka na primer, eden Makedonec od serskoto selo Gazaro, tripati javno pobaral da mu bide daden glasa~kiot list so kandidatite na "Vino`ito", zatoa {to prethodnite dva pati, ovoj list ne mu bil daden od Izbornata komisija. Vakvi slu~ai masovno bile registrirani vo vodenskata i vo berskata okolija. Vo mnogu izborni edinici voop{to i gi nemalo glasa~kite listovi so kandidatite od partijata "Vino`ito", iako istite bile uredno i navreme dostaveni od partijata. Vo ovie izborni edinici potencijalnite glasa~i za ovaa partija, na najdrzok i najbezobyiren mo`en na~in bile onevozmo`eni da go iskoristat svoeto demokratsko pravo na sloboden izbor. Vo Izbornata edinica 360, vo gradot Solun, poradi ova se slu~il i mal incident. Imeno, tamu isto taka nemalo nitu eden list so spisokot na kandidatite na "Vino`ito". Eden Makedonec uporno insistiral da mu se dade takov list, a otkoga na krajot sfatil deka Izbornata komisija navistina nema takov list, javno pobaral da se zapi{e na bel list deka toj glasa za partijata "Vino`ito".

Problemite prodol`ile i po zatvoraweto na izbornite mesta. Od ~esni ~lenovi na izbornite komisii, do CK na "Vino`ito" stignale informacii deka, pri prebrojuvaweto i pregleduvaweto na glasovite, od strana na gr~kite sudski pretstavnici, golem broj glasa~ki listovi, dadeni za partijata "Vino`ito", ednostavno bile - uni{tuvani! Bez nikakva poseriozna pri~ina! Glasa~kite listovi, vo polza na partijata "Vino`ito" bile uni{tuvani i za vreme na prefrluvaweto na glasa~kite kutii na patot od izbornite edinici do prefekturata, kade bile sobirani glasa~kite listovi od site tamo{ni izborni edinici. Za pogubnite rezultati od vakviot ne~esen i neciviliziran akt na gr~kite organi, zboruva podatokot deka vo vodenskoto selo Vladovo, partijata "Vino`ito", spored prebrojuvaweto na lice mesto, dobila vkupno 80 glasovi. No, oficijalnata brojka na ovie glasovi vo prefekturata Voden bila samo - 47! Ostanatite "is~eznale" po patot od izbornata komisija do prefekturata. Isto se slu~ilo i vo kajlarskoto selo Biralci. Tamu, Izbornata komisija izbroila 61 glas za partijata "Vino`ito", a vo oficijalniot kraen rezultat, objaven vo soodvetnata prefektura, stoela brojkata od samo 40 glasovi. Vo negu{koto selo Hariesa, spored prebrojuvaweto vo izbornata edinica, "Vino`ito" dobila 25 glasovi, a vo oficijalniot izve{taj od Ministerstvoto za vnatre{ni raboti stoela brojkata - nula!

I pokraj site ovie niski i podmolni malverzacii koi, kojznae po koj pat, gr~kata dr`ava im gi pravi na Makedoncite, partijata "Vino`ito", na svoeto prvo postizborno Sobranie, rezultatot od u~estvoto na ovie izbori go ocenila kako pozitiven. Bilo oceneto deka duri i iskasapenata i nerealna brojka od blizu 5000 osvoeni glasovi pretstavuva nepobiten dokaz deka vo Grcija `iveat Makedonci, koi se sosema svesni za svoeto makedonsko etni~ko poteklo i koi imaat namera da ja prodol`at borbata za ostvaruvawe na svoite nacionalni prava. Bilo potencirano i toa deka, i pokraj golemata i nevidena cenzura, sepak partijata "Vino`ito", za prvpat preku gr~kata dr`avna TV- stanica, dobila prilika da & se obrati na po{irokata gr~ka javnost.

Interesno e i toa deka, po izborite, nitu eden gr~ki vesnik ne napi{al deka partijata "Vino`ito" postignala slabi rezultati (sekako vo odnos na ostanatite mali partii). Duri nekoi vesnici zabele`ale deka na lokalen plan, partijata "Vino`ito", postignala i dobri rezultati. Taka, na primer, vo lerinskata okolija, "Vino`ito", vo momentov, bila petta po golemina partija i samo vo ovaa okolija bile dobieni 1427 glasovi (sekako ne smetaj}i gi glasovite koi ne~esno im bile odzemeni). Vo lerinskoto selo Nered, "Vino`ito" bila najsilna partija. Ugledniot gr~ki vesnik "Elefterotipija", ocenuvaj}i gi rezultatite na malite partii, na dvapati go potenciral uspehot na "Vino`ito". Zadovolni od celiot ishod na izborite, ~lenovite na "Vino`ito" i natamu ja prodol`uvaat svojata lavovska borba za ostvaruvawe na nacionalnite prava na Makedoncite, koi{to ostanaa da `iveat vo Grcija.

[to se odnesuva do borbata na kulturen plan, da go ka`eme i toa deka ~lenot na CK na "Vino`ito" (i moj li~en prijatel) g. \or|i Na~ev od Kostursko, podgotvuva kniga so makedonski narodni pesni, koja{to naskoro }e bide objavena na makedonski i na gr~ki jazik.

Nekolkute iljadi glasovi, dobieni za partijata "Vino`ito", voop{to ne zna~at deka tolkava e i brojkata na svesnite Makedonci, koi{to denes `iveat vo egejskiot del na Makedonija. Stravot, {to e navlezen vo koskite na Makedoncite poradi straotnata gr~ka tortura od t.n. gra|anska vojna vo Grcija, s# u{te e prisuten kaj mnogumina do toj stepen {to duri se pla{at i tajno da glasaat za ovaa makedonska partija. Mnogumina Makedonci, na ovie izbori, glasale za ostanatite golemi gr~ki partii ("Nova Demokratija" i PASOK), najmnogu poradi sopstvenite ekonomski problemi i interesi.

Za po{iroki i podetalni informacii, posetete ja internet stranicata na www.florina.org.